Deschid acest topic pentru ca am observat ca multi nu sunt siguri la ce sa se astepte atunci cand vor sa isi schimbe boxele. Masina este un 206 in 5 usi cu geamuri electrice fata si reglaj manual al oglinzii.
Eu am ales Blaupunkt GTx-662 si GTx-542. Se simte o usoara imbunatatire privind claritatea si calitatea, dar pana nu schimb playerul, nu pot sa spun exact.
Nu m-am interesat la service dar nici nu vreau sa stiu cat m-ar fi costat. Treaba e ca a durat 2h si probabil am scutit niste bani buni.
Mai jos explic pe larg operatiunea si atasez cateva poze din timpul montajului.
Pentru schimb boxe fata:
1. Se cobara geamul pentru a prinde mai bine locul unde se afla tweeterul, deoarece el trebuie demontat caci in spatele lui se afla un surub care tine fata de usa. Tweeterul se tine in doua puncte, sunt niste chestii lungi, de plastic, se trage spre interior, perpendicular pe usa (daca usa e deschisa larg, se trage spre volan). Nu prea tare pentru a nu smuci firele, recomand utilizarea unei surubelnite late mai lungi.
2. Se scot suruburile care tin panoul, unul cel de langa tweeter, celalalt la jumatatea panoului, in dreptul balamalelor usii, si inca unul in locasul de unde se apuca usa ca sa o inchidem
. Pentru suruburi va trebuie o surubelnita din aceea cu capete inter-schimbabile, e acea forma hexagonala, nush cum ii zice.
3. Se scoate rama care inconjoara manerul de unde se deschide usa, cu o surubelnita, sunt cleme, ies usor.
4. Partea mai speciala este scoaterea tzamburushilor care tin panoul, eu i-am scos cu 2 surublenite late, cu una tineam panoul departat si cu cealalta bagam pe langa marginea lor, pana faceau 'poc'...in cel mai rau caz, se poate rupe un piciorus din acela al dopului, asta daca nu e scos drept. Eu am reusit sa rup doar 3 piciorusi din toate 4 panourile
. Se scot usor, trebuie doar un pic de indemanare.
5. Se indeparteaza panoul, in directia verticala, pentru ca el intra acolo langa geam. Se observa magnificele boxe...
(
6. Se scot boxele care la mine sunt marca ASK (made in Italy) si se pun cele noi (Blaupunkt :>), eu am pastrat si buretele acela care inconjoara boxa. N-am avrut probleme in ceea ce priveste adancimea, s-au potrivit, doar ca trebuie rotite, ca mai are o chestie de plastic si nu-i da voie boxei sa intre daca e aliniata cu zona in care stau mufele, pentru ca se ating.
7. Operatiunea de montare, este in sens invers, se aliniaza tamburusii aia si se preseaza usor panoul... daca nu vrea se poate trage si cate un pumn
dar vedeti sa fie aliniati mai multi sa nu fie unu langa el, care nu e aliniat,si sa-l rupeti cu totul.
Nota: Daca montati boxa coaxiala ( adica cu tweeter incorporat) va trebui sa indepartati 2 din cele 4 mufe care sunt acolo...la mine erau negru si maro. Le-am taiat, izolat si am facut legaturile sa se potriveasca cu papucii noii boxe. Asta e partea care retine mai mult timp, pentru ca mufele nu se potrivesc.
Pentru indepartarea mufei acelea mari, are pe o parte o siguranta mica, care trebuie scoasa cu o surubelnita mica lata, pentru ca tine papucii in loc. Apoi se pot scoate papucii. Aici depinde in mare parte de fiecare.
Pentru schimb boxe spate
Operatia este identica doar ca nu mai avem decat un singur surub, cel din interiorul manerului. Rama se scoate la fel. Tamburusii sunt mai multi, se scot la fel. Iar manerul care actioneaza geamul (manual) se scoate pur si simplu tragand mai tare de el. Apoi se scoate panoul.
Partea proasta la boxele spate, e faptul ca sunt prinse in pocnituri
Cu un patent cu clesti ingusti se pot rupe capetele, si apoi impinsi inauntru ( se pot recupera ulterior sa nu zdrangane prin usa, dupa ce se scoate boxa si putem baga mana in interiorul usii). Eu n-am reusit sa scot boxa intreaga, a trebuit sa rup vreo 2 suporti din aceia. Boxa stock e prinsa in 2 suporti la fel ca tamburusii dar care pe centrul lor trec pocniturile, iar in partea de jos, doar 2 pocnituri. Dupa indepartarea pocniturilor, boxa se scoate cu o surubelnita lata in partea de sus, sa iasa din picioarele alea. Eu la montaj, am prins decat 2 pocnituri in partea de jos, si sta fixa...pentru ca sus, gaurile sunt patrate, si pocniturile scapa.
Asta a fost tot, n-a durat mai mult de 2h, chestia e ca dupa ce se termina o usa, cealalta merge mai usor
Daca stie cineva cat costa le Eurial un schimb de boxe, sa spuna aici ca si eu sunt curios
In rest toate cele bune si spor la treaba.
Pentru nelamuriri, nu ezitati sa intrebati. Bafta !
Eu am ales Blaupunkt GTx-662 si GTx-542. Se simte o usoara imbunatatire privind claritatea si calitatea, dar pana nu schimb playerul, nu pot sa spun exact.
Nu m-am interesat la service dar nici nu vreau sa stiu cat m-ar fi costat. Treaba e ca a durat 2h si probabil am scutit niste bani buni.
Mai jos explic pe larg operatiunea si atasez cateva poze din timpul montajului.
Pentru schimb boxe fata:
1. Se cobara geamul pentru a prinde mai bine locul unde se afla tweeterul, deoarece el trebuie demontat caci in spatele lui se afla un surub care tine fata de usa. Tweeterul se tine in doua puncte, sunt niste chestii lungi, de plastic, se trage spre interior, perpendicular pe usa (daca usa e deschisa larg, se trage spre volan). Nu prea tare pentru a nu smuci firele, recomand utilizarea unei surubelnite late mai lungi.
2. Se scot suruburile care tin panoul, unul cel de langa tweeter, celalalt la jumatatea panoului, in dreptul balamalelor usii, si inca unul in locasul de unde se apuca usa ca sa o inchidem
. Pentru suruburi va trebuie o surubelnita din aceea cu capete inter-schimbabile, e acea forma hexagonala, nush cum ii zice.3. Se scoate rama care inconjoara manerul de unde se deschide usa, cu o surubelnita, sunt cleme, ies usor.
4. Partea mai speciala este scoaterea tzamburushilor care tin panoul, eu i-am scos cu 2 surublenite late, cu una tineam panoul departat si cu cealalta bagam pe langa marginea lor, pana faceau 'poc'...in cel mai rau caz, se poate rupe un piciorus din acela al dopului, asta daca nu e scos drept. Eu am reusit sa rup doar 3 piciorusi din toate 4 panourile
. Se scot usor, trebuie doar un pic de indemanare.5. Se indeparteaza panoul, in directia verticala, pentru ca el intra acolo langa geam. Se observa magnificele boxe...
(6. Se scot boxele care la mine sunt marca ASK (made in Italy) si se pun cele noi (Blaupunkt :>), eu am pastrat si buretele acela care inconjoara boxa. N-am avrut probleme in ceea ce priveste adancimea, s-au potrivit, doar ca trebuie rotite, ca mai are o chestie de plastic si nu-i da voie boxei sa intre daca e aliniata cu zona in care stau mufele, pentru ca se ating.
7. Operatiunea de montare, este in sens invers, se aliniaza tamburusii aia si se preseaza usor panoul... daca nu vrea se poate trage si cate un pumn
dar vedeti sa fie aliniati mai multi sa nu fie unu langa el, care nu e aliniat,si sa-l rupeti cu totul.Nota: Daca montati boxa coaxiala ( adica cu tweeter incorporat) va trebui sa indepartati 2 din cele 4 mufe care sunt acolo...la mine erau negru si maro. Le-am taiat, izolat si am facut legaturile sa se potriveasca cu papucii noii boxe. Asta e partea care retine mai mult timp, pentru ca mufele nu se potrivesc.
Pentru indepartarea mufei acelea mari, are pe o parte o siguranta mica, care trebuie scoasa cu o surubelnita mica lata, pentru ca tine papucii in loc. Apoi se pot scoate papucii. Aici depinde in mare parte de fiecare.

