PDA

View Full Version : Care credeti ca este benzinaria cu cel mai bun carburant ?Pages : 1 [2] 3

a_mic
16-11-2006, 04:33 PM
Care credeti ca este benzinaria cu cel mai bun combustibil? Credeti ca pompele indica bine? Ati avut probleme cu carburarantii de la o anumita benzinarie? Daca da, care este aceea??

Cu ce fel de carburant alimentati ?? Cu cel mai scump sau cel mai ieftin?
1. Benzinaria cu cel mai bun combustibil: nu am remarcat
2. Indicatiile pompelor: da, cred ca cele de firma arata bine
3. Probleme cu carburantii: numai din vina mea
4. Scump sau ieftin: il prefer pe acela care-mi ofera un optim tehnico-economic

liviu_ats
17-11-2006, 10:46 PM
GODWISHU ori petrom ori OMV ... e vorba de acelasi produs vandut la pompa (fie benzina fie motorina) ... nu vreau sa o consideri o jignire sau ceva personal dar prefer OMV inaintea Pertom deoarece ma intereseaza "intreg ambalajul" (adica servire, produse pentru intretinere auto, consumabile, reviste, si nu in ultimul rand SERVIREA). arpropo ce parere aveti de servirea din benzinari?! spalatul parbrizelor.. si alte servicii prin care compania de unde alimentam incearca sa ne cucereasca pentru a reveni sa alimentam de la ei ... avand ca scop final creerea unei retele de clienti fideli si mai ales realizarea target-ului.

Radon
22-11-2006, 09:38 PM
Mie azi la plecarea de la revizie mi s-a sugerat E-fix - Rompetrol.
Am intrebat de ce, si mi-au raspuns ca nu au un motiv anume, dac ca ei alimenteaza in ultima vreme de acolo tot parcul si se pare ca masinile se comporta mai bine.

BeeJay
22-11-2006, 09:43 PM
a fost o parere strict subiectiva. au facut teste sau masuratori?

Radon
22-11-2006, 09:57 PM
Ei, masuratori... pur si simplu au zis ca ei de acolo alimenteaza in ultima vreme, si impresia este ca ceva merge mai bine la masini. Evident ca e subiectiva parerea, nici nu am zis altceva.

GXG
22-11-2006, 10:01 PM
Eu in continuare bag efix, si nu a mai dat nici o data antipolution si nu mai scoate fum. Deci...... Apropos de servire, eu client OMV ma tot lovesc la rompetrol de faptul ca intotdeauna pompa oti curge ori e murdara de motorina si nu au pe cineva sa-mi verifice presiunea si sa spele parbrizul. Eu intotdeauna lasam 2RON baiatului, deci cred ca problema platii nu prea se pune.

Duyu
02-01-2007, 04:55 PM
De cand mi-am achizitionat masina merg pe mana OMV-ului, numai motorina euro 5. (premium diesel euro 5, sau mai nou pe timp de iarna, cea importata din Austria, alpine diesel, tot euro 5). Pana acum nici o problema din cauza carburantului.

Val S
02-01-2007, 10:20 PM
Mai oameni buni, fiti seriosi, ce masuratori sa faca, stiti cumva cat timp, bani si carburant este necesar pentru a face "de-adevaratelea" teste cu carburantul aditivat? Parerea mea este ca acel aditiv care se pune in carrburant in depozite are generic un caracter detergent pentru supape si injectoare. In rest nu cred ca a facut cineva teste cu temperatura de ardere, forma flacarii in cilindru, etc
Cereti o informatie detaliata de la RAR - OCP despre metodologia de testare si mai vedem.
Sa fim seriosi, este marketing 100%.

BeeJay
04-01-2007, 05:02 PM
Pe langa faptul ca e marketing e si prosteala pe fata: puteti sa puneti si combustibil de curse; efectul va fi sesizabil doar pentru cei care au motoare peste 2000 cmc.

75NOR
04-01-2007, 06:13 PM
completare la BeeJay: motoare peste 2000 si un raport de compresie suficient de mare ca motorul sa poata valorifica o benzina cu CO mai mare si proprietati calorice imbunatatie.

Concluzie: daca nu aveti cel putin 2.0 si 177 de cai (mot de 206 RC si 307) puteti sa puneti si mama benzinelor ca fix la fel va merge motorul

AIR
04-01-2007, 08:01 PM
Aici te contrazic norule, deosebirea se simte dar nu asa de mult cat ne-am dori noi, poate doar cu alti combustibili.Una e sa mergi cu un carburant care iti pune masina in nas, si alta problema e cu un carburant bun care te ajuta in depasire uneori nemaifiind nevoie sa retrogradezi pana in a 3 a:)
Personal consider ca nu are sens sa da-i bani in plus pe acelasi produs.
Uitati-va la petrom.ro si veti vedea ca top euro4=sprint diesel, si asa mai departe.
Am pus intr-o vreme benzina fara Pb de la OMV (pe atunci era doar de 95),dar am pus aproape un an de zile.Stiam dupa nivelul la ac cati litri intra.Intrau mereu la fel 36de litri.Apoi a aparut Rompetrol si am pus de la ei acul arata identic la Rompetrol nu intrau decat 32 litri.Am verificat la mai multe statii cand acul arata la aceeasi pozitie.(pe vremea aceea masina consuma aproape la fel de la plin la plin (8.5-8.6))
Deci m-am cam suparat pe OMV, am pus ulterior tot de la Omv cu acul la benzina in aceeasi pozitie la ei (indiferent de statie intrau 36 litri) o remarca mereu o umpleam pana sus sa se vada benzina.Deci nu ma luam dupa saritul pistolului.
La petrom am trecut ulterior, pt ca am observat ca benzina de la OMV si MOL iti tine motorul parca mai viu (merge mai rotund si urca mai usor in ture) dar mai ales la drum lung se consuma mai repede.:naughty:
Cea de la petrom si mai ales Top 99 au randament mai mare am scos cele mai mici consumuri cu ele.
Buna mi s-a parut si benzina de 98 de la Lukoil.
Cea de la rompetrol 98 am incercat dar nu am simtit nici o diferenta fata de 95 tot a lor.
Deocamdata am pus doar efix diesel de la rompetrol, merge bine masina si mai trebuie sa treaca un timp sa ne obisnuim reciproc unul cu celalalt:) :naughty:
Si cand am iesit din tara dupa 2000 nu am remarcat aproape nici o deosebire intre benzina din tara si cea din germania sau austria, e drept ca nu am pus Optimax de la Shell care era mai scumpa decat celelalte, dar in rest am pus superplus bleifrei (98) si nu am simtit ca masina mergea muult mai bine decat in tara sau decat acolo cu benzina de 95.:( (nu vorbesc de autostrazi:naughty: )
Momentan voi pune benzina sau motorina de unde consider ca este mai ieftin dar cu o calitate mai buna cel mai bun raport la benzina ramane top 99 de la petrom cu 34700 mai ieftin decat 36000 de la rompetrol (98)
Cu motorina nu ma pronunt inca pt ca nu am experienta:naughty:
Dar in timp sunt hotarat sa incerc tot si Lukoil, SI Mol, si OMV, Agip, sau Petrom, Rompetrol deja am pus:)

kik
04-01-2007, 08:06 PM
Hei nor de ce nu pui de la petrom daca ie toate la fel??

BeeJay
04-01-2007, 08:42 PM
Am pus benzina de la toate benzinariile. Faptul ca am pus odata in Dacie benzina de la Petrom si a inghetat returul m-a determinat sa nu mai alimentez niciodata de acolo. In rest n-am observat nici cea mai mica diferenta. Motorul nu a tras niciodata nici mai bine, nici mai prost. Intr-un post anterior am explicat cum au aparut marcile de combustibil de genul "Alpine Diesel", "MOL EVO", etc. La unele statii se pot gasi combustibili cu impuritati sau "botezati" dar asta e altceva. Faptul ca banii dati pe combustibili scumpi sunt bani aruncati, mi-a fost confirmat de un articol pe care l-am citit cu ceva timp in urma. Era vorba de un test cu mai multe masini cu motoare de capacitati diferite si mai multe tipuri de combustibili. Acolo am aflat ca degeaba pui benzina de rally intr-un motor de capacitate mica pentru ca pur si simplu puterea sau cuplul motorului nu creste. Masuratorile nu erau facute dupa ureche ci pe stand. Din cate stiu cea mai buna benzina era una de la Shell, dar, repet, imbunatatirea s-a simtit dupa 2000 de cmc.

BeeJay
04-01-2007, 09:48 PM
Mixtura aer-combustibil poate autodetona in anumite conditii, conditii care se regasesc din plin in camera de ardere. Prin urmare in combustibili se adauga alti compusi chimici pentru a putea controla arderea. Acesti compusi chimici dau cifra octanica si cu cat cifra octanica e mai mare, cu atat combustibilul va suporta compresii mai mari fara a detona. Deoarece masinile de competitie au motoare cu rapoarte de compresie ridicata se foloseste benzina cu cifra octanica mai mare. Benzina cu cifra octanica mare pusa in motoarele noastre nu aduc nici cea mai mica imbunatatire in privinta performantei dar cifra octanica mai mica decat cea recomandata de producator dauneaza grav motorului.
Atentie: cifra octanica difera in functie de altitudine. Daca la Constanta cifra octanica a benzinei este 95, la Brasov ea va fi de 94, la Poiana Brasov va fi 93,5 iar la Balea va fi de 91. La fiecare 300m altitudine cifra ocatanica scade cu 0,5.

silverbullet
05-01-2007, 09:50 AM
Atentie: cifra octanica difera in functie de altitudine. Daca la Constanta cifra octanica a benzinei este 95, la Brasov ea va fi de 94, la Poiana Brasov va fi 93,5 iar la Balea va fi de 91. La fiecare 300m altitudine cifra ocatanica scade cu 0,5.

Poti explica chestia asta?

75NOR
05-01-2007, 10:10 AM
@kik: vroiam sa zic ca intre benzinele bune gen OMV 95, 100, Rompetrol 95, 98, NU se simte absolut nici o diferenta daca nu ai un motor high performance.

De la omv si petrom refuz sa alimentez. Unii sunt de mentalitate comunista, altii sunt niste plictisiti.

Alimentez doar Rompetrol, caci pe langa benzina ofera si servicii care mie imi plac.

LuKoil, Mol si altii nici nu intra in discutie. Datorita jobului am ajuns sa cunosc binisor oameni de decizie si de la LuKoil si Mol. La ce degringolada e la ei si ce probleme au cu furnizorii, sub nici o forma nu-mi inspira incredere carburantii lor.

a_mic
05-01-2007, 10:13 AM
ia zi, prietene BeeJay, ca nu stiu cum vine treaba. Cifra octanica, dupa stiinta mea, e data de continutul de izooctani al benzinei, respectiv: o benzina de 90 are 90% izooctani. Acesta este motivul pentru care cifra octanica a unei benzine nu poate depasi 100. Pentru benzinele non-euro, adaosul de tetraetil de plumb creste capacitatea de detonatie fara a utiliza intr-o proportie mai mare izooctanii, iar pentru benzinele de tip euro, capacitatea de detonatie creste prin cresterea continutului de izooctani. Motivul abandonarii tetraetilului de plumb il constituie gradul ridicat de poluare cu plumb dar, in contrapartida, pentru a obtine benzine superioare trebuie sa cresc continutul de izo8. Eu stiu ca cifra octanica nu poate sa scada cu altitudinea din cauza faptului ca aceasta nu afecteaza continutul de izo8. Intr-adevar, cu altitudinea ar trebui sa scada detonatia din cauza amestecului din care partea de oxigen scade cu altitudinea.

AIR
05-01-2007, 10:21 AM
Aici intra in functiune senzorul de presiune atmosferica din computerul de gestiune a motorului.Nu stiu exact daca mareste avansul sau ce face exact in orice caz nu te lasa cu ochii in soare, cand ai de urcat pante accentuate.E important ca sa nu scada cantitatea de oxigen dat faptului ca aerul e mai rarefiat si mai sarac in oxigen.
Stiu ca OT dar e in legatura cu ce scrie in posturile anterioare.

BeeJay
05-01-2007, 11:13 AM
Exista benzina cu cifra octanica mai mare de 100. Asta stiu sigur. Cum se masoara puteti citi mai jos. Nu mai traduc pentru ca oricum chimia am urat-o in scoala.


"Octane ratings - how to stop detonation

So you know that a fuel-air mix, given the right conditions, can spontaneously combust. In order to control this property, all petrols have chemicals mixed in with them to control how quickly the fuel burns. This is known as the octane rating of the fuel. The higher the rating, the slower and more controlled the fuel burns.
Put on the geek-shades for a moment and I'll explain octane in more depth. If you don't like being blinded by science, skip down a few paragraphs. For the rest of you, octane is measured relative to a mixture of isooctane (2,2,4-trimethylpentane, an isomer of octane) and n-heptane. An 87-octane gasoline has the same knock resistance as a mixture of 87% isooctane and 13% n-heptane. The octane value of a fuel used to be controlled by the amount of tetraethyl lead in it, but in the 70s and 80s when it became apparent that lead was pretty harmful, lead-free petrol appeared and other substances were introduced to control octane instead.
Measuring octane - RON, MON and the difference between America and the rest of the world.

Just so you know, the octane number is actually an imprecise measure of the maximum compression ratio at which a particular fuel can be burned in an engine without detonation. There are actually two numbers - RON (Research octane number) and MON (Motor Octane Number). The RON simulates fuel performance under low severity engine operation. The MON simulates more severe operation that might be incurred at high speed or high load and can be as much as 10 points lower than the RON. In Europe, what you'll see on the petrol pumps is the RON. However, in America, what you'll see on the petrol pump is usually the "mean" octane number - notified as (R+M)/2 - the average of both the RON and MON. This is why there is an apparent discrepancy between the octane values of petrol in America versus the rest of the world. Euro95 unleaded in Europe is 95 octane but it's the equivalent of American (R+M)/2 89 octane.
In America, low altitude petrol stations typically sell three grades of petrol with octane ratings of 87, 89 and 91. High altitude stations typically also sell three grades, but with lower values - 85, 87 and 89.
What factors affect detonation?

There's a bunch of things that can affect how likely an engine is to have detonation problems. The common ones are ambient air temperature, humidity, altitude, your engine's ability to stay cool (ie. the cooling system) and spark timing. Fortunately, nowadays the engine management system of modern cars can compensate for almost all of these by advancing and retarding the ignition timing. This is where the computer slightly adjusts the point in the ignition cycle at which the spark is generated at the spark plug. With older engines that used mechanical points to send current to the spark plugs, adjusting the timing was a manual affair that involved adjusting the distributor cap orientation.
Knock sensors. Most modern cars have knock sensors screwed into the engine at multiple places. These actually detect the vibration or shock caused by detonation (rather than trying to detect the sound) and can signal the engine management system to change the ignition timing to reduce or eliminate the problem.
Octane and altitude

The higher the altitude above sea level, the lower the octane requirement. As a general rule of thumb, for every 300m or 1000ft above sea level, the RON value can go down by about 0.5. For example an 85 octane fuel in Denver will have about the same characteristics as an 87 octane fuel on the coast in Los Angeles. As a practical example of this, I currently live in Salt Lake City which is at around 4,200ft. We travel to Las Vegas from time to time which is at around 2,000ft. Our Subaru has a minimum octane requirement of 89 at sea level - so about 87 where we live. Last time we drove to Vegas, the petrol station we stopped at had run out of 'premium' products so we had to fill up with 85 octane. This, combined with the drop in altitude caused the 'check engine' light to come on because we'd effectively taken the engine from 87 octane at altitude to the equivalent of 83 octane at altitude - way below the minimum required by our car.
Octane and power

It's a common misconception amongst car enthusiasts that higher octane = more power. This is simply not true. The myth arose because of sportier vehicles requiring higher octane fuels. Without understanding why, a certain section of the car subculture decided that this was because higher octane petrol meant higher power.
The reality of the situation is a little different. Power is limited by the maximum amount of fuel-air mixture that can be jammed into the combustion chamber. Because high performance engines operate with high compression ratios they are more likely to suffer from detonation and so to compensate, they need a higher octane fuel to control the burn. So yes, sports cars do need high octane fuel, but it's not because the octane rating is somehow giving more power. It's because it's required because the engine develops more power because of its design.
There is a direct correlation between the compression ratio of an engine and its fuel octane requirements. The following table is a rough guide to octane values per engine compression ratio for a carburettor engine without engine management. For modern fuel-injected cars with advanced engine management systems, these values are lowered by about 5 to 7 points.
Compression ratio Octane
5:1 72
6:1 81
7:1 87
8:1 92
9:1 96
10:1 100
11:1 104
12:1 108
Octane and gas mileage

Here's a good question : can octane affect gas mileage. The short answer is absolutely, yes it can, but not for the reasons you might think. The octane value of a fuel itself has nothing to do with how much potential energy the fuel has, or how cleanly or efficiently it burns. All it does is control the burn. However, if you're running with a petrol that isn't the octane rating recommended for your car, you could lose gas mileage. Why? Lets say your manufacturers handbook recommends that you run 87 octane fuel in your car but you fill it with 85 instead, trying to save some money on filling up. Your car will still work just fine because the engine management system will be detecting knock and retarding the ignition timing to compensate. And that's the key. By changing the ignition timing, you could be losing efficiency in the engine, which could translate into worse gas mileage. Again as a practical example, my little tale above about our trip to Vegas on low octane gas. (Whether you want to believe some bloke on the internet or not is up to you). On the low octane gas on the trip down, we could barely get 23.5mpg out of the Subaru. Once I was able to fill it up again with premium at the recommended octane rating, we got 27.9mpg on the way back. A difference of 4.4mpg over 450 miles of driving.
Doing the maths, you can figure out that by skimping on the price during fill-up, you may save a little money right there and then, but it costs in the long term because you're going to be filling up more often to do the same mileage. My advice? Do what the handbook tells you. After all it's in the manufacturers better interests that you get the most performance out of your car as you can - they don't want you badmouthing them, and in this day and age of instant internet gratification, you can bad-mouth a large company very quickly and get a lot of publicity. "

a_mic
05-01-2007, 11:34 AM
"Masurarea cifrei octanice - RON, MON si diferentele intre America si restul lumii.

