Salutare,
Intampin o problema cu blocarea franelor care apare intermitent.
Ca istoric: urma sa plec la un drum mai lung (3500km) si stiind ca am placutele si discurile fata foarte uzate m-am hotarat sa le schimb. Am incercat sa le montez singur (discuri Brembo si placute Ferodo), nu am reusit sa desfac suruburile de la suportul de etrier (Torx T55), am apelat la un mecanic cam grabit (Sambata dupa-amiaza, sfarsit de program etc) care le-a desfacut, a curatat un ax de culisare etrier pe care l-a gasit gripat, a impins cu o presa pistonasele (aparent s-au impins usor), montat, probat – totul ok. La proba am simtit ca pedala tine putin mai sus insa in rest totul era ok.
Dupa 3-400km de la schimbare la un semafor constat ca la ridicare picior de pe frana masina nu o ia la vale (era o usoara rampa) iar in parcare daca incercam sa o imping pe teren drept se simtea ca este infranata. A doua zi la plecare nu mai era infranata (inteleg ca ar fi normal, se racesc discurile, se contracta si nu mai sunt in contact cu placutele). La primul drum pe autostrada simt pe la 140 ca trage din ce in ce mai greu, scad usor viteza si deja incepe sa se auda un vajait de la rotile din fata: opresc si discurile frigeau zdravan; dupa stationare de 2-3 minute plec iar franele isi revin in mod miraculos?! Am uitat sa spun ca discurile noi deja se ondulasera (probabil s-au supraincalzit in perioada de ‘rodaj’ din primii 2-300km) – m-am dus la garaj, am desfacut tot si am gasit:
Am montat tot, mers 2-300 km in care daca opream pe dreapta fara a apasa frana si discurile erau reci la mana (eram sigur ca problema initiala a fost de la placutele care intrau prea ‘fest’ in suportul de etrier). Am plecat la drum si aproape de iesire din tara (zona de curbe Lugoj catre Timisoara) a revenit cosmarul: franele foarte blocate iar pedala tinea foarte sus. Trag pe dreapta, discurile fata frigeau – dupa stationare de 1-2 minute cursa pedalei revine la normal si totul e ok. Am continuat drumul – in afara tarii am mers aproape 2000km numai pe autostrada si nu am avut surprize. Cand am intrat iar in tara si ajuns in zona Drobeta a revenit problema: frane blocate, pedala nu mai are cursa libera, masina nu trage, consum instantaneu crescut, zgomot la rulare. Opresc, din nou discuri fata incinse (mi s-a parut ca stanga arde mai tare), in 30 de secunde apas frana si apare din nou jocul normal la pedala, frane deblocate, continuat drum pana in Bucuresti ok.
A mai auzit cineva de astfel de simptome?!
Ca parte mecanica ar ramane sa incerc curatare suplimentara a pistonaselor din etrier insa daca acestea ar fi cauza de se blocheaza intermitent?!
Ar putea fi ceva legat de pompa ABS (sa creeze presiune in circuit) sau de pompa centrala de frana (nu am erori in Lexia)?
Multumesc,
Numai bine.
Intampin o problema cu blocarea franelor care apare intermitent.
Ca istoric: urma sa plec la un drum mai lung (3500km) si stiind ca am placutele si discurile fata foarte uzate m-am hotarat sa le schimb. Am incercat sa le montez singur (discuri Brembo si placute Ferodo), nu am reusit sa desfac suruburile de la suportul de etrier (Torx T55), am apelat la un mecanic cam grabit (Sambata dupa-amiaza, sfarsit de program etc) care le-a desfacut, a curatat un ax de culisare etrier pe care l-a gasit gripat, a impins cu o presa pistonasele (aparent s-au impins usor), montat, probat – totul ok. La proba am simtit ca pedala tine putin mai sus insa in rest totul era ok.
