Announcement

Collapse
1 of 2 < >

REGULAMENT SI GHID DE UTILIZARE A FORUMULUI Peugeot Club Romania

1. Generalitati

Acest forum este guvernat de o serie de reguli clare, care trebuie respectate de catre toti membrii sai, din momentul in care se inregistreaza si isi creeaza un cont.
Inregistrarea nu este necesara pentru a citi mesajele postate de membrii deja inscrisi, ci doar pentru a avea acces la anumite sectiuni, pentru a putea raspunde la mesaje, a putea descarca fisiere sau a avea dreptul de a deschide noi topicuri de discutii.

Toti membrii inregistrati trebuie sa inteleaga ca utilizarea de catre ei a forumului nu este un drept, ci un privilegiu acordat de catre Peugeot Club Romania, administratorii forumului rezervandu-si astfel dreptul de a-si selecta userii. Orice incalcare a prezentului Regulament permite moderatorilor sau administratorilor Peugeot Club Romania sa dea avertismente si in cele din urma sa restrictioneze (la libera lor discretie) accesul membrilor in cauza, pe perioada nedeterminata.

Nici un membru al forumului nu poate invoca drept scuza pentru incalcarea Regulamentului faptul ca nu stia de existenta lui. Administratori Peugeot Club Romania isi asuma obligatia de a posta in permanenta un link catre prezentul Regulament pe pagina principala a forumului, astfel ca acesta sa poata fi usor identificat si citit.
Peugeot Club Romania are dreptul sa modifice oricand prevederile Regulamentului; recomandarea noastra este ca userii sa citeasca periodic prezentul document, pentru a cunoaste eventualele actualizari.

2. Interdictii

Pe forumul Peugeot Club Romania urmatoarele activitati ale membrilor sunt strict interzise:

a. crearea si folosirea de "clone" (mai multe conturi ale aceluiasi utilizator). Descoperirea de catre moderatori a acestor conturi va duce la suspendarea definitiva a conturilor clonelor si suspendarea pe o perioada de 15 de zile a contului principal.

b. atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator. Un comportament
civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.

c. postarea de informatii, fisiere etc cu incalcarea dreptului de autor si a drepturilor conexe prevazute de Legea 8/1996, precum si a oricaror alte drepturi ale tertilor. Toate drepturile de autor (copyright) asupra fotografiilor atasate in cadrul forumului apartin autorilor. Reproducerea lor (pe orice suport) fara permisiunea autorilor reprezinta o incalcare a legilor in vigoare. Daca doriti sa le folositi va rugam sa contactati autorii lucrarilor. Peugeot Club Romania nu isi asuma in niciun fel obligatia de a proteja pozele afisate in cadrul forum-lui, de a despagubi autorii si nici de a ajuta autorii sa fie despagubiti pentru pagubele pe care le-au suferit.

d. postarea de discutii sau deschiderea de topicuri despre subiecte care contravin legilor Romaniei (incluzand dar fara a se limita la informatii false, vulgare, defaimatoare, rasiste, cu orientare sexuala sau orice alte date considerate ilegale pe teritoriul Romaniei) sau care instiga la incalcarea acestor legi

e. postarea aceluiasi mesaj sau postarea de mesaje similare pe mai multe topicuri de conversatie ("flood")

f. postarea de discutii care nu au legatura cu subiectul in cauza ("offtopic"). Moderatorii isi rezerva dreptul de a sterge aceste comentarii si de a da un avertisment userilor in cauza.

g. scrierea mesajelor cu deformari ale limbii romane, de genul: tz, sh, k, etc. Pentru a se face mai bine intelesi, userii pot folosi diacritice. (ţ, ş, etc)

h. folosirea abuziva a smiley-urilor in mesajele postate (iconitele animate), scrierea de mesaje alcatuite exclusiv din astfel de smiley-uri, scrierea exclusiv cu majuscule sau folosirea excesiva a culorilor

i. postarea de reclame sub orice forma (inclusiv imaginile/link-urile din avataruri, semnatura, posturi ce nu au legatura cu subiectul...etc). Este interzisa postarea oricarui link din afara domeniului Peugeot Club Romania in semnatura. In plus, este interzisa postarea de informatii ce pot fi considerate reclama.