Asa cum stiti, cifra octanica este in prezent o masura aproximativa a ratei maxime de comprimare prin care un combustibil de un anumit tip poate arde intr-un motor fara detonare. Sunt utilizate in prezent doua cifre: RON (cifra octanica de "cercetare" (???) ) si MON (cifra octanica motor). RON simuleaza performantele combustibilului in functionarea "lejera" a motorului. MON simuleaza functionarea in conditii mai severe induse de viteze sau incarcari masice mari si poate fi cu 10 unitati mai mica decat RON. In Europa, cifra afisata la pompa este RON. Ceea ce vedeti In America la pompa ca fiind cifra octanica este o valoare mediata - notata (RON+MON)/2. Acesta este motivul aparentei diferente intre cifrele octanice din America fata de restul lumii. Euro95 fara plumb in Europa este octanic 95 dar, echivalentul ei in America este octanic 89.
In America, in mod obisnuit, statiile de alimentare situate la altitudini joase afiseaza cifre octanice de 87, 89 si 91. Statiile de la altitudini mari afiseaza in mod uzual tot trei categorii dar, cu cifre octanice mai mici, respectiv 85, 87 si 89".

@BeeJay: cred ca poti creste cifra peste 100 doar daca folosesti izo8 in proportie de 100% si adaugi tetraetil de plumb.
Traducerea am facut-o din placere si ca sa inteleg mai bine ce scrie in articol. Este interesant dar, americanii au fost mereu mai suciti: mila, uncie, leghe, picior, unghiuri centesimale, Fahrenheit,... :)

BeeJay
05-01-2007, 12:24 PM
Acum mi se par a fi mai corecti americanii. Cifra octanica de la pompele lor mi se pare mai apropiata de adevar.

rhedeymiki
06-01-2007, 04:19 PM
Am incercat 95 si 98 Super de la MOL si nu mergea bine masina. Cu benzina de la Rompetrol si Petrom merge cel mai bine, chiar si cu cifra octanica de 95 (95 Efix de la Rompetrol). La performanta nu se justifica sa dai peste 37.000/l pentru 98Super, fiindca nu are nici forta mai mare, nici demaraj mai bun motorul. Eu sunt "fan" Rompetrol. Deocamdata. Incercati si voi. Merita.

Tzbock
14-01-2007, 02:07 AM
omv...mi se par seriosi si din cate stiu eu si am simtit pana acum...masina merge bine...seamana cu mol

Undo
14-01-2007, 10:40 AM
Singurii producatori interni de combustibil sunt Lukoil, Petrom si Rompetrol. Restul cumpara de la astia si eventual cica aduc cateva de afara gen Mol si Omv dar pretul se simte. Lukoil eu nu recomand ca am avut probleme cu cateva masini care stiu ca alimentau numai de la Lukoil, am firma si din cauza asta stiu si vorbesc de motorina. Rompetrol dupa parerea mea sunt la fel cu Petrom doar ca astau ceva mai bine la extraservicii.
Recomandarea mea dar strict din punct de vedere al motorinei fara a tine cont de servicii este Petrom, dar la statile mai noi nu la cine stie ce statie veche unde sunt rezervoarele de pe timpul razboiului.

ionutf
15-01-2007, 12:06 PM
Din testele facute pana acuma cea mai buna benzina
mi se pare de departe omv carrera 100
Am mai alimentat de la petrom si rompetrol. La Rompetrol
am senzatia ca difera semnificativ lotul pe care il prinzi;
si nu cumva sa folositi o statie Rompetrol Partener

jackie
17-01-2007, 05:20 PM
carrera 100 e foarte buna. probata de mine atat in oras cat si afara.:cursing:
consum in afara normal si IN ORAS cu circa 3l mai mult fata de benzina top 99 de la petrom.
explicatie: benzina Carera este mult mai volatila, arde mai bine si mai uniform, deci se simte la puterea motorului, dar...volatilitastea face ca la relanti sa consume enorm, ceea ce mi s-a intamplat mie in traficul infernal de dimineata din Buc.
Final:inapoi la top 99. Consumul a revenit la loc.

dorimdm
20-01-2007, 11:36 AM
eu alimentez de la rompetrol se comporta tare bine chiar si la -10 grade pana acum
-n-am avut inca treaba cu motorina de la ei - sper sa nu ma dezamageasca!
-am alimentat odata de la omv de vreo 50 de roni si pe comp. de bord nu mi-a inregistrat ce si cum a-si alimentat??? -nu stiu ce sa zic- raman deocamdata la petrom parca cea de la omv se consuma mai repede .

Calin-206
20-02-2007, 01:05 PM
Pana acum 2 luni foloseam top 99+ de la petrom, era bunicica pana am vazut cum merge cu OMV Carera 100 (parca este turbo) super!

vvali4ya
23-03-2007, 09:32 PM
Rompetrol eate cea mai buna,dar numai de la statiile lor,nu si de la parteneri care majoritatea au rezervoare din metal !

cristyyy2003
24-03-2007, 10:01 PM
Rompetrol (desi imi este antipatic patronul Patriciu)....m-au convins nu numai datorita carburantilor ci si datorita serviciilor oferite (calitatea buna a acestora)

arvhr
31-03-2007, 10:08 PM
Sal.Sint nou dar ma bag si eu in seama,produsele omv sint aceleasi ca la petrom,cu singura diferenta ca omv zice ca le aditiveaza.Omv alimenteaza din depozitele de carburanti petrom(mentionez ca lucrez in sistem) deci este acelasi produs,cu singura diferenta ca e mai scump.Acel aditiv folosit de ei nu stiu cit poate creste cifra cetanica a motorinei eventual scade punctul de inghet(evita formarea parafinei in motorina) si elimina apa provenita din condens .Pt. evitarea formarii parafinei merge pe timp de iarna 1l benzina la aproximativ 45-50 de motorina iar pt. evitarea dopurilor de gheata care se pot forma din cauza condensului in oricare rezervor se poate folosi alcool metilic 100ml la un plin.

Taz
01-04-2007, 12:03 AM
ma baieti..eu zic ca e cam acelasi caca :)...de la statiile astea ''importante'' benzina..motorina e la fel...e in capul nostru ca e mai buna aia..sau aia...

Val S
05-04-2007, 12:00 AM
Rompetrol eate cea mai buna,dar numai de la statiile lor,nu si de la parteneri care majoritatea au rezervoare din metal !
Sa sti ca toate (dar absolut toate) rezevoarele de carburanti din statii sunt cu pereti din otel.
Asa ca nu acolo e diferenta.
Eu inclin sa cred ca diferenta este in calitatea service-ului la pompe si instalatia tehnologica si a procedurii de descarcare (inclusiv disciplina cu care este respectata).
Din punct de vedere tehnologic sorbul pompei de benzina/motorina trage de undeva de la 20-25 cm mai sus de fundul rezervorului. Daca apar gunoaie sau apa la descarcarea cisternei, acestea se decanteaza pe fundul rezervorului. Daca veti alimenta la Agip veti observa ca pe timpul descarcarii unui produs din cisterna este oprita vanzarea produsului respectiv. Asta doar pentru a evita ca eventualele gunoaie sau apa sa fie antrenate in timpul descarcarii si sa ajunga la sorbul pompei. Dupa ce se linisteste produsul in tanc (nu mai face valuri) se masoara nivelul carburantului si eventual al apei si se da drumul la vanzare.

Dic84
05-04-2007, 12:06 AM
pot sa va zic ca toate rezervoarele in care se toarna benzina sunt la fel.se respecta acceasi tehnologie de proiectare si acelasi tip de otel(OL).probabil unele au calitati mai bune pt ca orice constructie metalica pleaca de la un min de performanta,despre care se stie exact cat o sa reziste.si in cazul metalelor min=max ca si pastrare a combustibilului.toata smecheria e la durata de viata.

ghola
12-04-2007, 07:56 PM
In toamna am folosit Diesel simplu de la petrom (nu stiu exact cum ii zicea, dar nu era Sprint), in iarna am trecut pe Arctic Diesel de la OMV iar acum in primavara am ajuns sa folosesc Sprint Diesel de la OMV (se gaseste si la Petrom).

Diferenta majora de putere si agilitate am sesizat-o trecand de la Alpine Diesel la Sprint Diesel. Mi se pare mai nervoasa si se comporta mult mai bine in depasiri.

Nu am incercat alte benzinarii sau combustibili.

Val S
13-04-2007, 06:19 PM
Si eu lucrez in domeniu, si de aceea zic: "FARA COMENTARII"
Cititi standardele de carburanti in vigoare in Romania, pe cele aprobate de fiecare producator in parte, omologarile RAR ale produselor si veti avea destule date sa trageti o concluzie.

Alpine Diesel ca si Top Nordic sunt niste motorine "normale" super aditivate cu depresant pentru a face fata sezonului rece. Sunt niste produse de iarna.
Sprint Diesel este un produs de vara, are alti parametri, aditivarea are alt scop, nu scaderea punctului de innourare sau a temperaturii de filtrabilitate.
Dar poate ca ai trecut pe Sprint odata cu trecerea la cauciucurile de vara, stiu si eu?
Discutiile pe acest subiect sunt infinite.
Am argumente si exemple sa demontez cam toate parerile foarte "pro" referitoare la unul sau altul.
Dar nu este etic, deontologic, si nu are sens.
Tot ce pot spune este ca toate firmele serioase au carburanti de calitate, incadrate ca parametrii in standardele in vigoare si nu-si strica numele folosind produse "off specs".
Ceea ce cumparam noi de la o statie de carburanti nu este strict un carburant, ci un pachet de servicii, care include si carburant, asa ca achizitionarea unuia sau a altuia dintre carburantii de pe piata este pana la urma o optiune subiectiva indusa de imagine, marketing, amabilitatea personalului, etc.
Iar gogoritzele de la service cu sticla plina cu apa scoasa din rezervor sunt povesti de adormit fraierii.

marius29
03-05-2007, 10:06 AM
George vad dupa semnatura ca ai si un opel diesel, te rog sa ne spui parerea ta despre motorina EURO 3 vs EURO 4!!!

Euro 3 vs Euro 4
3 - 1
eu bag diesel rompetrol,euro 4,ca la noi nu mai e euro 3,dar eram mai multumit de euro3...si nu e din motor,pe tester motorul merge impecabil..:unsure:

Dic84
03-05-2007, 01:01 PM
EURO 4 se consuma mai repede decat EURO 3.In general se merge pe tendinta asta din cauza compozitiei ei.e adevarat ca e mai putin poluanta.dar pana la urma UZINELE alea mari pe ce or merge ca sa nu mai polueze???

daddy_poz307
03-05-2007, 01:44 PM
Rompetrol 95 Efix mi se pare cea mai buna alegere....eu numai Efix alimentez de o luna jumate si merge super...am mai incercat benzina de la Luk Oil...e ok...Mol mi se pare fff proasta.....Omv parca se duce mai repede...Petrom e ok....eu sunt sigur ca numai Efix o sa alimentez de acum inainte......parerea mea...:)))

Taz
03-05-2007, 04:38 PM
eu in ultima perioada...am alimentat si la petrom...petromv ,omv,rompetrol,mol,...dar sincer...nu am observat mare diferenta intre ele...cred ca mai mult e o chestie psihologica...

leau
03-05-2007, 05:33 PM
motorina euro 5 si benzina efix exclusiv de la Rompetrol.sunt client fidel si faza cu cardul Fill&Go e chiar buna.parerea mea.

Val S
03-05-2007, 10:24 PM
In primul rand: nu ai nevoie de Euro 5, pentru ca motoarele masinilor tale nu cer Euro 5 pentru a se incadra in norma de poluare.
In al doilea rand: faptul ca tu esti client fidel Rompetrol este laudabil pentru Rompetrol si echipa de promovare a imaginii lor. Dar sa sti ca toate firmele mari au carburanti conform standardelor europene.

Taz
07-05-2007, 07:04 PM
asa ma gindeam si eu....firmele astea mari...oricum au benzina(motorina) la standardele europene.....deci chiar benzina proasta nu prea cred sa aiba....eventual daca mergi sa bagi la un no name d-asta....de pe marginea drumului...dar daca mergi la mol,omv,rompetrol,petrom....nu cred ca o sa iei benzina proasta,,,

dragoshelu
20-05-2007, 01:11 AM
Rompetrol 95 Efix mi se pare cea mai buna alegere....eu numai Efix alimentez de o luna jumate si merge super...am mai incercat benzina de la Luk Oil...e ok...Mol mi se pare fff proasta.....Omv parca se duce mai repede...Petrom e ok....eu sunt sigur ca numai Efix o sa alimentez de acum inainte......parerea mea...:)))
cat costa Efix ?
ps: eu bag de la petron de 95:P

trex
20-05-2007, 10:29 AM
hmm.. daca zici ca efix'u e asha d bun .. poate o sa incerc shi yo un plin sa vad cum mere .. (pana acuma omv 95.. inainte puneam 100 da s-a scumpit shi aia ~6000 lei/l sunt o economie destul d buna)

Macchu Picchu
20-05-2007, 12:43 PM
am trecut si eu de la petrom 95 la efix...alta viata

kukylica
20-05-2007, 04:48 PM
OMV nu mi-a facut probleme niciodata, ma refer la pierderi de putere sau la aprinderea martorului motor si a mesajului "Antipollution fault"

Taz
20-05-2007, 08:32 PM
eu am auzit o chestie ...ca motorina euro 3 se arde mai greu ca cea euro 4....

Dic84
20-05-2007, 09:03 PM
este adevarat....este mai vascoasa.din acest motiv unii soferi de TIR baga ulei 2T in motorina.sa se arda mai greu si face si un pic de bine motorului pt ca asigura o ungere mai buna.

Taz
20-05-2007, 09:30 PM
pai mie sincer imi place motorina euro 3...dar e cam greu de gasit mai nou...au trecut cam toti pe euro 4...

Val S
22-05-2007, 11:17 PM
Motorina Euro 3 (adica 350 ppm sulf) din pacate nu se mai gaseste in romanica pentru ca este interzisa prin lege. Deci toata motorina este cel putin euro 4 (50 ppm sulf).
Iarasi este adevarat ca motorina euro 3 are densitatea ceva mai mare si concentratia mai mare de sulf creste lubricitatea, care altfel trebuie corectata la motorinele cu mai putin sulf cu ceva aditivi.
Apoi (cred ca am mai spus-o) consumul motorului este MASIC, desi este exprimat in litri, deci cu cat motorina este mai densa (spre euro 3), cu atat consumul o sa fie mai mic raportat in litri. Asa ca cel mai mic consum il inregistram cu motorina euro 3 , iar cel mai mare cu euro 5 (mai usoara, normal).

dragoshelu
25-05-2007, 10:48 PM
Am inceput sa bag si eu Efix95 de la Rompetrol(pana acum am bagat de la Petrom Fara pb.95).Park are mai multa putere masina la turatii joase in rest nu simt alte diferente.

esku
02-08-2007, 02:34 PM
Efix-ul 95 de la Rompetrol pentru un Pug 206 .. cum se comporta? Cine a incercat? :D

Sau Premium 95 de la Petrom?

mjustin
02-08-2007, 04:05 PM
am trecut si eu de la petrom 95 la efix...alta viata
asta e si parerea mea, parca e altceva, raspunde mai bine motorul la turatie mica

cristyyy2003
03-08-2007, 01:09 AM
Folosesc! REcomand benzina lui Patriciu, Efix 95.

Taz
05-08-2007, 03:20 AM
motorina de la lukoil e super....o recomand...si unde mai pui ca e si ieftina :)

Catalin01
05-08-2007, 09:37 AM
Rompetrol 95 Efix mi se pare cea mai buna alegere....
Aceeasi parere si aici.:)

lowprofile
05-08-2007, 11:02 AM
cu efix 95 e mai puturoasa fata de cea similara de la petrom.

Dic84
05-08-2007, 11:19 AM
de cand am masina o singura data am bagat efix95 si mi s-a parut ca prinde viata.Probabil se consuma si mai repede,dar la demaraj mi s-a parut ca se duce mai bine.

40six
05-08-2007, 04:39 PM
alimentati din statiile mai mari.acolo garantat nu veti gasi nicidata motorina proasta fiindca rezervoarele sunt permanent alimentate ,nu sunt niciodata lasate la limita..Benzina ,parerea mea ca cea mai buna este la rompetrol

rapture
05-08-2007, 05:48 PM
Nu am alimentat niciodata de la LukOil, Agip sau RomPetrol:P Pun numai Petrom 99+, Mol 95 si 98, Carera 100 de cateva ori sa vad cum este si o singura data (si ultima) de la Carrefour de 95 (merge ca lesinat motorul)! O sa incerc si Efix 95 sa vad de ce o laudati asa mult desi sunt destul de multumit de Mol (apropo, alimentez mereu de la aceeasi statie Mol si Petrom pt ca am observat diferente si la consum si la mersul motorului).

gabitza ^
08-08-2007, 03:02 PM
OMV pun, din aia de 95, asa am obisnuit-o. Odata din criza de bec rosu aprins de prea mult timp am pus LukOil :( si nu pot sa spun ca m-a incantat prea tare. Nu or fi avut scame in ea, dar nici departe nu este...

Spunea cineva ca pune de obicei OMV si cand a pus Petrom nu i-a placut, dar astea doua au aceiasi benzina...chiar nu cred ca la una e oka iar in alta parte sucks.