Pentru schimb boxe spate
Operatia este identica doar ca nu mai avem decat un singur surub, cel din interiorul manerului. Rama se scoate la fel. Tamburusii sunt mai multi, se scot la fel. Iar manerul care actioneaza geamul (manual) se scoate pur si simplu tragand mai tare de el. Apoi se scoate panoul.
Partea proasta la boxele spate, e faptul ca sunt prinse in pocnituri

Cu un patent cu clesti ingusti se pot rupe capetele, si apoi impinsi inauntru ( se pot recupera ulterior sa nu zdrangane prin usa, dupa ce se scoate boxa si putem baga mana in interiorul usii). Eu n-am reusit sa scot boxa intreaga, a trebuit sa rup vreo 2 suporti din aceia. Boxa stock e prinsa in 2 suporti la fel ca tamburusii dar care pe centrul lor trec pocniturile, iar in partea de jos, doar 2 pocnituri. Dupa indepartarea pocniturilor, boxa se scoate cu o surubelnita lata in partea de sus, sa iasa din picioarele alea. Eu la montaj, am prins decat 2 pocnituri in partea de jos, si sta fixa...pentru ca sus, gaurile sunt patrate, si pocniturile scapa.
Asta a fost tot, n-a durat mai mult de 2h, chestia e ca dupa ce se termina o usa, cealalta merge mai usor

Daca stie cineva cat costa le Eurial un schimb de boxe, sa spuna aici ca si eu sunt curios

In rest toate cele bune si spor la treaba.
Pentru nelamuriri, nu ezitati sa intrebati. Bafta !

Comment