j. folosirea unui nickname asemanator cu unul deja existent (se poate crea confuzie), precum si folosirea drept nickname a numelui unei societati sau a unei pagini personale web (sanctiunea este banarea imediata)

k. folosirea de proxy-uri anonime

l. atasarea de fisiere ce contin virusi, troieni, spyware, softuri comerciale fara licenta, crack-uri sau orice fel de atasament ilegal sau potential periculos ; in general este recomandat sa nu se ataseze nici un fel de fisier decat in cazul in care aceasta actiune are un fundament solid si este pe deplin justificata.

m. trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate altor membri, chiar daca este facuta prin intermediul PM, trimiterea de "mailuri nesolicitate", "scrisori in lant" ori mailuri in masa, mesaje instant etc; este de asemenea interzisa publicarea, transmiterea sau referirea la orice joc de tip "piramidal" sau orice alta activitate menita a insela increderea unor alte persoane, precum si orice activitati similare unor fapte in privinta carora s-a probat in trecut potentialul infractional.

n. colectarea oricarui gen de informatie indentificabila personal de la utilizatori sau membrii ai forumului

p. restrictionarea in orice mod a accesului altor membri la platformele de comunicatie puse la dispozitie de administratori prin intermediul forumului.

q. folosirea de mijloace ce blocheaza si/sau restrictioneaza contorizarea userilor, afisarea mesajelor comerciale sau a contentului original al forumului.

r. utilizatorii care au permisiunea de a isi modifica campul member title (utilizatorii cu peste 1000 de posturi), nu trebuie sa foloseasca acest camp pentru a induce pe ceilalti utilizatori in eroare (ex: Admin, Administrator, Mod, Moderator, Super Moderator etc) sau pentru a face reclama.

s. folosirea in semnatura a unor elemente (imagini, link-uri, etc) menite sa induca in eroare alti utilizatori ai forumului

t. postarea de discutii sau deschiderea de topicuri despre subiecte ce implica sex, politica si religie

Peugeot Club Romania isi pastreaza dreptul de a investiga si de a lua masurile legale cuvenite impotriva oricarei persoane care, in opinia sa discretionara, incalca aceste prevederi, incluzand, fara a se limita la aceasta, indepartarea continutului nepotrivit din cadrul forumului sau incetarea calitatii de membru a acestor persoane. In plus, in caz de suspiciune asupra legalitatii mesajelor postate, Peugeot Club Romania isi pastreaza dreptul de a denunta situatia catre autoritatile in masura sa aplice legea, acest fapt implicand inclusiv divulgarea catre aceste autoritati a datelor personale ale celor in cauza.

Prin postarea mesajelor dvs. pe forumul Peugeot Club Romania sunteti de acord ca dumneavoastra sunteti singurul responsabil si veti despagubi Siteul sau tertii pentru orice paguba, costuri sau limitari de profit care apar ca urmare a postarii, transmiterii sau referintei de de catre dvs. a unor mesaje al caror continut incalca prevederile de mai sus.

3. Recomandari

Membrii trebuie sa tina seama de urmatoarele recomandari privind utilizarea in bune conditii a forumului Peugeot Club Romania:

a. sa respecte toate interdictiile de mai sus, in caz contrar administratorii si moderatorii Peugeot Club Romania putand apela la sanctiuni, de la un simplu avertisment pana la stergerea contului si restrictionarea accesului, iar daca este cazul, la autoritatile competente potrivit legislatiei romane in vigoare.

b. sa completeze cat mai multe campuri din profilul userului precum Locatia, Masina, ...etc. Aceste date pot ajuta pe ceilalti useri si pot reduce la minimum discutiile de genul "Tu de unde esti sau ce masina ai?"...

c. sa nu posteze inutil replici de 1-2 cuvinte de genul "Cool", "lol" etc; de asemenea sa nu dea un raspuns doar pentru a scrie ceva, ci doar daca au cateva idei coerente si pertinente la subiect

d. daca fac un comentariu la un mesaj postat imediat anterior, sa nu mai foloseasca citarea integrala a acestuia, pentru a nu ingreuna citirea de catre ceilalti utilizatori a textului

e. sa caute cu atentie (folosind functia "search") inainte de a deschide un subiect nou

f. sa nu abuzeze de mesajele PM

g. sa nu posteze comentarii deplasate la adresa altor membrii si sa incerce sa ii ajute pe cei care nu cunosc anumite aspecte, chiar daca unele pot parea foarte "banale" si "simple"

h. sa respecte deciziile moderatorilor si sa nu le comenteze pe forumul public; pentru aceste probleme se va folosi PM (private message)

i. sa incerce sa creeze topicuri cat mai scurte si clare (a se evita topicuri confuze de genul "Am o problema. Cine ma poate ajuta?")