G.

roman_sn
09-08-2007, 11:04 AM
Dupa cum spuneam mai sus, la noi lucrurile sunt si vor ramane se pare inca mult timp relative; de multe ori nu conteaza ce scrie pe gard, importanti sunt oamenii care lustruiesc gardul respectiv.
Exista statii de combustibili no-name care au benzina/motorina de calitate, dupa cum exista statii "de firma" la care produsele nu sunt conform asteptarilor. Asa ca fiecare alimenteaza de unde are incredere si de aceea exista aceste discutii interminabile.

viorex
27-10-2007, 09:23 AM
eu pun de la petrom (petromv)motorina,si merge bine(pana acum)

n_costique
27-10-2007, 12:14 PM
Dar daca ar fi fost doar un singur soi pe piata , cui i-ar fi convenit ? Ma bucur teribil ca am de unde alege si ca i-mi place o marca sau alta ,desi in adancul sufletului stiu ca diferentele de baza dintre ele sunt de ...marketing . Altfel , cred ca la aceeasi bani iei cam acelasi produs - mai tine si de noroc (sursa petrolului, calitatea rafinarii ) dar nu foarte mult . Eu am pus e-fix pur si simplu pentru posibilitatea (reala sau nu ) de a mai curata piesele motorului...

SonyAD
27-10-2007, 06:17 PM
Îmi place motorina Euro 4 de la Agip. Sau mai degrabă îi place.

vlad_207
29-11-2007, 12:53 PM
Parerea mea este ca benzina sau motorina difera de la o statie la alta. Cand am venit o data in Oradea am alimentat , in criza de combustibil, de la o statie petrom din apropierea Oradiei, aceiasi euro 4 95 ca de obicei si mi-a mers fff prost motorul, nu mai tragea deloc. O data ambagat motorina in 307 de la rompetrol si abia mai mergea masina. Acuma bag de la petrom E4 95 dar o sa incerc si altceva. Am alimentat si de la mol dar nu mi s-a parut ca ar fi foarte vioaie masina mai ales ca este si mai scumpa. O sa incerc si eu efix desi sunt destul de suparat pe rompetrol dupa ce am patit cu motorina, sper ca era o exceptie la acea statie.

andy_l
30-11-2007, 09:21 AM
Eu bag de la Petrom si nu am nicio problema. Cu MOL am patit-o iarna trecuta cand intr-o dimineata mi-a inghetat "benzina"... I-a trebuit o zi de garaj si si-a revenit...

pauljmekeru
03-12-2007, 09:15 PM
eu de juma' de an bag efix de la rompetrol si pot sa ma declar multumit

pustiulik
07-12-2007, 02:24 AM
Pana acum am pus numai benzina Carrera 100, asa cum mi-a recomandat cristic, cel de la care am achizitionat 307-le 1.6 E. Precizez ca nu merg cu gandul la consum,si niciodata nu bag viteza a 4-a sub 50 km/h.

Consumul in oras este de 12 l la suta de km. Masina trage insa foarte bine chiar si in viteza a treia sub 2000rpm.

Nu am pus alta benzina pana acum, in afara de Carrera 100 OMV, asa ca nu pot sa o compar cu alt produs de pe piata.

Avantaje : -condus lejer la turatii joase(sau asa o fi la toate 1.6 benzina??)
-raspuns foarte prompt in momentul apasarii pedalei de acceleratie
-demaraj foarte bun
-motorul nu trepideaza deloc, cand este subturat
Dezavantaje:- consum ridicat(probabil ca aceasta benzina arde mai repede...)
- pret cu mult peste medie- 4.33 RON/litru


Probabil ca multi useri vor spune ca nu merita aceasta benzina, fiind numai efectul placebo. Eu nu am cum sa stiu daca este asa sau nu, pentru ca nu am incercat alta. Oricum masina se apropie de 30.000km si pana acum nu a vazut decat benzina cea mai scumpa de la OMV conform spuselor primului proprietar. Asa ca, nu cred ca masina se va bucura prea tare daca i-as da altceva de mancare.:)

Pentru drumuri "obositoare" cu 1-a si a 2-a prin Timisoara se foloseste cu incredere batranul 205 1.8 GRD, care este foarte putin pretentios la motorina.:naughty: Mai ales ca il alimentez cu motorina de 2.5 ron/litru, provenita din surse binecunoscute de catre vesnicii intreprinzatori soferi de camioane,angajati la stat... Nu am avut probleme cu aceasta motorina. Sau mai bine zis, s-a obisnuit 205-ul cu asa ceva.

trex
08-12-2007, 12:19 PM
a mea consuma unedeva peste 13% cu carrera 95 (puneam shi eu 100 cand diferentza dintre 95 shi 100 era mult mai mica .. dar la aproape 0.8/litru e un pic cam mult, deshi cred ca o sa incep din nou sa pun 100 ca de o luna incoa mashina a inceput sa tremure mai siudat..)

postatny
08-12-2007, 02:59 PM
La mine cel mai bine mergea Diesel Evo5 de la MOL, pana l-au imputit astia prin vara. Am incercat de la Petrom V si de la OMV, este ok, merge bine. de la Rompetrol, suna motorul mai ascutit. Cel mai bine merge cu Euro 4 de la Petrom. si papa in jur de 6,5 la suta. Daca o calc la 135-150, papa si 9% :D

andy_l
17-12-2007, 10:41 PM
As vrea sa va intreb si eu ceva. Pana acum puneam benzina de 95, insa ieri am zis ca incerc carrera (cred ca asa se numeste, de la PetromV), si masina merge mult mai bine. Intrebarea mea este daca are vreun efect negativ asupra motorului sau daca influenteaza in vreun fel consumul? Probabil ca e o intrebare stupida, dar nu prea ma pricep la chestii din astea... Are vreo importanta ca motoru' meu ii Euro 2 (adica (,) carrera nu-i numai pt. motoare Euro 4)?

SonyAD
18-12-2007, 02:32 PM
Pentru motorină la e2 al meu cam singura diferenţă euro 5 faţă de euro 4 e concentraţia mult mai mică de sulf. Nu cred că are a face cu standardul de poluare al motorului.

Decât că standardul euro conţine şi norme pentru carburanţi.

Mai interesant de ştiut ce se întâmplă dacă ai motor euro5 şi bagi motorină euro4, de exemplu. Au de suferit catalizatoarele sau ce mai ai pe acolo?

andy_l
18-12-2007, 02:38 PM
Mersi de raspuns. Deci, in concluzie, nu pateste nimic motoru de la benzina 99 (sau cum o fi). Da' cu consumu cum ii? Creste, scade sau ramane acelasi?

GXG
18-12-2007, 03:25 PM
Eu stiu ca motorina E5 are in minus niste parafine care se intalneau la motorina E4 si in jos. Nu stiu mai multe detalii. Eu in general bag ceea ce scrie in carte. Adica E4 ca am E3.

andy_l
18-12-2007, 03:37 PM
Eu nu am cartea, deci nu stiu ce este recomandat. Dar, cu carrera masina merge mult mai bine, si nu stiu daca este bine sa bag in continuare, sau sa revin la benzina 95.

eu_andreiutz
18-12-2007, 04:51 PM
Andy_l atata timp cat benzina este fara plumb nu conteaza ce ii pui....numai sa nu fie cu cifra octanica peste 100.
Eu am obs ca daca ii pun de 98 sau 99 se consuma mai repede dar in rest...mici diferente la sunet si atat.

SonyAD
18-12-2007, 04:55 PM
Dar ce are dacă e cifra octanică peste 100? Cifra octanică nu e decât o măsură a rezistenţei la aprindere prin compresie ori voi aveţi motoare cu aprindere prin scânteie.

eu_andreiutz
18-12-2007, 06:23 PM
Pai din cate stiam motoarele pe benzina sunt cu aprindere prin scanteie ;)
Ma refeream la combustibil de curse....kerosen...

SonyAD
18-12-2007, 07:27 PM
Nu te pricep. La voi e nevoie de cifră octanică mare pentru că benzina se află în cilindru, în suspensie relativ omogenă, încă din timpul de admisie. La dizelare injecţia se face la sfârşit de compresie sau în timpul de combustie fiind aprinsă mai mult sau mai puţin în timp ce e injectată în timp ce la benzinare benzina e prezentă în cilindru pe toată durata timpului nu doar de compresie dar şi admisie.

Deci ca să poţi obţine rapoarte de compresie cât de cât decente fără să detoneze benzina devreme în timpul de compresie sau după scânteie, crescând repede presiunea în cilindru, e nevoie de benzină cu cifra octanică suficient de mare pentru raportul de compresie al motorului.

Şi de rapoarte de compresie mari depinde puterea care o poţi scoate dintr-o cilindree anume.

Mai contează şi temperatura şi presiunea amestecului din cilindru înainte de compresie, cât de bogat e amestecul, câtă apă e în benzină (apă în benzină e ca şi cum ar avea cifră octanică mai mare:))), etc.

Benzina proastă mănâncă din puterea motorului opunându-se rotaţiei lui când se aprinde în timpul de compresie şi avariază cap piston, segmenţi, valve, cilindru.

Deci prin ce dăunează cifra octanică mai mare de 100, mai puţin buzunarului, dacă găseşti aşa ceva?

Toate motoarele sunt gândite cu rapoarte de compresie pentru benzine cu CO mai mică de atât dar mai mult nu strică. Mai ales dacă te joci de-a tiuning cu motorul.

andy_l
18-12-2007, 07:29 PM
@eu_andreiutz, deci se consuma mai repede... eu inca nu am observat chestia asta, da' voi vedea eu. La mine se simte diferenta destul de mare.
Da' nu ar fi normal sa tina mai mult benzina de 99? Adica ii mai "puternica", deci motoru are nevoie de mai putina benzina. Asta ii doar o ipoteza de-a mea, nu prea ma pricep, de aia am si intrebat...

eu_andreiutz
19-12-2007, 11:46 AM
Deci prin ce dăunează cifra octanică mai mare de 100, mai puţin buzunarului, dacă găseşti aşa ceva?

Toate motoarele sunt gândite cu rapoarte de compresie pentru benzine cu CO mai mică de atât dar mai mult nu strică. Mai ales dacă te joci de-a tiuning cu motorul.

Nu dauneaza cu nimic unui motor pregatit pentru asa ceva.
Cum sunt cele de la raliuri.
Dar pentru o masina normala fara modificari nu as pune asa ceva...

Andy_l benzina de 98,99,100 arde mai repede...de acolo si puterea mai mare.

parazitu
21-12-2007, 10:24 AM
eu alimentez de la rompetrol in general,benzina la dacie numai de acolo bagam,de cand cu hdi-ul am o dilema...parca la rompetrol nu se umple rezervorul la fel de aceasi bani,de exemplu de la petromu daca bag de 50 de ron urca 3 liniute,la rompetrol de 50 de ron maxim urca 2,am zis ca poate s`o si consuma mai greu aia de la rompetrol dar nu,se duce la fel de rapid,nu stiu ce sa mai cred

DjFear
23-01-2008, 05:07 PM
Eu bag benzina de la OMV si de la Petrom, si pana acum nu am avut probleme, mai bagam si la de la Mol daca era Molu in drum, cateodata se mai simte diferenta, parca nu trage la fel de bine, sau mi se pare? :) si bag Carrera 95

florianbucătăraş
23-01-2008, 05:18 PM
In mod cert omv 100 e cea mai buna! Am avut si un opel cu motor de 1.2 - acolo se vede clar diferenta - cu alta benzina nu mai tragea la fel.
Avantaje - curata, cifra octanica mare (ardere mai buna), trepidatii mai putine, demaraj mai bun.
dezavantaje - pretul
Eu nu pun decat OMV 100.

rapture
23-01-2008, 09:42 PM
Da, Carera 100 este cea mai buna benzina care se gaseste pe la noi. Cea mai proasta este cea de 95 de la benzinaria MOL de langa Liceul Tudor Vladimirescu. Am alimentat ieri 30 l si motorul merge ca naiba. Se aud total aiurea detonatiile din motor, lipsa putere si reactie intarziata din partea motorului, trepidatii cat cuprinde, este ca si cum motorul ar merge la rece permanent. Maine ma duc sa bag vreo 10l de OMV 100 (super aditivata) ca sa-si mai revina motorul.

DJ82MAB
30-01-2008, 09:32 AM
eu bag numai de la petromV alpine diesel shi sunt foarte multumit de ea.E ceva cam scumpa ,vreo 40500/l dar merita

kitty28
30-01-2008, 12:26 PM
Eu alimentez de la Mol cu Evo4. Mi se pare ok pentru masina. Am alimentat si de la Petrom, dar am constat o diferenta destul de mare la drum intins, masina merge mult mai bine cu Evo4. Motorina de la Petrom, cel putin in Alexandria, are apa in ea.

popescuseby
30-01-2008, 12:36 PM
In Romania toata benzina este proasta, dar avem si noi dreptul cel putin sa credem ca este buna. Eu am vazut VW de 2 ani care nu reuseau sa-i faca noxele din cauza benzinei.
Ca sa va convingeti, intrebati-i pe cei care au alimentat din Ungaria. Eu unul am constatat o diferenta enorma dintre benzina de la MOL Ungaria si cea da la MOL Romania. Normal, trebuie sa aiba si service-urile din ce trai: putin de la benzina, putin de la gropi, si inca putin de la praf si uita asa le la 15-20.000 incep masinile sa cedeze ca trebuie sa schimbi masina la fiecare 2 ani.

postatny
03-02-2008, 08:07 PM
impuritati sunt peste tot. Indiferent la ce benzinarie alimentezi, undeva, la fundul tankurilor exista impuritati. Daca alimentezi cand e aproape gol tankul, risti sa iei si o lopata de "crocodili" si "parameci". Daca alimentezi dupa ce a facut cisterna plinul la tank, risti sa iei mai putina fauna, ca s-a tulburat drojdia :) . Alimenteaza la 3-4 ore dupa si nu ai nici pe naiba. Oricum la Partnerul meu ii place Euro 4 de la PEtrom si Efix de la RomPetrol. Evo5 de la MOL s-a cacanarit, era mai ok inainte. si de la OMV mai putin alimentez...

28KKZ
05-02-2008, 02:08 AM
omv...aia din austria...eventual de la viena... :D

Val S
05-02-2008, 04:14 PM
impuritati sunt peste tot. Indiferent la ce benzinarie alimentezi, undeva, la fundul tankurilor exista impuritati. Daca alimentezi cand e aproape gol tankul, risti sa iei si o lopata de "crocodili" si "parameci". Daca alimentezi dupa ce a facut cisterna plinul la tank, risti sa iei mai putina fauna, ca s-a tulburat drojdia :) . Alimenteaza la 3-4 ore dupa si nu ai nici pe naiba. ...

Salut,
Te contrazic, cel putin unde lucrez eu este o procedura de descarcare astfel incat daca exista "flora si fauna" in cisterna la descarcare astea sa ramana in tanc la noi si nu la client.
Sigur ca pe fundul fiecarui rezervor se strang de toate, dar asta este normal. De aceea sorbul pompei de carburant are o inaltime de 20-25 cm fata de fundul rezervorului, special ca sa nu traga din "fundul mort" al rezervorului, unde se strang toate impuritatile. Si tot de aceea, pe perioada de descarcare, produsul respectiv este oprit de la vanzare, ca eventualele mizerii din cisterna sa cada la fundul rezervorului. Se reia vanzarea dupa circa 15 minute de la terminarea descarcarii, cand in tanc se linistesc valurile de dupa descarcare.

Val S
29-02-2008, 08:27 PM
In Romania toata benzina este proasta, dar avem si noi dreptul cel putin sa credem ca este buna. Eu am vazut VW de 2 ani care nu reuseau sa-i faca noxele din cauza benzinei.
Ca sa va convingeti, intrebati-i pe cei care au alimentat din Ungaria. Eu unul am constatat o diferenta enorma dintre benzina de la MOL Ungaria si cea da la MOL Romania.

Ei, nu-i chiar asa.
In general produsele pe care le cumparam de la firme cu nume (mai ales afara) sunt conforme cu standardul european EN 590 (motorina) si EN 228 (benzina). Ca orice standard, pentru diferiti parametri are o plaja de valori in care trebuie sa se inscrie produsul. Si toate se inscriu, mai sus sau mai jos pe unul sau altul dintre parametri.
Iar chestia cu noxele care nu ies din cauza carburanului este "text" de service.

Adrian M
29-02-2008, 08:37 PM
In Romania toata benzina este proasta, dar avem si noi dreptul cel putin sa credem ca este buna. Eu am vazut VW de 2 ani care nu reuseau sa-i faca noxele din cauza benzinei.

Cum a ajuns respectivul la concluzia ca e benzina de vina? Sincer, nu sunt ironic.


Ca sa va convingeti, intrebati-i pe cei care au alimentat din Ungaria. Eu unul am constatat o diferenta enorma dintre benzina de la MOL Ungaria si cea da la MOL Romania.

Personal am alimentat din Ungaria si nu am simtit nici o diferenta..cred ca asta cu diferenta ( "altfel trage!!" ) e mai mult pe baza de autosugestie..parerea mea

Normal, trebuie sa aiba si service-urile din ce trai: putin de la benzina, putin de la gropi, si inca putin de la praf si uita asa le la 15-20.000 incep masinile sa cedeze ca trebuie sa schimbi masina la fiecare 2 ani.

Mi se pare cam exagerat...ai mei au avut o masina pe benzina 6 ani ( 55.000 km ) si nu au avut la ea absolut nici o problema, au dat-o ca noua.


P.S. Sa nu crezi ca vreau sa ne certam :)) Doar ca eu nu am aceeasi parere ca din cauza benzinei se strica masinile la noi..poate ala cu VW i-a dat in barba pana a lesinat..

popescuseby
29-02-2008, 09:51 PM
No problem! Fiecare are dreptul sa-si exprime opinia.
Referitor la benzina, o spun din experienta. La harbul de Dacie care l-am avut in 2003 am alimentat de la o statie renumita (nu dau nume ca sa nu fac antireclama) si dupa ce am mers cativa km mi s-a oprit motorul. Cand am desfacut carburatorul am gasit pe fundul lui o jumatate de centimetru de particule fine de praf. Si am patit asa de 2 ori de la acelasi furnizor renumit din 2 orase diferite Iasi si Harlau. Ce faci daca pui astfel de benzina intr-o masina cu injectie?

zoroastru
01-03-2008, 12:02 AM
Eu bag doar Carrera 100 si merge struna masina, ba chiar opresc muzica sa aud motorul ca tare frumos mai toarce. Mai alimentez si 99+ de la Petrom. Am un coleg ai carui parinti lucreaza la Petrom si mi-a recomandat sa alimentez numai de acolo ca e singura benzina de calitate din Romania si ca Rompetrol e frectie. Acum fiecare alimenteaza de unde vrea... bani sa fie pana la urma!