Dupa 3-400km de la schimbare la un semafor constat ca la ridicare picior de pe frana masina nu o ia la vale (era o usoara rampa) iar in parcare daca incercam sa o imping pe teren drept se simtea ca este infranata. A doua zi la plecare nu mai era infranata (inteleg ca ar fi normal, se racesc discurile, se contracta si nu mai sunt in contact cu placutele). La primul drum pe autostrada simt pe la 140 ca trage din ce in ce mai greu, scad usor viteza si deja incepe sa se auda un vajait de la rotile din fata: opresc si discurile frigeau zdravan; dupa stationare de 2-3 minute plec iar franele isi revin in mod miraculos?! Am uitat sa spun ca discurile noi deja se ondulasera (probabil s-au supraincalzit in perioada de ‘rodaj’ din primii 2-300km) – m-am dus la garaj, am desfacut tot si am gasit:
- Discurile cele noi albastrite de la supraincalzire L(( - le-am montat pe cele vechi care aveau prag vizibil de uzura (grosime 23.5mm fata de 26mm nominal si 24mm minim acceptat);
- Cele 4 tije pe care culiseaza etrierul lucrau ok;
- Placutele noi culisau greu in suportul de etrier, 2 chiar erau intepenite bine in suport – le-am polizat putin pinii de ghidare de la capete si s-a rezolvat (eram sigur ca de aici a fost problema);
- Am facut 1-2 curse ale pistonaselor de frana – am impins cu o cheie in centrul lor pana s-au restras de tot in etrier – fata de alte masini mi s-a parut ca ar culisa mediu (am vazut si mai gripate dar si unele pe care le-am impins doar cu mana).
Am montat tot, mers 2-300 km in care daca opream pe dreapta fara a apasa frana si discurile erau reci la mana (eram sigur ca problema initiala a fost de la placutele care intrau prea ‘fest’ in suportul de etrier). Am plecat la drum si aproape de iesire din tara (zona de curbe Lugoj catre Timisoara) a revenit cosmarul: franele foarte blocate iar pedala tinea foarte sus. Trag pe dreapta, discurile fata frigeau – dupa stationare de 1-2 minute cursa pedalei revine la normal si totul e ok. Am continuat drumul – in afara tarii am mers aproape 2000km numai pe autostrada si nu am avut surprize. Cand am intrat iar in tara si ajuns in zona Drobeta a revenit problema: frane blocate, pedala nu mai are cursa libera, masina nu trage, consum instantaneu crescut, zgomot la rulare. Opresc, din nou discuri fata incinse (mi s-a parut ca stanga arde mai tare), in 30 de secunde apas frana si apare din nou jocul normal la pedala, frane deblocate, continuat drum pana in Bucuresti ok.
A mai auzit cineva de astfel de simptome?!
Ca parte mecanica ar ramane sa incerc curatare suplimentara a pistonaselor din etrier insa daca acestea ar fi cauza de se blocheaza intermitent?!
Ar putea fi ceva legat de pompa ABS (sa creeze presiune in circuit) sau de pompa centrala de frana (nu am erori in Lexia)?
Multumesc,
Numai bine.

). La mine, parca dupa ce luam piciorul de pe frana ramanea ca si cum ai fi ramas cu piciorul foarte usor pe pedala. Nu am luat in seama, am zis ca poate e ceva acolo si isi va da drumul. Am continuat sa merg asa, uneori aveam impresia ca si-a revenit(oare) la demaraje cateodata desi era goala, ziceai ca are totusi niste sute de kg pe ea. Am lasat-o asa, crezand ca se va rezolva de la sine, mai ales ca nu faceam curse prea lungi, decat prin Bucuresti, cativa zeci de km cel mult. Am continuat asa din iarna aceea pana in luna august 2014 cand, am prins o cursa de Constanta cu o mobila. Am plecat la 5 dim ca sa prind mai racoare asa iar la ora 7:40 eram deja la descarcat dupa mers neintrerupt pe A2 cu media de 110 km/h fara franari mai deloc. Cand am ajuns la destinatie, am pus mana pe rotile fata iar aceasta frigeau, aproape ca nu puteai tine mana pe ele. M-am reintors la Bucuresti iar a doua sau a treia zi cand am mers pe linia de centura, la franare am simtit dupa 60 de km/h ca incepe sa trepideze volanul. Se ovalizasera discurile fata. Totul s-a datorat de la mersul incontinuu cu placutele usor blocate pe disc pt 235 km drumul pana la Constanta plus intors, suficient as zice eu cat sa le incinga destul ca sa se ovalizeze. In Bucuresti, asta nu se intampla pt ca nu aveau timp sa se incinga atat de tare. Am fost nevoit sa le inlocuiesc, dupa ce le-am cumparat din Tg de masini Vitan-Barzesti, impreuna desigur cu placutele, doua discuri marca ATE=460 lei, plus set placute aceeasi marca, in jur total de 750 lei. Am zis sa ma duc la reprezentanta Peugeot Eurial-Invest din orasul Pantelimon de unde si cumparasem masina, zicand eu in sinea mea, ca acolo e totusi mama ei etc. Mi s-a cerut pt manopera, cu iesire apoi in probe pe strada si franare pe aparate de masurat, mi s-a cerut suma de 266 lei! In fine, am injurat putin si am plecat.
Comment