j. in cazul mesajelor postate de catre persoane juridice, sa obtina in prealabil acordul administratiei Peugeot Club Romania

k. sa nu posteze topicuri in care sa explice de ce intentioneaza sa renunte la forumul Peugeot Club Romania; aceasta este o alegere personala, fara relevanta pentru forum.

4. Drepturile si obligatiile moderatorilor

Moderatorii sunt obligati:

- sa aiba o atitudine toleranta fata de utilizatori si sa-i ajute sa-si rezolve problemele fara a antrena vreun tip de disputa cu acestia
- sa inchida/stearga thread-urile doar cand acestea incalca flagrant regulamentul
- sa explice clar si argumentat motivul pentru care a fost inchis un thread, cand este cazul
- sa explice atunci cand este necesar (pe PM) de ce a sters posturile unui user
- sa nu abuzeze de thread-urile lipite sus. (importante)

In acelasi timp, moderatorii au dreptul:

- sa stearga orice post considerat offtopic
- sa curete orice post ce abunda in smilie-uri si sa atentioneze pe PM userul ce nu respecta regulamentul.
- sa stearga orice post ce contine reclame de orice fel (reclama - postarea de link-uri ce nu sunt utile si ontopic, postarea de denumiri de firme ce nu au nici o legatura cu subiectul thread-ului, trimiteri repetate catre o anumita pagina/firma...etc etc)
- sa avertizeze pe PM intotdeauna userii ce incalca regulamentul si sa propuna banarea acestora in cazul in care recidiveaza
- sa propuna banarea userilor ce au un limbaj trivial

5. Drepturile si obligatiile super-moderatorilor

Dintre drepturile de care se bucura super-moderatorii amintim:

- sa atentioneze pe PM userii ce au semnaturi/avatari/limbaj ce nu respecta regulamentul forumului.
- sa baneze fara avertizare userii ce injura
- sa propuna banarea userilor ce incalca repetat regulamentul
- sa propuna noi moderatori pe ariile deficitare si eliminarea moderatorilor ce nu isi duc la indeplinire indatoririle
- sa stearga fara avertizare thread-urile spam. (de genul "Cumpara viagra si.... etc) si sa baneze autorii acestora
Obligatia principala a super-moderatorilor este aceea de a se asigura de buna functionare a intregului forum in general.

6. Responsabilitati

In conformitate cu prevederile termenilor si conditiilor de utilizare ale site-ului www.PeugeotClubRomania.ro, Peugeot Club Romania nu are nici un fel de responsabilitate pentru continutul comentariilor postate de catre membri.

Chiar daca din momentul postarii, proprietatea asupra tuturor mesajelor revine Peugeot Club Romania, dreptul moral de autor si responsabilitatea continutului apartin in totalitate celor care au postat respectivele mesaje. Desi incercam sa monitorizam cat mai bine continutul mesajelor publicate, Peugeot Club Romania nu poate fi tras la raspundere pentru oricare din regulile incalcate de membrii acestui forum, cu atat mai mult cu cat caracterul "real time" al postarilor face posibila oricand incalcarea accidentala a legii.

Daca considerati ca ati fost lezat de mesajele postate in Forum

In cazul in care o persoana considera ca i-a fost incalcat dreptul de autor sau ca i-au fost cauzate prejudicii prin postarea de mesaje pe forumul Peugeot Club Romania, noi nu putem dezvalui datele personale ale autorului mesajului, comunicarea acestor date catre terti nefiind permisa in lipsa acordului expres al persoanei vizate, in conformitate cu dispozitiile art. 5(1) al legii 677/2001.
Daca va considerati nedreptatit in orice mod datorita unui mesaj de pe forum, puteti proceda la sesizarea justitiei sau a altui organ abilitat de lege. Noi ne vom conforma si vom raspunde solicitarilor venite din partea unei astfel de autoritati publice, atata timp cat ele corespund rigorilor legale, urmand sa facem cunoscute datele autorului acestuia catre autoritatea competenta si sa ne conformam dispozitiilor acesteia, daca este cazul.