PaunFD
02-03-2008, 09:57 PM
Efix de la rompetrol mi se pare ca are ceva in plus. Ma refer la motorina. Astfel, pe A2 cu efix, prinde 200kmh, insa cu euro4 de la petrom greu de tot, abia ajunge la 190kmh. Asta nu cred ca mai este autosugestie, mai ales ca la ambele curse am fost cu aceeasi persoana in masina. Acu' ... ce-o mai fi in motor, numai Dumnezeu stie, iar mecanicii ... or sa afle mai devreme sau mai tarziu ...
Mentionez ca masina este din 2006, 11 martie si ca are deja 59.400km rulati ... numai in Ro.

Din ce am inteles de la niste mecanici ... cu experienta in domeniu, se pare ca motorina efix, ar fi mai ... "uscata"?! Ei spuneau cum ca ar da o ardere mai ... "uscata" si ca de aceea motorina nu ar mai avea acele proprietati de ungere, pe care le are in mod normal, ceea ce duce si la o crestere a uzurii?!?

Voi stiti ceva in sensul asta?! Sau pur si simplu e aditivata si cu imbogatitor de cifra cetanica?

SonyAD
03-03-2008, 10:08 AM
Nu toată motorina e proastă. Exemple concrete sunt Lukoil de pe Timişoara, lângă Plaza România, şi pe Prelungirea Ghencea. De la care bag E5. Şi Agip, pe 13 Septembrie. De la care am băgat E4.

Fără apă în motorină. Fără motor care tremură ca naiba la rece, etc. Nici nu se vede că merge motorul dacă te uiţi la eşapament după câteva minute. Nici iarna. Nu scoate condens, nu scoate pic fum dacă o turezi.

Benzina şi motorina E4 din staţiile Lukoil sunt rafinate la Petrotel, Ploieşti.

Important e să găseşti o staţie bună aproape de casă şi să bagi numai de acolo. Trebuie să mergi destul de mult cu benzină sau motorină doar dintr-un loc ca să vezi cu adevărat dacă e bună de ceva. Altfel mergi cu apa şi pişoarca de la alte benzinării amestecate în rezervor şi zici că şi aici e proastă motorina/benzina.

pustiulik
05-03-2008, 01:37 AM
Referitor la benzina: exista 2 tipuri de benzina in Romania... OMV Carrera 100 si restu... prima face toti banii:)

DjFear
05-03-2008, 09:24 PM
@pustiulik, eu pun OMV Carrera 95, si sa stii ca de un an si ceva de cand am masina nu am avut probleme :), cred ca am pus odata si 100, dar raman la 95 pe moment :)

pustiulik
05-03-2008, 10:50 PM
@DjFear 307-le mau pe benzina a fost obisnuit de fostul proprietar(cristic) cu Carrera 100 si acuma pentru 60 de bani mai mult pe litru nu cred ca se merita sa trec pe Carrera 95.

Acum o luna, am fost cu mai multi prieteni la munte, si am pus Carrera 95, sa fie mai ieftin drumul, oarecum. De fapt am vrut sa incerc cum merge cu ea.
Si este diferenta. La relanti tremura putin motorul, si a consumat mai mult combustibil, nu a fost acceleratia la fel de prompta, si cand ambalam motorul (scos din viteza), se faceau arderile incomplete, se simtea la evacuare.

De atunci am zis ca, cand ajung la Timisoara, imediat ii fac un plin cu Carrera 100, si si-a revenit.

Probabil ca am nimerit eu niste benzina super proasta Carrera 100, ca am alimentat de undeva din Caransebes.

Nu cred ca este efectul placebo, intre Carrera 100 si Carrera 95. Cu carrera 100, motorul nu tremura nici macar intr-a patra la 1200-1400 rpm, iar cu carrera 95, tremura. Nu merg eu subturat, dar am facut un test.


Acuma de exemplu, de cand am schimbat cauciucurile de iarna cu cele de aluminiu pe 16 de vara, in 250 km in oras, am pe comp. de bord un consum care mi se pare ireal. Imi indica 9,6 l/100 km(nu scriu tampenii, atata imi indica). Si am mers prin Timisoara numai, deloc in afara orasului. Iarna, prin ianuarie, aveam 11,5 l/100km.

La tine cum e consumul acuma? O fi ceva dereglat la computerul meu de bord:blush:

DjFear
05-03-2008, 11:57 PM
la mine cam 10 consuma, 10.1-10.2 si eu cam doar prin oras circul, mai merg odata pe sapt la 20 de km de oras, dar nu in fiec sapt, o sa bag si eu Carrerra 100, eu am auzit ca se consuma mai mult cu 100, o sa bag un plin sa vad si dau reset la computerul de bord, primavara trecuta consuma cam 9.8-10, la mine 10 e cam constant :), revin cu detalii :)

tyger_lelee
06-03-2008, 08:29 AM
folosesc benzina doar de la OMV ...dar mi se pare exagerat de mult 4,39ron/l pentru carrera 100 fata de carrera 95 care este 3,67ron/l...la un plin se simte! de consum parca consuma mai timid 95-ul dar diferenta e de 0,5-1l maxim fata de 100!

pustiulik
06-03-2008, 12:46 PM
@tyger lelee Este vorba de vreo 40 de lei la un plin. Dar motorul sigur se simte mai bine cu benzina carrera 100. Dar poate la tine merge super masina si motoru, ca ai facut remapare.:naughty:

Mie mi se pare ca cu asta de 100, trage masina mai bine. :)

FUX
06-03-2008, 12:57 PM
Eu bag numai Carrera 100 de la OMV. Am fost de curand in Austria si am bagat aceeasi benzina. Nu am simtit nicio diferenta.

tyger_lelee
06-03-2008, 04:42 PM
@tyger lelee Este vorba de vreo 40 de lei la un plin. Dar motorul sigur se simte mai bine cu benzina carrera 100. Dar poate la tine merge super masina si motoru, ca ai facut remapare.:naughty:

Mie mi se pare ca cu asta de 100, trage masina mai bine. :)
Nu neg ca trage altfel masina cu cea de 100

marianatanasiu
09-03-2008, 08:51 AM
eu am pus ultima oara de la petrom si e infecta.parca am pus motorina nu benzina.

Val S
09-03-2008, 10:29 AM
No problem! Fiecare are dreptul sa-si exprime opinia.
Referitor la benzina, o spun din experienta. La harbul de Dacie care l-am avut in 2003 am alimentat de la o statie renumita (nu dau nume ca sa nu fac antireclama) si dupa ce am mers cativa km mi s-a oprit motorul. Cand am desfacut carburatorul am gasit pe fundul lui o jumatate de centimetru de particule fine de praf. Si am patit asa de 2 ori de la acelasi furnizor renumit din 2 orase diferite Iasi si Harlau. Ce faci daca pui astfel de benzina intr-o masina cu injectie?

Sal,
Nu vreau sa spun de unde am luat si eu o astfel de benzina "Eco Premium" cam prin 2004, la cateva luni dupa ce s-a scos benzina cu plumb de pe piata si s-a introdus acest "eco premium" care este de fapt o benzina fara plumb cu un aditiv pentru "o lubrifiere sporita", care inainte era data de tetraetilul de plumb.
Revin, am inceput sa cumparat de la firma respectiva aceasta benzina "eco premium" si la foarte putin timp (circa 3 luni) mi s-au blocat rotoarele de la 3 dintre pompele centrifuge din pompele multiprodus din statii - exact cele care livrau "eco premium", iar in toate staiile a trebuit sa schimb filtrele din pompe de 2 ori intr-un interval de 2 saptamani deoarece se blocau cu un praf ca un zat de cafea. l-am dat la analiza si mi s-a spus ca este "fund de rezervor" adica multe metale si mai ales rugina, datorita aditivului detergent (mult prea concentrat) si a celui cu mangan continut in benzina respectiva. Bineinteles ca producatorul respectiv (nume celebru pe piata, nu vreau sa fac antireclama) a negat vehement, desi am aflat ca au fost probleme si la statiile lui. Am schimbat furnizorul si nu am mai avut probleme.
Bine ca nu am infundat masinile clientilor ca as fi avut un circ intreg. Asa totul s-a remediat "in casa".
Si acum referitor la 100 vs 95, merita pus 100 doar daca aveti masini sport cu motoare comprimate la care este necesar aceasta benzina, altfel nu are rost pentru ca nu veti beneficia de avantajele ei.

Taz
12-03-2008, 09:22 AM
E-fixul ala are vreun efect real?ma refer la motorina.

PaunFD
12-03-2008, 06:36 PM
Mai ... eu zic ca are efect. Si inca unul vizibil, cu ochiul liber si nu ma refer la buzunar. Insa ... interesant e pe cat posibil, sa pui macar 20de litri peste ... max 5-7litri existenti/ramasi in rezervor.

Eu zic ca prinde alta vlaga motorul. Parca invie, cam asa ceva. Parerea mea!

archaeus
12-03-2008, 08:17 PM
Atentie cu combustibilii efix de la rompetrol. Nu stiu despre motorina, dar benzina efix contine un aditiv numit "ferrocene" care a inlocuit tetraetilul de plumb si actioneaza ca antidetonant. Problema cu acest aditiv este ca fierul rezultat din arderea lui se depune pe bujii si cauzeaza un mers neregulat al motorului. Am vazut personal un motor de matiz ce mersese numai cu efix si era prapad pe bujii iar motorul mergea ca toti dracii. Fiecare pune ce vrea in masina lui pana la urma asa ca nu sariti pe mine.

Pereteanu Stefan
13-03-2008, 11:43 AM
Klar OMV Premium Diesel (Alpin Diesel iarna),un piq mai scumpa dar nu am avut nici o problema si masina functioneaza perfect! Numai si numai cu asta alimentez..:D

PaunFD
13-03-2008, 05:24 PM
Din cand in cand ... macar odata la 10.000km merita o asemenea reintinerire/revigorare! Parerea mea!

Din cate am inteles, chiar de la cineva care lucreaza la ei ... utilizarea permanenta ... nu ar fi indicata, deoarece se pare ca initiaza un fel de ardere "uscata" sa-i spunem.

Curata permanent injectoarele si toate celelalte componente implicate pe traseul de alimentare ... insa daca le tot curata permanent ... bine nu prea are cum sa fie. Imi imaginez un ceva ... pe care il tot frec sa-l curat zilnic, minut de minut, ora de ora, astfel ca ... bine nu prea are cum sa-i faca, daca e folosita permanent! Parerea mea, de asemenea!

machinistul
13-03-2008, 07:11 PM
Eu am alimentat tot timpul cu Carrera 100 si o singura data am abvut curiozitatea sa incerc benzina de 98 de la Rompetrol...am fost foarte atent...consumul a fost mai mare..masina nu tragea la fel de bine...probabil o voi incerca si pe cea de 99 de la Petrom ca sa vad cum se simte..oricum..Carrera 100 mi se pare cea mai buna..desi te arde rau la buzunar...

PaunFD
13-03-2008, 07:43 PM
Benzina ... e diferita de motorina! Carrera 100 e ... benzina cu cifra octanica 100, adica ... destul de aproape de benzina de avion. Probabil ca mai are si ceva aditivi, insa ... si numai cifra octanica e suficienta, pentru a creste performantele motorului destul de mult. Daca ne gandim ca motoarele pe benzina, merg cu ... benzina cu cifra octanica 95, iar carrera 100 are cifra octanica 100, atunci ... in mod sigur masina/motorul trebuie sa se miste mai bine.

Problema este uzura in timp. Motorul a fost proiectat sa functioneze cu benzina cu cifra octanica de 95 si in mod sigur fara aditivi. Sunt evident o sumedenie de aditivi, fiecare actionand in felul lui, eliminand sau nu unul sau mai multi din factorii nocivi care dauneaza grav motorului, sau imbogatind cifra octanica a benzinei, insa trebuie avut in vedere faptul ca ... in timp, rezultatele s-ar putea sa fie altele si nu neaparat pozitive.

Daca vrei performanta la un motor pe benzina ... s-a inventat neofalina, un produs petrolier superior benzinei, care se obtine in rafinarie pe etajul de cracare/distilare ceva mai sus decat benzina. Dauneaza foarte grav motorului, mersul indelungat cu neofalina, poate duce inclusiv la griparea si sudarea efectiva a pistoanelor de camasa!

Val S
15-03-2008, 04:12 PM
Daca vrei performanta la un motor pe benzina ... s-a inventat neofalina, un produs petrolier superior benzinei, care se obtine in rafinarie pe etajul de cracare/distilare ceva mai sus decat benzina. Dauneaza foarte grav motorului, mersul indelungat cu neofalina, poate duce inclusiv la griparea si sudarea efectiva a pistoanelor de camasa!

Sal,
In cazul asta s-a inventat si NOS-ul.:naughty: Poti creste puterea motorului cu NOS (nu e trucaj in Fast & Furious etc). Dar pe foarte scurt timp....:(
In mod normal, degeaba pui benzina de 100 octani daca motorul nu poate utiliza acest surplus de calitate.

tyger_lelee
15-03-2008, 06:10 PM
tu chiar crezi ca benzina cu chifra octanica 100 este chiar 100...este de maxim 98 dar peste toate celelalte de pe piata, este benzina de calitate si motorul simte asta...trage altfel pentru ca nu are 90% benzina si 10% apa!

PaunFD
15-03-2008, 08:07 PM
Cifra octanica, reprezinta nu stiu ce numar de catene de carbon nesaturat pe nu mai tin minte de unitate de masura, adica ... procent sau ... litru. Practic, se poate ajunge si la cifre octanice de 200. Problema este ca la cifre octanice de peste 120, carburantul devine atat de inflamabil, incat se autoaprinde in contact cu oxigenul din atmosfera.

La motorina ... se numeste cifra cetanica.

NOS-ul este altceva, este un peroxid, gata sa elibereze cantitati mari de oxigen sub forma de atom liber/radical liber, foarte reactiv, gata sa oxideze (sa intretina arderea in mod fortat) tot ceea ce intalneste in cale. Si stiu ca nu e o poveste/un SF.

Puterea motorului este data de cantitatea de gaz introdusa in cilindru si temperatura acestuia, raportata la cantitatea de gaz si temperatura rezultata in urma procesului de ardere. Cu cat gazul introdus in cilindru este mai rece, iar rezultatul arderii este mai cald si mai mult gaz, practic presiunea gazelor rezultate in urma arderii este mai mare, cu atat puterea dezvoltata este mai mare. Aceasta putere ... oricum se poate folosi si transforma in lucru mecanic, adica ... demaraj, viteza ... etc. Daca reusim sa realizam, printr-un anume procedesu, sa ardem/oxidam intreaga cantitate de carburant introdusa in cilindru, atunci ... puterea motorului creste foarte mult.

De regula, benzina isi pierde proprietatile cifrei octanice odata cu trecerea timpului de stocare. Astfel ca benzina CO 98, dupa cca 5 zile de stocare devine CO 96, s.a.m.d.. Daca benzina este agitata in continuu, atunci isi pastreaza CO pe o perioada mai lunga.

De regula la motoare de pe avioanele care mai zboara prin Ro si au motor cu piston, sunt alimentate cu benzina cu CO 100 si aici ma refer la biplanele de tip AN2, SLIM 126, 521 si 520, Vilga - tractoarele de planoare, IAK 52 (MApN) ... etc.

Flavius
15-03-2008, 08:32 PM
Eu am tot incercat statiile de carburanti din Romania si dupa discutii cu alti prieteni am ajuns la o concluzie: Sprint Diesel de la OMV si Petrom V si Benzina FX de la Rompetrol.Carburantii Petrom nu dau probleme dar sunt mai puturosi.De restu nu vreau sa aud.Nu am incercat si nu am curiozitatea sa stiu cum sunt carburantii de la Moll.Acum folosesc Sprint Diesel si sunt foarte multumit. :)

SonyAD
15-03-2008, 09:36 PM
Cifra octanică nu reprezintă energia calorică a combustibilului. E doar o măsură relativă a rezistenţei la autoaprindere a benzineri prin comparaţie cu un compus organic care se autoaprinde relativ greu prin compresie.

La fel cum cifra cetanică e o măsură a uşurinţei autoaprinderii prin compresie a motorinei prin comparare cu un compus organic care se autoaprinde relativ uşor.

Cifră octanică mai mare nu înseamnă energie chimică potenţială mai mare. Înseamnă că mai mult din energia chimică potenţială care este oricum în benzină este transformată în lucru mecanic în sensul de rotaţie a motorului în loc de căldură ce trebuie disipată de sistemul de răcire sau se pierde în eşapament.

Nu ştiu ce înseamnă cifră octanică mai mare de 100(%) dar nu cred că un combustibil foarte, foarte rezistent la aprindere prin compresie (poate păcura) se aprinde singură expusă la oxigen. Pare cam contradicţie.

În practică vaporii de apă cresc, nu reduc rezistenţa la autoaprindere a amestecului din cilindru şi reduc temperaturile în timpul de combustie.

Protejează astfel motorul prin absorţie de căldură şi măreşte puterea din moment ce energia calorică a gazelor arse este mai mică (înseamnă că mai mult din energia chimică potenţială este transformată în lucru mecanic de către motor prin sublimarea apei în aburi).

PaunFD
15-03-2008, 10:25 PM
Din cate stiu eu, cifra octanica, cum am spus mai sus, la benzina, cu cat e mai mare, cu atat catena de hicrocarbura este mai ramificata. Asta nu inseamna ca, asa cum a spus @SonyAD are putere calorica mai mare, ci inseamna ca este mai usor de ars in totalitate.

CH3-CH2-CH2-CH2-CH3, pentanul, are 5 atomi de carbon si 12 atomi de oxigen. Daca structura moleculara a acestuia este liniara, procesul de oxidare/ardere are loc liniar, de la ambele capete ale catenei, astfel ca in prima faza se oxideaza/ard gruparile CH3 de la capete, apoi gruparile CH2 care urmeaza si tot asa. Duda e ca arderea nu se poate termina complet, pana la momentul la care gazele sunt evacuate din cilindru.

Daca catena este ramificata in forma unui lant de semne "+", care are atasate la toate capetele cate o grupare CH3, atat in laterale cat si in sus si in jos, atunci arderea incepe atat din capete cat si de sus si de jos. Izopentanul, care este tot pentan, arata in spatiu, ca un plus, la centul acestui "+" fiind un atom de carbon.

Cifra octanica la benzine si cifra cetanica la motorine reprezinta starea de izometrie a catenelor si nu este un procent. Este o masuratoare oarecum ... empirica a numarului de izomeri ai pentanului, heptanului ...etc, o masuratoare empirica a numarului de ... plusuri din catenele hidrocarburilor.

Daca benzinele sunt hidrocarburi usoare, adica cu catene relativ scurte C16-C22, motorinele au catene mai lungi C22-C48. Daca insa nivelul de izomerie incepe sa cuprinda plusuri peste plusuri, atunci structura hidrocarburii devine prea complexa, iar oxigenul ajunge din ce in ce mai greu sa oxideze/arda hidrocarbura, pentru ca pur si simplu nu mai poate patrunde increngatura de ramificatii. Astfel ca la motorine ... se folosesc o sumedenie de alti compusi organici care au ca rol sa ... liniarizere catena, printre care si sulful ...

SonyAD
16-03-2008, 05:47 AM
Valva EGR încălzeşte amestecul/aerul admis în cilindru. Nu îl răceşte.

Încălzindu-l îi scade densitatea deci reduce cantitatea de aer admisă în cilindru şi cantitatea de benzină/motorină ce poate fi arsă cu aerul disponibil.

Mai reduce şi concentraţia de amestec combustibil/gaz inert(azot + noxe recirculate). Împreună, cantitatea de aer mai mică admisă în cilindrul componentele inerte ale gazului recirculat reduc temperaturile în timpul de combustie.

Răcirea aerului e necesară pentru că îi creşte densitatea perminţând admiterea unei cantităţi mai mari de aer la aceeaşi presiune şi implicit arderea unei cantităţi mai mari de combustibil.

Este un lucru în sine bun dar nepractic pe motoare aspirate din 2 motive.

1. Necesită un intercooler care măreşte rezistenţa la aspiraţia aerului (la fel ca filtrul de aer) care are numai vidul parţial creat de piston să-l tragă în cilindru. Deci reduce cantitatea de aer admisă în cilindru.

2. Câştigul în densitate pentru aer la puţin sub presiunea atmosferică din galerie şi cilindri la sfârşit de admisie este nul. Nu compensează rezistenţa în plus la aspiraţie.

Într-un motor turbo aerul comprimat rapid de turbină se încălzeşte ceea ce înseamnă că pentru acelaşi volum şi presiune avem o cantitate mai mică de aer care să întreţină arderea.

Cu cât compresia turbinei e mai mare cu atât e mai necesar un intercooler între turbină cilindru care să mărească prin răcire densitatea aerului. Fără intercooler efectul turbinei este diminuat.

Temperatura aerului nu afectează negativ arderea. Din contră. Afectează doar densitatea aerului aspirat în cilindru şi implicit masa de aer disponibil pentru întreţinerea arderii la acelaşi volum aspirat.

Acum, nu ştim dacă temperaturile în cilindru sunt mai mari cu sau fără intercooler.

Fără intercooler avem mai puţin aer în cilindru ceea ce înseamnă şi presiune, şi implicit temperatură, mai mică la sfârşit de compresie/început de combustie.

Dar aerul acela porneşte de la o temperatură iniţială mai ridicată la început de compresie deci temperatura lui la sfârşit de compresie/început de combustie va fi mai mare.

Oricum. Cu cât temperatura şi presiunea aerului sunt mai mari cu atât arderea este mai rapidă, eficientă şi curată.

Datorită turbinelor şi rapoartelor de compresie mai mari la motoarele diesel (pistonul se opreşte mai aproape de capul cilindrului în faza de compresie forţând cantitatea de aer, deja comprimat şi răcit, într-un spaţiu mai mic în pregătire pentru injecţie) motorina este arsă mai eficient decât benzina.

Pentru că motorina nu are nevoie să aibă rezistenţă la autoaprindere (din contră) fiind injectată aproape concomitent cu arderea ei motoarele diesel pot funcţiona cu rapoarte de compresie mari (temperaturi şi presiuni mari ale aerului în momentul injecţiei) fără pericol de aprindere nedorită şi necontrolată. Presiuni şi temperaturi mai mari permit o ardere mai eficientă.

Dezavantajul motoarelor diesel este amestecul eterogen din cilindru. Mare parte din aerul din cilindru este aer atmosferic pur care nu va întreţine arderea pentru că nu ajunge în timp util în contact cu particulele de motorină injectate puţin înainte sau concomitent cu sfârşitul compresiei prin singura duză montată central în capul cilindrului.

Nu este suficient timp pentru omogenizarea temeinică a amestecului (pentru folosirea optimă a cantităţii de are disponibil pentru întreţinerea arderii permiţând astfel arderea unei cantităţi mai mari de combustibil) cum este la benzinare unde duza injectorului este, de regulă, înaintea valvei de admisie - în afară cilindrului. La un motor cu aprindere prin scânteie particulele de benzină în suspensie încep să se omogenizeze în aerul admis încă înainte ca amestecul să intre în cilindru.

Mai ales date fiind presiunile necesar mai mici de injecţie (ca o consecinţă jetul are o dispersie mai mare) fiindcă se injectează în aer sub presiune atmosferică la temperatură ambientală şi nu la sfârşit de compresie într-un cilindru de motor turbodiesel.

Amestecul are apoi timp să se omogenizeze până la sfârşitul timpului de admisie şi încă aproape tot timpul de compresie.

La un motor pe carburaţie situaţia este şi mai bună şi mai proastă întrucât benzina este dispersată de jiglere în aerul din admisie încă de la începutul galeriei deşi parte din benzină se pierde pe pereţii galeriei prin căderea din suspensie iar stropii de benzină sunt mai grosieri.

Aproape tot timpul de compresie benzina stă neaprinsă până puţin înainte de început de combustie. Avansul aprinderii este necesar pentru a lăsa destul timp arderii să se desfăşoare fără să mănânce prea mult din timpul de combustie, când presiunea şi temperatura amestecului scad reducând eficienţa şi viteza combustiei.

Avansul este comandat de ECU în funcţie de sarcina motorului, turaţia de funcţionare şi alţi factori. Debitmetrul de pe admisie, sonda lambda şi senzorii de detonaţie din chiuloasă. Pentru sarcină mare să reduce avansul. Pentru turaţii mari se măreşte avansul. Sunt tabele în memoria ECU-ului pentru turaţii x sarcină.


Ca atare, chiar şi la turaţii ridicate şi cantiăţi mai mari de benzină injectate, necesară pentru putere şi transmiterea neîntreruptă a flăcării prin cilindru dinspre capul bujiei, este suficient timp pentru formarea unui amestec corespunzător astfel încât tot aerul din cilindru să fie folosit pentru întreţinerea arderii.

Un motor diesel pierde masiv din cuplu la turaţii mari dar nu pentru că nu poate aspira suficient aer pentru a întreţine arderea, cum este cazul unei benzinare aspirate.

Deşi supapa de admisie stă prea puţin timp deschisă pentru turaţii mari dacă motorul nu este echipat cu VVT, turbina, intercoolerul şi raportul mare de compresie tot conferă suficient aer pentru a arde o cantitate suficentă de motorină.

Problema este că nu este destul timp pentru arderea unei cantităţi adecvate de motorină din o singură duză centrală în capul cilindrului. Cu tot cu mărirea avansului injecţiei.

Un motor HCCI diferă atât de motoarele cu aprindere prin scânteie cât şi cele cu aprindere prin compresie. Injecţia are loc în timpul de admisie permiţând o omogenizare bună a amestecului, la fel ca la benzinare, iar aprinderea şi arderea au loc aproape instantaneu şi simultan în tot spaţiul cilindrului prin compresia amestecului omogenizat. Arderea în sine este foarte eficientă şi curată problema fiind că este rapidă, violentă şi momentul aprinderii este dificil de controlat.

Arderea se termină mult mai repede decât într-un motor pe benzină sau motorină aprinderea fiind simultană în tot cilindrul datorită aprinderii prin compresie.

Se desfăşoară mult prea repede pentru ca pistonul să aibă timp să înceapă să acomodeze prin expansiune creşterea instantanee a presiunii şi să înceapă să o transforme în lucru mecanic.

Presiunea şi temperatura maximă în cilindru sunt mai mari. Pierderile de căldură în pereţii cilindrului şi capul pistonului sunt mai mari şi durează mai mult. Segmenţii sunt munciţi din greu. Astea ar fi problemele vitezei arderii.

Mai este problema controlării momentului aprinderii. În funcţie de raportul de compresie al motorului şi alte condiţii e foarte probabil că amestecul să se autoaprindă înainte ca pistonul să termine timpul de compresie.

Dacă vrei să arzi benzină într-un motor HCCI ai nevoie de rapoarte de compresie mai mari decât dacă ai avea o bujie la dispoziţie din moment ce motorul pe benzină şi benzina însăşi sunt special concepute/alese astfel încât să se evite aprinderea accidentală prin compresie. Benzina are rezistenţă la autoaprindere ridicată şi motoarele pe benzină nu o forţează cu compresii mari, cum au dizelarele.

Este foarte dificil să faci un motor de serie cu raport de compresie variabil. Deci nu poţi controla precis momentul aprinderii schimbând raportul de compresie. Nu rămân decât:

1. Să micşorezi, în timp real, precis, după nevoie, cantitatea de amestec admis în cilindru şi/sau temperatura acestuia. În funcţie de sarcina motorului, temperatura aerului ambiental, cifra octanică/cetanică a combustibilului, temperatura cilindrului(influenţată puternic de sarcina motorului pentru că o rezistenţă mare la împingerea pistonului determină o pierdere mai mare de căldură în capul şi pereţii cilidrului, valve, capul pistonului, etc. care vor fi resimţite de amestecul din ciclul următor, ce se va aprinde înainte de vreme). Dificil.

2. Să suprasaturezi amestecul cu combustibil. Excesul de benzină/motorină va absoarbe energie calorică în timpul de compresie şi combustie sublimându-se. Creşte şi mai mult presiunea în cilindru şi consumul. Cam nepractic şi poluant. Nu se merită peste motor clasic pe benzină sau motorină.

3. Să fol. sistem de injecţie separat pentru apă cu acelaşi scop ca amestecul bogat. Cam nepractic să cari încă un rezervor pentru apă. Foarte probabil să nu se merite peste motor clasic pe benzină sau motorină.

După părerea mea cea mai bună abordare ar fi un motor diesel cu injecţie multipunct adevărată. În loc de o singură duză injector în capul cilindrului să fie 3 sau mai multe care să injecteze fiecare mai puţină motorină dar să permită o imixtiune mai bună a motorinei şi implicit o suprafaţă de contact mai mare între microparticulele de motorină şi aerul din cilindru.

Rezultă o viteză de ardere mai mare şi o cantitate maximă mai mare de motorină ce poate fi arsă într-un timp de combustie prin folosirea mai eficientă a aerului disponibil în cilindru. Viteza de ardere mai mare ar da un cuplu mai bun la turaţii mari oferind o putere maximă mai bună.

Ori un filtru de azot. :))

Oricum, tot acolo o să ajungem şi viitorul aparţine diesel-ului.

Motoarele pe benzină sunt limitate în raport de compresie (şi implicit eficienţă) de rezistenţa benzinei la autoaprindere şi nu prea e practic să te plimbi cu încă un sistem de injecţie şi un rezervor cu apă distilată cu aditiv ca să nu ruginească motorul. Iar cum tetraetilul de plumb nu mai e koşer...

SonyAD
16-03-2008, 02:42 PM
După părerea mea cea mai simplă variantă pentru raport de compresie variabil ar fi un ... dop filetabil:

http://img98.imageshack.us/img98/2929/variabrs8.png

Care se şurubează şi deşurubează în capul cilindrului avansând sau devansând din cilindru schimbând volumul rămas la sfârşit de compresie. Diametrul mare al dopului ar permite un pas mic al filetului (filet rezistent care suportă mai uşor presiunea) şi număr mic de răsuciri necesar pentru o diferenţă suficientă în volum(schimbare promptă a compresiei).

Mă întreb cum au făcut cei de la Mercedes cu Diesotto.

Şi cei de la Saab au încercat compresie variabilă. Sistemul lor apleacă toată chiuloasa ca să schimbe distanţa parcursă de capul pistonului în cilindru.

Pentru că axul în jurul căruia este rotită chiuloasa nu este tot unul cu axul arborelui cotit distanţa la care se opreşte capul pistonului de capul cilindrului variază şi la fel şi raportul de compresie:

http://us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i522/52244_00mg.jpg
În poză se mai vede şi un compresor mecanic, în partea stângă a motorului.

dotexe
31-05-2008, 11:42 AM
eu bag de la Petrom V - Premium Diesel si sunt multumit. Cineva mai sus zicea de gunoaiele de pe fundul tankului, asta in cazul in care sa zicem il prinde mai gol. Acel tank are un stoc mort care variaza de la 100 la 1000 litrii. In cazul in care se ajuge la acel stoc mort pompa nu se opreste adica nu trage. In situatia asta se ajunge numai intentionat (curatare/inlocuire produs) . Anyway eu fac mentenenta (remote)la softul instalat in toate statiile petrom. Ma refer la cel care este folosit pentru vazare , inregistrare marfa/benzina. Deci pot sa vad in orice moment stocul oricarui tank din oricare benzinarie petrom , asta pentru cei care raman in dubii ajunsi in fata pompei.

pustiulik
01-06-2008, 12:50 AM
OMV cu combustibilul Carrera 100 care se scumpeste si se scumpeste ....

Dar merge bine, ce-i drept. Cand se termina rezervoru, mai faci un plin, si tot asa pana ajungi sa primesti cadou (la alegere) mingea aia naspa:))

to_zeus
02-06-2008, 04:39 PM
Din experienta din familie: tata are un 406 2HDI 66kw, a pus de noua numai motorina de la lukoil, cea de 0,015% sulf inainte si 0,005% sulf de cand a aparut. Masina are 183 000, merge ok, nu a avut nicio problema la motor, la ultima revezie acum o luna testele la noxe au fost in parametri, iar testerul de diagnoza arata totul ok. Nu stiu sa va zic daca alta motorina trage mai tare sau mai prost, dar asta cel putin nu face probleme, asta e tot ce pot spune.
Ca o alta idee, eu am un matiz, pe care de obicei tot cu lukoil il tratez, de 95, si tot asa, n-am avut probleme.
Legat de cifra octanica: matizul E2 are un comutator care selecteaza cifra octanica, sa optimizeze arderea. Fara sa schimbi si din comutator CO, nu se obtine mai nimic avantaj. Explicatia am gasit-o tot pe un forum, e lunga si laborioasa, dar pe scurt zice ca motoarele euro sunt facute sa scada temperatura din camera de ardere, o benzina cu CO mai mare da o temperatura mai mare iar bucla de reactie baga mai multe gaze arse inapoi in cilindru pentru a reduce aceasta temperatura, adica practic taie tot elanul mai pe romaneste. Cum a mai zis cineva pe-aici, CO mare e buna pentru motoare sport, facute pt asa ceva, care nu trebuie sa treaca standarde euro 3,4,5, si cat o mai fi.

Toranaga
03-09-2008, 09:12 PM
Fara sa se considere topic de reclama, dar ce motorina alimentati? (cu care evident nu se aprinde celebrul FAP prea des)

SonyAD
03-09-2008, 09:23 PM
Eu nu am filtru fap. Pun de la lukoil. Cred că merită un aditiv de cifră cetanică, dacă eşti dispus să pui în mod consecvent.

Eu duc lipsa aditivului ăsta:

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_5120.html

Am pus o vreme pentru că am vrut să curăţ sistemul de injecţie, deşi nu prea era cazul, şi se simţea în timbrul motorului la turaţie şi acceleraţie, aproape un benzinar. Cel puţin se simte clar acum, când nu mai pun. Cred că am să trec pe ăsta:

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/e_3722.html

Să văd dacă găsesc şi cât costă.

ragewars_sc
04-09-2008, 01:16 AM
Eu cat am stat in tara am alimentat de la omv, petrom si rompetrol. Parca cel mai bine mergea cu motorina de la omv. Dar fara prea mari diferente. Cat despre fap.. nu am avut nici o problema cu el. Din cate am inteles daca ai fap nu e bine sa pui aditivi. Eu am facut o data plinul cu motorina cu aditiv din anglia. Ca urmare masina mi-a consumat mai mult si mergea mai nasol.

energising
04-09-2008, 10:20 AM
Salut.

Eu pun numai de la OMV. De cate ori am alimentat de la vreo alta benzinarie mi-a aparut la bord mesajul: "clean diesel filter as soon posible".

to_zeus
04-09-2008, 12:10 PM
Eu alimentez de la lukoil, si sunt multumit in sensul ca n-am avut probleme deloc. De 2 plinuri am incercat efix de la rompetrol ca am vazut ca o lauda multi membri ai forumului. Nu pot sa zic ca am observat vreo diferenta...

Dorian Lutz
08-09-2008, 04:29 PM
Salut.

Eu pun numai de la OMV. De cate ori am alimentat de la vreo alta benzinarie mi-a aparut la bord mesajul: "clean diesel filter as soon posible".