7. Colaborari

In cazul in care considerati ca ati putea fi un bun moderator, puteti trimite oricand o propunere la suport(at)peugeotclubromania(dot)ro. Asteptam maxima seriozitate din partea voastra, deoarece munca de moderator nu este asa de simpla cum pare.

8. Prevederi finale

Acest regulament intra in vigoare de astazi 03.12.2009 si poate fi modificat fara instiintari prealabile atunci cand situatiile noi o impun. Este bine sa verificati aceasta pagina periodic.
Toti userii (indiferent de rang, vechime...etc) sunt rugati sa faca modificarile necesare in propriul profil pentru a intra in legalitate! Nu ne puneti in postura de a edita noi pentru ca nu o sa va placa.
2 of 2 < >

Regulament general de utilizare forum Peugeot

<b>1. Generalitati</b>

Acest forum este guvernat de o serie de reguli clare, care trebuie respectate de catre toti membrii sai, din momentul in care se inregistreaza si isi creeaza un cont.
Inregistrarea nu este necesara pentru a citi mesajele postate de membrii deja inscrisi, ci doar pentru a avea acces la anumite sectiuni, pentru a putea raspunde la mesaje, a putea descarca fisiere sau a avea dreptul de a deschide noi topicuri de discutii.

Toti membrii inregistrati trebuie sa inteleaga ca utilizarea de catre ei a forumului nu este un drept, ci un privilegiu acordat de catre Peugeot Club Romania, administratorii forumului rezervandu-si astfel dreptul de a-si selecta userii. Orice incalcare a prezentului Regulament permite moderatorilor sau administratorilor Peugeot Club Romania sa dea avertismente si in cele din urma sa restrictioneze (la libera lor discretie) accesul membrilor in cauza, pe perioada nedeterminata.

Nici un membru al forumului nu poate invoca drept scuza pentru incalcarea Regulamentului faptul ca nu stia de existenta lui. Administratori Peugeot Club Romania isi asuma obligatia de a posta in permanenta un link catre prezentul Regulament pe pagina principala a forumului, astfel ca acesta sa poata fi usor identificat si citit.
Peugeot Club Romania are dreptul sa modifice oricand prevederile Regulamentului; recomandarea noastra este ca userii sa citeasca periodic prezentul document, pentru a cunoaste eventualele actualizari.

<b>2. Interdictii</b>

Pe forumul Peugeot Club Romania urmatoarele activitati ale membrilor sunt strict interzise:

a. crearea si folosirea de "clone" (mai multe conturi ale aceluiasi utilizator). Descoperirea de catre moderatori a acestor conturi va duce la suspendarea definitiva a conturilor clonelor si suspendarea pe o perioada de 15 de zile a contului principal.

b. atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator. Un comportament
civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.

c. postarea de informatii, fisiere etc cu incalcarea dreptului de autor si a drepturilor conexe prevazute de Legea 8/1996, precum si a oricaror alte drepturi ale tertilor. Toate drepturile de autor (copyright) asupra fotografiilor atasate in cadrul forumului apartin autorilor. Reproducerea lor (pe orice suport) fara permisiunea autorilor reprezinta o incalcare a legilor in vigoare. Daca doriti sa le folositi va rugam sa contactati autorii lucrarilor. Peugeot Club Romania nu isi asuma in niciun fel obligatia de a proteja pozele afisate in cadrul forum-lui, de a despagubi autorii si nici de a ajuta autorii sa fie despagubiti pentru pagubele pe care le-au suferit.

d. postarea de discutii sau deschiderea de topicuri despre subiecte care contravin legilor Romaniei (incluzand dar fara a se limita la informatii false, vulgare, defaimatoare, rasiste, cu orientare sexuala sau orice alte date considerate ilegale pe teritoriul Romaniei) sau care instiga la incalcarea acestor legi

e. postarea aceluiasi mesaj sau postarea de mesaje similare pe mai multe topicuri de conversatie ("flood")

f. postarea de discutii care nu au legatura cu subiectul in cauza ("offtopic"). Moderatorii isi rezerva dreptul de a sterge aceste comentarii si de a da un avertisment userilor in cauza.