Hai mai coane, doar nu-i fata mare sa aiba atitea pretentii?! :P
Ca raspuns general: cei care aveti FAP, nu va jucati cu aditivi! Peugeot interzice categoric orice aditiv.

SonyAD
08-09-2008, 08:56 PM
LIQUI MOLY Speed-Tec

http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web.nsf/id/ne_eng_press_releases18.html


In addition to increasing the ignition performance of the fuel, Speed-Tec Diesel also leads to a more efficient and cleaner combustion of the fuel mixture. The thorough combustion of the fuel/air mixture results in fewer ash residues in the exhaust gases. This is most important for the exhaust aftertreatment system. The turbocharger, which is driven by a torque wheel in the exhaust line, is an example of what is directly affected by this. But also the life of the particulate filter can be lengthened due to the decreased blockage by ash.

Aştept să-mi vină. Am dat avans pt. el şi un filtru de ulei Bosch.

to_zeus
09-09-2008, 09:46 AM
SonyAD, de unde il iei? Adica pe la ce magazine si eventual un pret? Multumim mult.

SonyAD
09-09-2008, 12:20 PM
Păi, preţ nu ştiu. Posibil 84 de lei la un litru dar nu avea pe stoc şi nu era sigur dacă e acelaşi reper. Eu nu cred că ce e acelaşi reper că LM listează doar la 250 de ml pe site. Oricum. ar ajunge pentru 280 de litri de motorină. A rămas să ia legătura cu importatorul să lămurească. Nici ulei MoS2 Leichtlauf 10w40 nu avea, doar 15w40, şi a adus pt. mine.

De găsit găseşti piese şi consumabile în multe locuri. Magazinul ăsta e la stradă pe Iuliu Maniu, sensul spre Militari, imediat înainte de Poli cum vii dinspre Apaca.
http://www.ghidul.ro/index.php?menu=firma&FirmaID=47059

Mai e un magazin de piese care vinde şi produse LM pe la Turda cu Ion mihalache, pe sensul înspre Dr. Taberei imediat după intersecţie dar nu prea au multe produse că nu ştie lumea de LM.

Mai e un magazin, cu preţuri ceva mai măricele, pe Bd. Timişoara, sensul spre vest, de la Lujerului preţ de o cam o staţie de tramvai. Te uiţi pe dreapta, e după o vulcanizare şi o firmă care montează alarme şi siteme audio, etc.
http://www.bucuresteni.ro/servicii/piese_schimb_accesorii/Lipi_2110_17780.html
Au foarte multe produse dar şi un preţ puţin mai mare.

Găseşti în multe locuri. Doar să cauţi un pic, eventual să nu cumperi de la primii peste care dai că unii operează în stil Eurial cu adaosul comercial.

Eu nu am FAP dar nu cred că e vreo problemă dacă foloseşti. Am folosit fără probleme un aditiv de cifră cetanică şi curăţat sistemul de injecţie. Oricum, cine n-are încredere deloc în aditivi să nu cumpere şi gata.

miniyogi
09-09-2008, 12:27 PM
eu alimentez de la mol si nu am avut niciodata probleme.
P.S. Nu am FAP!

to_zeus
09-09-2008, 01:27 PM
Mersi sony, eu stau in leu deci un magazin e la 2 pasi de mine :)
Ca sa revin putin ontopic: am alimentat cu rompetrol euro5 (din greseala, vroiam efix care e euro4 dar nu am fost atent). Am fost la munte si am mers pe drumuri cam rupte, deci au fost multi km respectiv ore merse in treapta 1 atat la deal cat si in frana de motor la vale, pentru ca mi-era mila de suspensii si nu ma grabeam. Dupa aceasta plimbare, pe drumul spre casa, am patit vestitul Antipolution fault, cu toate ca nici vorba de fap (2 litri de 90 cai). Presupun ca este vorba de depuneri de calamina de la mersul mult sub 1500 rpm in treapta 1 care au bulversat putin senzorii din evacuare, asa ca am tinut-o la 2800 rpm (la atat era limitata) vreo 2 km, am oprit si pornit iar, a disparut eroarea, am mers cu vreo 3500-4000 inca vreo 3-4 km ca nu am avut timp mai mult, inca eram la munte, si de atunci nu a mai facut figuri, deci cred ca am presupus corect. Nu stiu daca e vreo legatura intre cele intamplate si motorina, dar cred ca nu este.

miniyogi
09-09-2008, 01:40 PM
Nu stiu ce sa zic, este posibil sa fie din cauza mers subturat, dar daca zici ca nu ai FAP nu vad legatura!

energising
09-09-2008, 09:57 PM
Hai mai coane, doar nu-i fata mare sa aiba atitea pretentii?! :P
Ca raspuns general: cei care aveti FAP, nu va jucati cu aditivi! Peugeot interzice categoric orice aditiv.Pe bune face figuri, n-am ce-i face, trebuie sa o satisfac cumva..:flowers: si decat s-o vad mereu cum se plange, mai bine o las asa cum am invatat-o...:blush:
De aditivi nu poate fi vorba ca n-o sa pupe.:D

SonyAD
09-09-2008, 11:24 PM
Mdea. Chipurile Limorom nu importă LM SpeedTec Diesel.

MariusP
27-01-2009, 10:49 PM
Am petrecut ultima ora citind tot ce am gasit pe forum despre tipuri de motorina, comparatii intre motorina de la diferite statii Peco, aditivi si tot ce am putut gasi.
M-am luat de la episodul de ieri al emisiunii Fifth Gear. Puteti vedea aici (http://fifthgear.five.tv/jsp/5gmain.jsp?mnk=410&id=358&description=Posh+Diesel) clipul care se refera la asa-numitele super diesel-uri sau posh diesel-uri, cum le-au zis ei.
Rezultat clar:
- 155Cp cu motorina cea mai ieftina.
- 161Cp cu super diesel.
Nu stiu cum vi se pare voua, dar eu as incerca macar o data sa vad cum mi se comporta motorul.
Intrebare: care ar fi super motorinele astea la noi?

DJ82MAB
27-01-2009, 10:59 PM
Dupa parerea mea ar fi Premium Diesel de la OMV.3.85 rom/litru

john_nr_1
27-01-2009, 11:01 PM
Eu zic ca nu avem asa ceva pe aici pe la noi, cred ca cea mai buna motorina de la noi este cea de la OMV Premium Diesel, are o culoare mult mai curata, adika nu este asa de galbuie cum sunt celelalte. Alte pareri?

pustiulik
27-01-2009, 11:03 PM
Da. Este adevarat. Eu am alimentat in 2007 din Germania cu BP Ultimate Diesel pe un 1.4 HDi remapat la 90 de cai si tragea mult mai bine decat cu motorina sprint diesel OMV.

La noi in tara insa, nu cred ca se gaseste asa ceva. Eu am trecut pe benzina acum, 1.6 16v, dar continui sa alimentez numai cu Carrera 100 de la OMV si motorul se simte foarte bine.

In concluzie, pentru super motorul de 2.2 HDi de Peugeot se merita sa-i pui cea mai buna motorina.:)

SonyAD
27-01-2009, 11:32 PM
Există aditiv de cifră cetanică şi chiar se simte diferenţa. Am încercat.

Val S
29-01-2009, 11:10 PM
@SonyAD. Sigur ca exista. Si sigur ca functioneaza. Doar ca nu tot timpul. Problema este ca daca urmaresti curba de raspuns a cifrei cetanice in functie de cantitatea (procentajul) de aditiv adaugat, la un moment dat se plafoneaza. Adica oricat ai mai pune, nu se mai intampla nimic. Si mi s-a intamplat si mie, si apoi am aflat ca motorina pe care eu o credeam "naturala" (neaditivata) era "dopata" la maxim si nu mai reactiona la nimic.
Super motorina? Nu pot sa-mi exprim parerea ca se poate considera reclama. Il las pe fiecare sa incerce singur. Dar cu siguranta cele scumpe au ceva in plus fata de cele ieftine.

lanciathm
30-01-2009, 09:45 PM
stimati colegi, incercati sa gasiti pe net legatura dintre indicele diesel si proc. de parafina din motorina.nu prea o sa va placa ce o sa cititi...
in ceeace priveste motorinele de la noi de pe piata ar trb sa intelegeti ca nu-s decit citiva producatori:petrom + omv = brazi/arpechim , rompetrol = midia , lukoil = lukoil(ploiesti) sau si ceva import (spatiul sov.) cind e cazul.
in ceeace priveste motorinele cit mai euro3 , 5 , xx , e doar vrajeala , se face un amestec d petrol(gaz mai p romaneste) si motorina deparafinata .(asta in cazul cel mai bun). in "alte" cazuri , alambicari de diverse uleiuri usoare si combustibil TH...mai simplu produse cu mai putine accize sau fara...
asa ca, din pacate pt noi toti...ENJOY DRIVING...

Val S
31-01-2009, 11:43 AM
@ lanciathm: daca tu cumperi de la toti "haiducii" o sa ai parte de asa ceva. Daca insa vei cumpara de la firme serioase nu cred sa ti se intample nimic rau.
Adaugarea de combustibil tip p sau petrol, sau gaz, cum zici tu se face in rafinarii pentru scaderea temperaturii limita de filtrabilitate. Acel "p" este foarte aproape de "jet fuel" sau cum zici tu "th". Este un proces normal, nimic contrafacut. Daca vei citi Codul Fiscal, vei vedea ca accizele se platesc la volumele de combustibil ce ies din rafinarie sau intra in Romania, asa ca daca s-a pus "p" in rafinarie se plateste acciza si pentru el.
In spatiul ex sovietic sunt destule rafinarii de buna calitate care pot procesa bine petrolul si vand produse de calitate europeana, asa ca nu este nicio rusine sa aduci marfa de buna calitate din Bielorusia sau alte foste state sovietice. Calitatea conteaza.
Referitor la continutul de parafina acesta influenteaza negativ filtrabilitatea motorinei. Un tractor vechi U650 va putea folosi o motorina parafinoasa si va fi chiar multumit, pe cand un motor "common rail" nu va functiona.
In principal, diferenta dintre Euro 3,4,5, xx este data de continutul de sulf. Cu cat este mai putin sulf in combustibil, cu ata nivelul de poluare scade si sunt protejate partile din cauciuc ale motorului.
Nu intru in mai multe amanunte.

GXG
31-01-2009, 05:54 PM
Puteti sa taiati votul meu pentru Rompetrol. Cel putin pentru Rompetrol Brasov.
Pe scurt, dupa alimentare, pornire greoaie la -5 grade si celebrul "Antipolution fault". (viteza a treia, 2300rpm, mers constant, chiar usoara acceleratie)

Antipolution fault am mai vazut, dar doar cand am avut chip-tuning, si doar cand acceleram(de pe la 1600-1800 rpm), si ridicam repede piciorul din acceleratie si doar in viteza a 4-a.

Masina nu are nici o problema, singurul lucru care s-a schimbat a fost motorina. Mentionez ca pana acum am alimentat doar cu Rompetrol si OMV(mai mult in ultima vreme).

Deci, feriti-va de Rometrol Brasov(macar)!

Popescu
31-01-2009, 08:10 PM
Benzina
Rompetrol, cea mai buna benzina efix.
Probleme Petrom V , apa in benzina (injector inlocuit-Pejo 206 1.4 E)

Mafiotu
31-01-2009, 09:25 PM
Eu am pus zilele aste de la Rompetrol benzina Euro5 cu cifra octanica 100 si e super buna.

Silver
04-02-2009, 06:42 PM
Mai concret, acciza se plateste la momentul in care se face expeditia din antrepozitul fiscal. Cantitatea de combustibil este trecuta in DAI(document administrativ de insotire) si in functie de asta se factureaza de stat acciza. Nu are importanta ce contine motorina respectiva, atata timp cat in DAI sunt trecute 7 tone, la cantitatea asta se plateste acciza. Asa ca lanciathm nu ai dreptate ca se pun fele de fel de compusi neaccizabili pt reducerea pretului. Smecheriile se fac la statiile peco, unde combustibilul ajunge deja accizat.

george_moga
04-02-2009, 09:50 PM
Salut tuturor.Ma bag si eu in discutie.Afirm din surse sigure ca intre motorina de la Petrom si cea de la OMV nu este nici o diferenta.Este aceeasi(depinde doar tipul statiilor adica nivelul de clasificare).De exemplu Top Nordic de la Petrom este exact Sprint Diesel de la OMV.Cu stima...

mihaitdr
05-02-2009, 09:52 AM
Asta nu cred ca e secret... Uite aici o sursa : http://www.petrom.com/portal/01/petromcom/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_Qj4o3i_c1sPRw8ww1CnU08T RwCjKNN_UwAClFk_IycHOL97B014_EryfA0sk71NAxxMXJJNTY yTgg3ijQh5AeDCmzAF_ceoJS8_R9PfJzU_W99QP0C3JDQyPKHR UBuKw1Rg!!/delta/base64xml/L3dJdyEvd0ZNQUFzQUMvNElVRS9fNl9NMDlIRklVMlVBNEkwQl I1XzVIMg!! (vezi data sheet).

CPI-stul
05-02-2009, 11:47 AM
Ma bag si eu in discutia asta si sustin parerea ca motorina de la noi...este cam la fel peste tot !!! Degeaba bagi de la OMV Alpin Diesel Euro 5...si platesti 3,8/3,9 ron pe litru sau EVO Diesel Euro 5 de la MOL PP si paltesti 3,9 Ron/litru......sau mai ieftina Euro 4 cum s-o numi cea de la Petrom sau Rompetrol....ca ESTE ACEEASI MOTORINA ...diferenta o face aditivul din ea...la unii de numeste intr-un fel...la altii in alt fel....TOT ACELASI LUCRU FACE ---aditiveaza motorina !!!
Concret...iesiti afara din tara si bagati motorina de la austrieci sau nemti...neaparat EURO 4 ....nu 5....si o sa aveti O SURPRIZA !!! Masina parca nu mai este aceeasi !!! Fuge de rupe...si consuma mai putin !!! De ce oare ???

Costi G
07-02-2009, 03:50 PM
Daca va uitati atunci cand achitati la casa (omv) o sa vedeti si sursa de aprovizionare. Este un anunt in care se specifica de unde vine fiecare tip de combustibil, eu am vazut la cel putin 2 omv-uri, pentru ca numai de la omv alimentez. Pentru Alpine Diesel motorina vine din Austria. Daca sunteti atenti, sub pistolul de la pompa o sa vedeti si cat si cu ce este aditivata motorina respectiva.

Silver
07-02-2009, 08:55 PM
Vine din Austria de dupa colt la Arpechim sau Petrobrazi. Numai aditivul e din Austria.

CLL406
08-02-2009, 07:53 PM
Eu de obicei bag 95-ul de la Mol. Foarte multumit de ei, spre deosebire de Agip sau alte benzinarii, care am vazut ca imi fac masina un pic lenesa.

myselfcosmin
08-02-2009, 08:21 PM
Da si eu bag de la MOL pt ca au beniza foarte buna. Masina trage bine de tot si daca bag 95 si daca bag 98. De exemplu cand bagam de la OMW Carrera 95 nu tragea asa bine pornea mai greu.

ariciul
09-02-2009, 04:25 PM
Si a mea a trait 80% numai din motorina de la MOL. Motorul se comporta minunat la 50 000, nici o problema.

Valentin
10-02-2009, 01:25 AM
Exact ce spune CPI-stul... motorina este aditivata. Si plus de asta conteaza si foarte mult "cat de curata este motorina". Mai exact daca pui de la un OMV cu "rezervoarele" curate este foarte in regula, dar in schimb, daca pui de la o statie Petrom cu "rezervoarele" vechi atunci nu stiu cat de curata mai este motorina respectiva.

11twk
10-02-2009, 02:10 AM
La OMV motorina mai scumpa venea prin 2005 din Austria, acum vine de dupa colt cum zice 407_silver. Adevarul este ca la noi toata motorina este proasta si nu avem ce face, ca nu putem merge fiecare cu cisterna sa ne cumparam motorina din Austria

RaduFilipescu
10-02-2009, 02:14 AM
Cine naiba aduce combustibili din afara, cand ei cresc la noi pe camp? Cat costa sa aduci 1 litru din Austria si cat sa-l "arunci" din Ploiesti, Midia,... cativa km?

myselfcosmin
10-02-2009, 09:20 PM
Da parerea mea este ca cei de la MOL au ce-a mai buna benzina:)

ariciul
10-02-2009, 09:25 PM
Eu ziceam de motorina :P Sunt curios de unde e adusa, si de cine e fabricata, la ce rafinarie. Si am exagerat cu acel 80%, intre timp am dat de un caietel pe care a fost tinuta evidenta la motorina pana pe la 20 000, toate alimentarile. A vazut cam jumate MOL, restu Petrom si OMV, si mai recent (de cand umblu eu cu ea) Rompetrol.

Io zic ca e bine sa cumperi de undeva unde stii ca vine cisterna la maxim 2 zile, nu la o saptamana ca aici la Dragasani. Si un test bun ar fi sa vezi care o face sa toarca mai frumos la relanti. :) Evitati benzinariile no-name.

dinoradu
10-02-2009, 09:32 PM
In ultima vreme am alimentat si cu Alto100 de la Rompetrol si benzina de 95 de la Mol. Fata de cea de 95 de la acelasi Rompetrol, masina parca se simte altfel. As continua sa alimentez de la Mol, daca ar avea si ei un sistem de credit asemanator celor de la Rompetrol (Fill'n'go).

SonyAD
10-02-2009, 09:45 PM
Şi ce? Motorina rafinată la noi sau din ţiţei românesc e proastă, sau care e ideea?

Costi G
10-02-2009, 10:39 PM
E diferenta ca de la cer la pamant. Prima este motorina de iarna iar a doua este motorina normala, ca sa zic asa, motorina de iarna de la omv este Alpine Diesel.

myselfcosmin
12-02-2009, 11:41 PM
De la Romperol benzina 95 nu mi se pare asa buna. Am avut probleme cand am alimentat de la ei(de exemplu nu a pornit masina la prima cheie:() si nici nu avea aceasi putere ca atunci cand alimentam de la MOL tot cu 95.

RaduFilipescu
13-02-2009, 02:56 PM
Şi ce? Motorina rafinată la noi sau din ţiţei românesc e proastă, sau care e ideea?
Pai se spunea mai sus ca se aduce combustibilul din Austria... La asta m-am referit.

costi407
13-02-2009, 06:29 PM
Motorina nu cred ca e rafinata prost , dar cred ca se mai pune cate ceva ca s-o "inmulteasca".

Deesse
14-02-2009, 01:31 AM
Care 'motorina din Austria' nene ca aia n-au deloc petrol.
Austria e cam cat 8-9 judete de la noi (din 42 sau cate avem) si voi vreti sa aprovizioneze cu combustibili toata Europa? :)

RaduFilipescu
14-02-2009, 01:25 PM
Ha ha ha... luati firul discutiei si vedeti de unde a plecat totul. Mai, voi sunteti ca la "telefonul fara fir" :) :) :)

CLL406
15-02-2009, 01:46 AM
Un poll ar fi o idee buna. Masinile mele, fie diesel sau benzina, au mers cu 95% Mol, numai in situatii de urgenta apelam la altceva. Niciodata de la parteneri sau de genu'.

11twk
15-02-2009, 01:57 PM
HA HA HA HA HA Nu mai stiu cum se numeste firma care exploateaza zacamintele de titei din Romania (petrolul e un produs deja rafinat obtinut din titei) , parca mai era actionar majoritar la Petrom nu mai stiu cum se numeste ...stie careva?............aaa se numeste OMV

Deesse
15-02-2009, 02:14 PM
S-o numi OMV insa ei nu extrag petrol din Austria pentru ca nu au. De-aia s-au si lipit de Romania (una din tarile de unde scot)
Alta sursa este Rusia.
De asta Austria, Germania se cam murdaresc in pantaloni cand Rusia ameninta cu robinetul de gaze :D
Pentru ca nu au nici gaze nici petrol austrieci si germanii si au mare nevoie.

Godfathr
15-02-2009, 03:21 PM
Eu decand am luat masina, bag numai OMV Sprint Diesel si sunt multumit!

kukylica
15-02-2009, 04:48 PM
Pana acum o luna cand am vandut dieselul am alimentat numai de la omv, fiind motorina cea mai performanta din tara. Dar cea mai tare a fost ARAL din Germania, jar manca!!!

cox
15-02-2009, 06:12 PM
Le-am inercat pe toate si nimic nu se compara cu EVO de la MOL

Deesse
15-02-2009, 09:52 PM
Pai e aiurea facut poll-ul.
Intrebi de benzina si pui sa alegem benzinarii :)

Cea mai buna benzina mi se pare MOL EVO5, urmata de Carrera100 si TopPremium99+ de la Petrom.
Am inteles ca si noua Alto101 de la Rompetrol e buna.

Desi MOL EVO5 mi se pare foarte buna, MOL 95 mi se pare proasta, mai proasta decat Carrera95.

Cele mai proaste benzinarii, de care ma feresc mereu sunt Agip si Lukoil. Din cate imi amintesc nici nu au benzina premium, au doar 95 si parca 98.

Cata77
15-02-2009, 10:14 PM
Deja cred ca sunt in zadar discutiile despre "cea mai buna motorina", parerea mea.
Dupa cum se vede si in poll fiecare voteaza altceva, sunt scoruri stranse intre toate benzinariile cunoscute.
Eu am incercat pana acum PETROM, PETROMV/OMV, MOL, ROMPETROL, si foarte putin LUKOIL.
Concluzia: sunt in ceata si acum... nu este o diferenta de la cer la pamant (cum mai zic unii) nici la consum, nici la sunetul motorului, nici la performante. Singura data cand am sesizat ceva a fost cand am bagat de la MOL, evo diesel euro 5 (acum un an cand exista si euro 4 si euro 5) si am scos un consum foarte mic si parca "tragea" si mai bine motorul. Atat. In rest sunt diferente aproape insesizabile sau poate chiar nu sunt diferente deloc.
In ultima vreme am bagat numai de la OMV - Sprint diesel euro 4 (euro 5 de cand cu schimbarea), dar de astazi, cand am facut si ultimul plin de altfel, am inceput iar sa bag de la MOL.
Am impresia ca Sprint Diesel-ul ala de la OMV e totusi cam puturos... cred :unsure:
Asa cum am inceput asa si termin: habar-nu-am care e CEA MAI BUNA MOTORINA :)).

PS: Oricum un lucru e clar: motorina buna depinde de statia de unde alimentezi, de tipul carburantului, de masina (motorul masinii, ca sunt motoare care merg frumos cu un anumit tip si alta masina abia trag cu acelasi tip) plus "bibilicile" din cap care le avem noi ca soferi despre carburantul respectiv. :blush:

carlos_the_transporter
17-02-2009, 09:57 AM
maestre.......vorbesc din 8 ani de soferie si peste 500.000 de km cu diesel...si itzi spun k pana acuma MOL-ul face legea.....mai are si OMV-ul ''mai nou'' premium dieselu care e ok dar ........eu pe cat posibil alimentez doar MOL si pa cat posibil EVO DIESEL,si sincer itzi spun k vad pe consum la masina k e semnificativ mai buna k oricare alta....petrom,lukoil sau altele ........
respect

SonyAD
17-02-2009, 11:05 AM
Întrebare.

Ulei monograd în motorină, pentru motor common rail:
bine/rău?

Experienţă în cei 1/2 milioane de km cu aşa ceva? Trage mai bine? :) Dăunează injectoarelor, regulatorului de presiune?

PLay3R
17-02-2009, 11:11 AM
Eu nu stiu cum vedeti voi diferente intre caburanti de la benzinarii diferite. Am incercat toate benzinariile si nu am observat nicio diferenta, nici la consum, nici la sunetul motorului, nici la putere. Si ca atare bag de unde e mai ieftin, si anume petrom.
Cred ca e pe psihic treaba asta cu motorina buna/proasta. Sau diferenta e insesizabila.

28KKZ
17-02-2009, 11:17 AM
Întrebare.

Ulei monograd în motorină, pentru motor common rail:
bine/rău?

Experienţă în cei 1/2 milioane de km cu aşa ceva? Trage mai bine? :) Dăunează injectoarelor, regulatorului de presiune?

Si eu astept raspunsul :D
MOL.

SonyAD
17-02-2009, 12:53 PM
Eu nu stiu cum vedeti voi diferente intre caburanti de la benzinarii diferite. Am incercat toate benzinariile si nu am observat nicio diferenta, nici la consum, nici la sunetul motorului, nici la putere. Si ca atare bag de unde e mai ieftin, si anume petrom.
Cred ca e pe psihic treaba asta cu motorina buna/proasta. Sau diferenta e insesizabila.

Led-ul martor de apă în filtrul de motorină. Cât de frumos sau naşpa merge motorul imediat după pornire, fum alb şi, în ultimul rând, willingness to rev - aici sunt mai mulţi factori: temperatura de afară, ce temperatură e motorul şi uleiul (cel mai bine trage pe răcoare afară, înainte să se încălzească complet) şi dacă am băgat sau nu aditiv de motorină de la LM. :)

De la petromv şi rompetrol era aprins semipermanent martorul ăla.

În legătură cu uleiul monograd în motorină.

Bine/rău? Avantaje, dezavantaje, experienţă cu aşa ceva pe motoare common rail?

alinc
17-02-2009, 08:39 PM
Da parerea mea este ca cei de la MOL au ce-a mai buna benzina:)

Da ai dreptate la Mol este ce-a mai buna benzina. Eu bag si 95 si 98:)

john_nr_1
21-02-2009, 02:45 AM
Eu decand am cumparat masina asta, numai de la OMV Premium Disel am alimentat.
Sa va spun eu diferenta:
Sprint Disel: culoare galbuie (nu am pus niciodata in masina mea dar in masina de la munca odata:D)
Premium Diesel: asa cum iti cumperi o sticla de apa plata, ei bine impecabila.
Incercati si voi ,atunci cand alimentezi pune intr-o sticla. O sa ramai surprins de culoarea celor 2.
Vad ca lumea lauda MOL-UL EVO 5, ma bate gandu sa incerc si eu, nu inainte de a testa culoarea:D

SonyAD
21-02-2009, 02:34 PM
Şi ce mă importă culoarea? :blink:
Am văzut şi motorină verde ca prazul.

lylgod
21-02-2009, 04:11 PM
Întrebare.

Ulei monograd în motorină, pentru motor common rail:
bine/rău?

Experienţă în cei 1/2 milioane de km cu aşa ceva? Trage mai bine? Dăunează injectoarelor, regulatorului de presiune?

Nu ar fi bine sa deschizi un topic separat pentru subiectul asta?

Astept si eu raspuns de la un cunoscator...
OMV sprint diesel am pus de la inceput cand am luat masina si merg in continuare pe aceeasi varianta !

LorD PSYCHO
21-02-2009, 06:57 PM
Ok... Iata experienta mea in carburanti...
Petrom... nu mai pun de nici o culoare... bate avansu de numa numa, benzina proasta
LUK ... mi s-a parut foarte ok, si inca consider ca e o benzina buna
OMV .... am pus de toate neamurile si n-am vazut nici o diferenta fata de LUK
Rompetrol ... am pus de la parteneri, mi s-a parut de 2 lei. Ultima oara am pus de la mama lui .... si am vazut o mare diferenta.
Concluzie: Rompetrol (NU partener) LUK OMV Petrom si No name

ariciul
25-02-2009, 03:12 AM
D-aia scumpa sa bagati. Am bagat pentru prima oara motorina scumpa, Alpin Diesel, si se observa diferenta. Vad ca nu mai sufera motorul la rece acuma cu motorina de iarna, cel putin nu ca inainte, asta e clar. Fiind deparafinata, la temperaturi mici nu se mai cristalizeaza ca sa faca motorina vascoasa. Camionagii mai vechi poate stiu cum stateau cu torte sub rezervoare sa le incalzeasca iarna. O galeata de gaz lampant la rezervor era alta practica buna pe vremuri, cand aveam motorina la fel de buna ca apa de la robinet.

adi83
26-02-2009, 09:36 PM
Arciule, dar ca performanta, ai simtit ceva? Cum se comporta motorul la cald, e mai silentios, mai rotund, e diferenta perceptibila?

ariciul
28-02-2009, 01:01 AM
Ma sincer, mi s-a parut ceva mai puternica, un sofer care simte motorul putin probabil isi va da seama de diferenta. Motorul parca e ceva mai rotund, mai silentios, ceva mai putine vibratii, mai ales la plecare, unde eu abia ating acceleratia. Totusi ieri, dupa 3 zile cu ea in rezervor, parca nu se mai simte diferenta, ci dimpotriva, parca face mai urat ca inainte. Poate am avut si acel efect placebo, adica domne bag motorina scumpa, e mai buna, si poate ca doar mi s-a parut. Chestia e ca nu merg numai eu cu masina, mai umbla si taica-meu, dar nu-mi place ca umbla cu ea destul de subturata, si desi nu credeam vorbe de genul ''daca mergi mereu cu masina incet, o inveti puturoasa'' acuma parca tind sa cred. O sa fiu mai atent cand umblu, si o sa iau si alti factori in considerare, cum ar fi temperatura exterioara, cat ii dau cheie dimineata, etc.

Important e ca merita sa mai bagi din cand in cand si d-asta scumpa, mai are aditivi care cica ar ajuta la curatarea injectoarelor, nu mai are asa multa parafina, deci se va comporta mult mai bine la temperaturi cu mult sub 0. Nu aveti ce pierde, si mai proasta nu e, asta e clar.

executive
28-02-2009, 08:30 AM
CU exceptia LuckOil,toata lumea foloseste din productia nationala.In unele cazuri diferenta o fac aditivii.
In cartea de service a masinii scrie ca nu e indicat sa folosim aditivi.In concluzie alimentez,pe cat posibil combustibil cat mai simplu.


...la firma am un TDI si folosesc ca aditiv la carburant,Metabond.

Frosty
28-02-2009, 12:20 PM
Şi ce mă importă culoarea? :blink:
Am văzut şi motorină verde ca prazul.

Culoarea motorinei este data de aditivii care sunt folositi. Motorina se aditiveaza de obicei ori pentru ai reduce concentratia de sulf (sa faca din motorina obosita premium) sau pentru a rezista la temperaturile de iarna.
Cat despre cea mai buna motorina, suntem in Romania, si calitatea difera de la pompa la pompa, chiar daca este acelasi brand.
P.S: Acesta este si primul meu post pe forum. Bine v-am gasit si cati mai multi km cu dragutele voastre fara probleme.

wrc75
01-03-2009, 12:34 AM
Eu bag numai de la Petrom si sunt f multumit de cum imi merge masina si de consum.La inceput am bagat de la Lukoil si in 3 saptamani deja aveam un zgomot la un injector iar consumul ajunsese undeva la 8-9% fata de 5-6% cat papa ea de obicei.

307facelift
11-03-2009, 07:46 PM
Petrom, Am folosit și Mol și Rompetrol, dar am rămas de 1 an la Petrom.
Avantaje: preț și calitate. La testul de noxe de la ITP,cu benzina de la Petrom cea mai ieftină, rezultatul a fost 0,00.Poate că nu fuge de rupe norii, dar când dau în ea, nu mă trădează, iau 190KM pe oră de dau cu flit la mulți.
307, 1,6, 110CP, 35000KM.
Atenție la tipul de stație, dacă este de tip euro(cele noi ca design), alimentați fără grijă, deoarece au senzori de detectare a apei sau al altor chestii care nu ar trebui să existe în carburant

machinistul
12-03-2009, 08:11 AM
Din punctul meu de vedere MOL EVO 5 si OMV Carrera 100 sunt cele mai bune. Am incercat si ALTO 100 de la Rompetrol si nu mi s-a parut asa de buna ca celelalte doua. Voi ce parere aveti?

iribun
12-03-2009, 06:46 PM
OMV CARERA 100!!!! Dar cat merge motorul de bine, ata de repede se consuma! Parerea mea este ca diferenta de pret, fata de cea de 95, este nejustificata!

machinistul
13-03-2009, 07:54 AM
Am vazut odata un documentar in care era vorba de benzina cu cifra octanica mare, pe scurt, au fost testate 3 masini, un Renault Clio 1.4, un Golf GTI si Subaru Imprezza. La Renault cresterea de putere a fost nesemnificativa, la Golf cam de 5 cp in plus iar la Subaru cam de 15 cp in plus. Concluzia? Daca nu ai o masina cu motor puternic castigul de putere este nul. Motivul pentru eu pun benzina cu cifra octanica mare tine de calitatea combustibilului si nu de "explozia" de putere simtita.

SonyAD
13-03-2009, 10:44 PM
Benzina de cifră octanică mare are rezistenţă la autoaprindere mai mare. Ceea ce permite ca avansul aprinderii să fie mai mare în condiţii de acceleraţie.

Pe maşinile cu raport de compresie mic nu se simte nici o diferenţă. Maşinile performante au raport de compresie mare sau inducţie forţată şi se simte.

catalin gheorghe
16-03-2009, 10:49 AM
Grupul OMV-Petrom imi da impresia ca nu il supara pe leutul meu. Zic ca e ok.

Taz
21-03-2009, 04:43 PM
Despre motorina de la Agip ce puteti sa-mi spuneti?:)Nu de alta da s-a deschis la 50 metri d mine o benzinarie si na..:)

silviu_79
21-03-2009, 11:28 PM
eu alimentez numai de la aceeasi statie MOL de mia bine de 8 ani. numai benzina de 98. am fost foarte multumit, s-au impacat bine cu aceasta benzina si dacia berlina si loganul si 206-le.

Val S
22-03-2009, 09:53 AM
Despre motorina de la Agip ce puteti sa-mi spuneti?:)Nu de alta da s-a deschis la 50 metri d mine o benzinarie si na..:)

Sal,
Sunt 2 tipuri de motorina la Agip: Eco Diesel - adica motorina normala, neaditivata si Diesel Tech - motorina aditivata.
Aditivul folosit induce cateva caracteristici motorinei:
- efect detergent - cel mai important si cu efecte de durata - curata depunerile de pe scaunele supapelor, injectoarelor, etc (cam ca e-fix-ul de la Rompetrol)
- efect antispumare - la alimentare motorina spumeaza mai putin si spuma se disperseaza mai repede
- efect cetanic - creste cu 1 - 1,2 puncre cifra cetanica a motorinei
LA prima alimentare cu Diesel Tech - sa zicem 60-75% din volumul rezervorului se simte o schimbare a caracterului motorului in primele ore de condus. Dupa aceea va obisnuiti cu noua functionare si vi se pare normal, dar motorul chiar functioneaza mai bine.
OT: Oradea - unul dintre cele mai frumoase orase din Romania

cox
22-03-2009, 04:59 PM
De peste un an alimentez doar cu motorina EVO de la MOL si sunt super multumit

papi_grasu
22-03-2009, 07:45 PM
eu cred ca motorina e super in omv dar am impresia ca se duce mai repede.se poate?

Foloseste MAJUSCULE!

proba10210
23-03-2009, 11:43 PM
am un 307 hdi. eu recomand rompetrol - euro 5 aditivata.(fosta euro 4)
am incercat si euro 5 in trecut. masina prindea putere dar si ardearea era mai rapida !
noi nu avem inca motoare care sa merite sa bagam banii in euro 5!

Val S
24-03-2009, 08:17 PM
noi nu avem inca motoare care sa merite sa bagam banii in euro 5!

Salut,
Avem sau nu motoarele respective, oricum motorina (ca si benzina) respecta standardul "euro 5". Conform legii in vigoare. La toate statiile din tara, indiferent de nume.
Sigur ca vechile autobuze care se "camufleaza" intr-un nor de fum sau acele camioane gigant ale RATB - pentru interventie - nu au nimic in comun cu euro 5, dar asta este frumusetea in romanica.

Silver
06-04-2009, 09:20 PM
Saptamana trecuta mi-am pus motorina de un milion de la Rompetrol Dristor. Masina de la inceput nu a mai tras cum trebuie, fiind mai puturoasa. Mentionez ca am pus cea mai scumpa motorina de la ei. Ieri m-a dat si eroarea cu depolution faulty. Azi am facut plinul de la OMV Baneasa si masina e alta. A disparut si eroarea.
Am luat probe din motorina de la Rompetrol si maine o duc la analiza. Daca e ceva in neregula, chiar sunt hotarat sa ma duc peste handicapatii aia din Dristor. Vai de mama lor!

Val S
06-04-2009, 10:22 PM
Am luat probe din motorina de la Rompetrol si maine o duc la analiza. Daca e ceva in neregula, chiar sunt hotarat sa ma duc peste handicapatii aia din Dristor. Vai de mama lor!

Salut,
Nu vreau sa te dezamagesc si nici nu tin partea celor de la Rompetrol. Vezi ca singura proba care poate fi opozabila este cea luata direct din pompa si nu din rezervorul tau. Proba trebuie sa fie luata de un organism independent (si impartial) si analiza sa fie facuta la un laborator acreditat.
Sa-mi spui si mie cat te costa analizele (de curiozitate).
Cele 2 laboratoare recunoscute si acreditate in cadrul programului de monitorizare a calitatii carburantilor (efectuat de Ministerul Economiei si finantat de EU) sunt: Romcontrol si Rompetrol Quality Control.
Succes!

Silver
06-04-2009, 11:33 PM
Nu m-ai inteles. Prin natura serviciului meu, am acces la anumite "parghii" prin care sa ii fac pe cei de la statia de benzina sa ii usture. Laboratorul la care duc probele este cel acreditat de Ministerul Finantelor - Directia de produse accizate.
Ce nu stie multa lume este ca statiile de benzina sunt societati comerciale care detin in franciza marca rompetrol. Rafinariile rompetrol garanteaza produsul pana la descarcarea din cisterna in tanc. Pe mai departe raspunde societatea comerciala care comercializeaza combustibilul. In general magariile se fac in tancul subteran, nu in rafinarie.

ariciul
09-04-2009, 07:39 PM
Sa fii sigur ca acolo se fac. Aici la noi in zona exista multe sonde. Daca barilul de petrol are mai mult de 5% impuritati e respins, nu se duce mai departe. Nu mai stiu exact sa va dau detalii, dar pot intreba, cunosc multi care lucreaza la Petrom(nu la benzinarii) prin zona.

vavi
09-04-2009, 08:18 PM
Alimentez de ani buni doar de la OMV si n-am avut niciodata neplaceri din cate am observat. Cand am alimentat de la Rompetrol am avut probleme si cand am alimentat de la MOL la fel. Cine stie ce coincidente si poate si statia/locatia au fost de vina. Dar vorba aia, daca un lucru merge bine, nu-l schimba.

Un sfat: (probabil stiu multi, sau s-a si spus deja pe aici) incercati sa nu alimentati cand e cisterna si descarca combustibilul pentru ca se ridica toata mizeria, si desi are filtre ... nu se stie ce mai trece pe langa...

@ Val S : "Sigur ca vechile autobuze care se "camufleaza" intr-un nor de fum sau acele camioane gigant ale RATB - pentru interventie - nu au nimic in comun cu euro 5, dar asta este frumusetea in romanica"

- camioane, cisterne, masini de carat gunoiul, rabe, basculante, dube, toate apartinand unor institutii de stat, alea nu conteaza ca lasa ceata in urma, conteaza doar la ITP cand mergi tu si se leaga ca PUTIN PUTIN depasesti limita admisa. Pentru toate celelalte, exista MasterCard.

Alecs.utzul
04-06-2009, 08:54 PM
Eu tocmai am facut un drum de 1000 km in acest weekend si am mers fara sa ma uit la consum (chiar si cu 160 km/h pe anumite portiuni) si am ajuns inapoi in Timisoara cu un consum mediu de 5.2 l/100 km. Mai mult decat atat, facand plinul la un moment dat pe drum am constatat ca imediat dupa ce am umplut rezerorul calculatorul de bord imi arata ca pot face 1360 km cu motorina din rezervor. Am ramas impresionat.

As avea totusi o intrebare pt posesorii de masini diesel. Care este dupa parerea voastra cea mai buna motorina din Romania? Adica unde o gasesc? Eu am alimentat pana acum tot de la OMV cu motorina Alpin Diesel care costa 3.49 RON/ litrul si nu stiu daca exista ceva mai bun cu care sa alimentez. Am auzit ca motorina Super Euro 4 de la Rompetrol ar fi buna dar nu am incercat-o inca. Ce parere aveti? Mai aveti si alte variante "castigatoare"? Daca e nevoie si subiectul se dovedeste destul de vast o sa initiez un thread separat pe acesta problema.


Eu unul bag in rezervor doar sprint diesel si super euro 4 ...La amandoua am cam acelasi rezultate, amandoua sunt bune :)

Eduard
04-06-2009, 09:42 PM
E-fix de la Rompetrol. Petrom pe locul 2. MOL pe 3

csaa
05-06-2009, 08:56 PM
Am alimentat cam de la toate firmele mari. Cel mai bine merge cu Alto, noua motorina de la Rompetrol.

dotexe
05-06-2009, 09:50 PM
Alimenteaza cineva cu ALTO motorina de la Rompetrol ?

kostika
09-06-2009, 03:02 PM
Alimentez doar de la OMV si petrom. AM incercat la mai multe, dar calitatea nu este aceeasi

dotexe
09-06-2009, 03:20 PM
De regula alimentez de la omv / petrom v cu premium diesel. Weekendul acesta am alimentat cu alto si am observat o usoara schimbare in bine, urca mai rapid in ture si raspunde mai repede la apasarea pedalei si parca si sunetul motorului e mai smooth .

OMV Premium Diesel = 3,89
ALTO Motorina - 3,93

Adrian M
09-06-2009, 03:40 PM
:)) Asta e efectul placebo si nimic mai mult. Garantat.

dotexe
10-06-2009, 07:04 AM
Sau poate ca cifra cetanica face diferenta, 51 pentru premium diesel si 55 pentru alto ... fa si tu niste teste inainte sa-ti dau cu parerea.

Adrian M
10-06-2009, 09:27 AM
Am facut. Cu toti combustibilii posibili si nu simt nici o diferenta nici la cea pe benzina si nici la cea diesel. E bine ca pentru diferenta aia de cativa bani ai impresia ca merge masina "mult mai bine". Si nu glumesc deloc. Numai bine, nu va mai ambalati atat!

tudorsss
10-06-2009, 09:56 AM
Cei de la fifth gear au facut un test in legatura cu asta si au comparat motorina ieftina cu motorina buna. Diferenta, la un C5 diesel de vreo 150 de cai e de 6 cai in favoarea motorinei mai scumpe.

dotexe
10-06-2009, 02:28 PM
Am facut. Cu toti combustibilii posibili si nu simt nici o diferenta nici la cea pe benzina si nici la cea diesel. E bine ca pentru diferenta aia de cativa lei ai impresia ca merge masina "mult mai bine". Si nu glumesc deloc. Numai bine, nu va mai ambalati atat!


Nu am zis ca merge MULT MAI BINE am zis ca e o diferenta si diferenta o da cifra cetanica NU PRETUL PE LITRU.

adi83
11-06-2009, 01:41 PM
Diferenta e, eu bag premium de la OMV si fata de cea obisnuita, se simte clar diferenta, nu doar in gandul meu. In primul rand cu sprint se simteau vibratii la volan, pe cand cu premium nu se mai simt si motorul e mai silentios.

Basti77
12-06-2009, 12:18 PM
Rompetrol garanteaza calitatea carburantilor si prin urmatorul program:

http://www.qprotekt.ro/

Little G
29-07-2009, 11:55 AM
Eu alimentez doar cu Sprint Diesel de la OMV si sunt multumit de comportamentul motorului. Am avut curiozitatea sa fac cateva plinuri cu Premium Diesel dar nu am simtit diferente (parere confirmata si de un posesor de X5*) si am revenit la Sprint Diesel.

*Alimentam 207-le cu Premium Diesel si, langa mine, un tip isi alimenta X5-ul cu Sprint Diesel (situatie oarecum jenanta pentru mine; ma simteam putin snob). Nu am rezistat tentatiei si l-am intrebat daca a incercat Premium Diesel. Mi-a raspuns ca a alimentat circa jumatate de an doar cu Premium Diesel dar, neconstatand diferente in functionarea motorului, a revenit la Sprint Diesel.

[OT]

Vavi (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/member.php?u=10307), multumesc pentru sfatul privind alimentarea in timp ce e cisterna la rezervoarele statiei.

Dotexe (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/member.php?u=7504), m-ai facut curios cu motorina Diesel Alto 55. Astept sa se goleasca rezervorul si fac un plin de la Rompetrol sa vad cum merge.

dotexe
29-07-2009, 12:07 PM
Acum bag numai alto 55 deoarece mi-am facut cont pe www.qprotekt.ro. Nu e diferenta mare intre OMV Premium Diesel si ALTO 55 .

Deesse
29-07-2009, 01:48 PM
Aveti card fill and go Rompetrol?
Mi se pare o chestie interesanta.

Faci alimentarea, dar platesti lunar pe baza unei facturi.
Daca azi ai nevoie sa faci un drum si sa faci plinul si nu ai bani nu-i nimic, faci plinul si platesti la data facturarii.
Mi se pare interesant, ce ziceti, are cineva?

http://www.fillandgo.ro/online/index.php?_website_id=29&page_id=290

dotexe
29-07-2009, 01:51 PM
Da, e interesant si foarte util pentru cine parcurge multi km.

GXG
29-07-2009, 02:13 PM
dotexe, poti sa mictionezi pe contul tau la rompetrol. Eram client fidel, am bagat de la Brasov si pentru prima data in 4 ani mi-a pornit greu masina si mi-a dat antipollution fault din nimic. Le-am dat un mail in care am cerut doar sa fie mai atenti la statia respectiva ca as putea sa ma adresez OPC-ului si evindent ca nici macar un raspuns automat de confirmare a reclamatiei nu s-au obosit sa trimita. La OMV in peste 5 ani decat avem diesel nu am avut probleme. Nu zic ca sunt cei mai buni, dar parca isi dau mai mult silinta si nu isi bat joc.


PS. Pe vremea cand eram eu mare client fidel la Rompetrol am vrut sa imi fac card fill and go. Taxa lunara (sau anuala, cum o fi) nu justifica achizitia. Mai bine platesc cu cardul de credit. Acum nu ma mai mira hotia.

dotexe
29-07-2009, 02:20 PM
Programul ala qprotekt sper sa functioneze in caz de ceva nasol.

Deesse
29-07-2009, 02:57 PM
Taxa anuala la cardul ala e 40 lei, ce e asa scump ?

FUX
29-07-2009, 03:00 PM
Plus ca poti baga benzina/motorina si atunci cand nu ai bani in buzunar.

Little G
31-07-2009, 07:37 AM
Ieri am renuntat, dupa aproximativ un an, la Sprint Diesel de la OMV si am alimentat cu Diesel Alto 55 de la Rompetrol (multumesc inca o data Dotexe (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/member.php?u=7504)) si... dupa cca. 40km parcursi, efect placebo sau nu, eu personal sunt convins ca motorul suna mult mai bine; mai "moale" si mai rotund. Cu privire la putere si acceleratie, daca sunt diferente acestea sunt minore; si anterior era vivace. Dar sunetul, atat la mersul in gol cat si in sarcina, a sferit clar o modificare pozitiva.
Daca merg un rezervor fara problemele mentionate de alti colegi de forum (aprindere, FAP etc.), atunci Rompetrol a castigat un client si Dotexe (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/member.php?u=7504) cata bere poate sa bea la prima intalnire la care ramanem cel putin o noapte (altfel... bauturi racoritoare).

off topic 72%
Am auzit parerea ca, la schimbarea carburantului ca in cazul meu, ar fi indicat sa resetez computerul de bord. Este cineva mai bine informat cu privire la acest aspect? Si daca este adevarat, cum se executa operatia asta?

GXG
31-07-2009, 12:10 PM
Deese, era 60RON pe la inceput cand am intrebat eu. Eu nu prea raman in pana de bani de la o luna la alta si atunci 600 de mii ca sa pot baga pe datorie mai putin de o luna (dupa aia te rup) mi se par bani aruncati pe fereastra. Mai mult, pentru aceeasi chestie, la credit card, multe banci dau dabanda 0 cel putin o luna.

Mi se pare magarie pentru ca este un card cu cip. Puteau bine-merci sa permita plata cu cardul (macar pt cardurile cu cip), dar nu s-au complicat. Chestia cu cardul special al lor mi se pare ca nu merita si e o discutie lunga si foarte off-topic (daca nu e clar, mi s-a parut ca nu merita inainte sa capat boala pe ei).

Revenind, desi am votat initial Rompetrol, parandu-se mie ca masina scoate mai putin fum cu motorina rompetrol, mi-am schimbat parerea pentru ca nu accept nici macar o data sa am belele la motor din cauza motorinei. Sunt patit asa pana acum cu Rompetrol si Mol. NU mai bag decat daca risc sa raman in pana prostului.

dotexe
31-07-2009, 01:57 PM
@Little G - heineken beau :). Ai dreptate cu sunetul motorului. La ce resetare te referi ? La km?

Little G
31-07-2009, 05:48 PM
Neah. Clar nu la km. Ceva gen resetare generala... nici cel care mi-a spus nu stia exact. Poate e doar o prostie...
Buna alegere in privinta berii. De acord cu tine.
Scuze pentru 100% off-topic.

Deesse
31-07-2009, 08:09 PM
GXG, cardul costa 15 lei la emitere si taxa de administrare 40 ron pe an.
Nu mi se pare deloc mult.
Limita de alimentare e de 300 lei daca il faci doar cu cartea de identitate si 1.500 lei daca vi cu un fluturas de salariu.

Mie mi se pare excelenta ideea, de mai multe ori mi s-a intamplat sa trebuiasca sa plec undeva si sa n-am bani de benzina sau sa nu ii am la mine.
Cu cardul asta alimentezi de cat ai nevoie (fara sa depasesti limita lunara de 300/500/1.500 in functie de care card ai) si apoi in fiecare luna ti se emite o factura pe care o poti plati in 10 sau 15 zile, nu mai stiu sigur fara absolut nici un adaos, penalizarile dupa data scadenta fiind ceva de genul 0.15 sau 1% pe zi.
Nici nu mai e nevoie sa te duci la casa, pur si simplu bagi cardul, bagi PIN-ul, alimentezi de cat ai nevoie, scoti cardul si papa la drum.

Plus de asta, cu el poti lua in felul asta nu numai carburant ci si orice produs din statiile lor.
Iar mie cel putin, Alto101 mi se pare cea mai buna benzina din cate am bagat pana acum, pe locul 2 fiind MOL EVO5 iar pe 3 Carrera100.

Val S
22-08-2009, 11:23 PM
Iar mie cel putin, Alto101 mi se pare cea mai buna benzina din cate am bagat pana acum, pe locul 2 fiind MOL EVO5 iar pe 3 Carrera100.

Salut,
Alto 101 este o benzina buna.
Dar incearca totusi si benzina Super Plus de la Agip. Fiind din Bucuresti nu va fi o problema sa gasesti o statie. Si astept opinia ta.:naughty:
Ca replica la mult laudatul card RP, exista un card international, emis de organizatia Routex care este promovat si acceptat in Romania de catre OMV si Agip. Tot asa, in functie de ce optiuni ai nevoie, poti face doar alimentare in Romania sau tot felul de cumparaturi din statiile acceptante de la Marea Neagra pana la Oceanul Atlantic.:happy:

Deesse
23-08-2009, 01:21 AM
Agip cred ca e singura statie care mai are benzina cu plumb (sau cel putin asa aveau acum juma' de an)

Val S
23-08-2009, 08:06 PM
Agip cred ca e singura statie care mai are benzina cu plumb (sau cel putin asa aveau acum juma' de an)

Nu, benzina cu plumb nu se mai vinde din 2007 (nu mai este legal).
Asa zisa benzina Eco Premium era de fapt o benzina fara plumb si cu aditiv pe baza de mangan pentru a "imita" actiunea tetraetilului de plumb. Dar a disparut de pe piata cam in decembrie 2008, ultimii care au comercializat-o fiind Agip si RP.

Dannyi AR
26-09-2009, 03:08 PM
Agip are carburanti

DjFear
26-09-2009, 03:13 PM
In ultimul timp am facut o comparatie intre 2 benzinarii. Pana acum, puneam de la Petrom V, e mai aproape. Am zis ca o sa incerc si alta benzinarie, am pus acum vreo 2-3 saptamani de la Lukoil. Mi s-a parut ca masina merge mai usor si parca nu se mai vad intreruperile la schimbarea vitezelor. Am mai observat ceva, parca nu tremura la relanti la semafor. Am scos parca si un consum mai mic.
Acum o saptamana am pus iar de la Petrom V si au revenit simptomele: tremura la relanti la semafor, parca nu trage la fel de bine etc.

Eu de obicei pun Carrera 95, dar am constat ca benzina tot de 95 de la Lukoil este mai buna. Cand o sa termin ce am prin rezervor o sa iau din iar de la Lukoil :), va spus dupa aceea ce se intampla.

Dannyi AR
26-09-2009, 04:47 PM
Scuze pt esuare, a fost prima postare in forum! Agip are carburanti ok, chit ca n-am alimentat decat la statii de-afara. (pe piata aradeana este absent).

Dannyi AR
26-09-2009, 04:56 PM
La noi am incercat mai toate statiile. "Leului" meu ii place la nebunie "licoarea" ALTO (55), daca-i pot spune asa!, fiind mai mult decat carburant.

Dannyi AR
26-09-2009, 05:08 PM
Asa ca, am aplicat la Rompetrol!, pt care si votez ca fiind de departe net superior distribuitor de carburanti.