g. scrierea mesajelor cu deformari ale limbii romane, de genul: tz, sh, k, etc. Pentru a se face mai bine intelesi, userii pot folosi diacritice. (ţ, ş, etc)

h. folosirea abuziva a smiley-urilor in mesajele postate (iconitele animate), scrierea de mesaje alcatuite exclusiv din astfel de smiley-uri, scrierea exclusiv cu majuscule sau folosirea excesiva a culorilor

i. postarea de reclame sub orice forma (inclusiv imaginile/link-urile din avataruri, semnatura, posturi ce nu au legatura cu subiectul...etc). Este interzisa postarea oricarui link din afara domeniului Peugeot Club Romania in semnatura. In plus, este interzisa postarea de informatii ce pot fi considerate reclama.

j. folosirea unui nickname asemanator cu unul deja existent (se poate crea confuzie), precum si folosirea drept nickname a numelui unei societati sau a unei pagini personale web (sanctiunea este banarea imediata)

k. folosirea de proxy-uri anonime

l. atasarea de fisiere ce contin virusi, troieni, spyware, softuri comerciale fara licenta, crack-uri sau orice fel de atasament ilegal sau potential periculos ; in general este recomandat sa nu se ataseze nici un fel de fisier decat in cazul in care aceasta actiune are un fundament solid si este pe deplin justificata.

m. trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate altor membri, chiar daca este facuta prin intermediul PM, trimiterea de "mailuri nesolicitate", "scrisori in lant" ori mailuri in masa, mesaje instant etc; este de asemenea interzisa publicarea, transmiterea sau referirea la orice joc de tip "piramidal" sau orice alta activitate menita a insela increderea unor alte persoane, precum si orice activitati similare unor fapte in privinta carora s-a probat in trecut potentialul infractional.

n. colectarea oricarui gen de informatie indentificabila personal de la utilizatori sau membrii ai forumului

p. restrictionarea in orice mod a accesului altor membri la platformele de comunicatie puse la dispozitie de administratori prin intermediul forumului.

q. folosirea de mijloace ce blocheaza si/sau restrictioneaza contorizarea userilor, afisarea mesajelor comerciale sau a contentului original al forumului.

r. utilizatorii care au permisiunea de a isi modifica campul member title (utilizatorii cu peste 1000 de posturi), nu trebuie sa foloseasca acest camp pentru a induce pe ceilalti utilizatori in eroare (ex: Admin, Administrator, Mod, Moderator, Super Moderator etc) sau pentru a face reclama.

s. folosirea in semnatura a unor elemente (imagini, link-uri, etc) menite sa induca in eroare alti utilizatori ai forumului

t. postarea de discutii sau deschiderea de topicuri despre subiecte ce implica sex, politica si religie

Peugeot Club Romania isi pastreaza dreptul de a investiga si de a lua masurile legale cuvenite impotriva oricarei persoane care, in opinia sa discretionara, incalca aceste prevederi, incluzand, fara a se limita la aceasta, indepartarea continutului nepotrivit din cadrul forumului sau incetarea calitatii de membru a acestor persoane. In plus, in caz de suspiciune asupra legalitatii mesajelor postate, Peugeot Club Romania isi pastreaza dreptul de a denunta situatia catre autoritatile in masura sa aplice legea, acest fapt implicand inclusiv divulgarea catre aceste autoritati a datelor personale ale celor in cauza.

<u> Prin postarea mesajelor dvs. pe forumul Peugeot Club Romania sunteti de acord ca dumneavoastra sunteti singurul responsabil si veti despagubi Siteul sau tertii pentru orice paguba, costuri sau limitari de profit care apar ca urmare a postarii, transmiterii sau referintei de de catre dvs. a unor mesaje al caror continut incalca prevederile de mai sus.</u>

<b>3. Recomandari</b>

Membrii trebuie sa tina seama de urmatoarele recomandari privind utilizarea in bune conditii a forumului Peugeot Club Romania:

a. sa respecte toate interdictiile de mai sus, in caz contrar administratorii si moderatorii Peugeot Club Romania putand apela la sanctiuni, de la un simplu avertisment pana la stergerea contului si restrictionarea accesului, iar daca este cazul, la autoritatile competente potrivit legislatiei romane in vigoare.

b. sa completeze cat mai multe campuri din profilul userului precum Locatia, Masina, ...etc. Aceste date pot ajuta pe ceilalti useri si pot reduce la minimum discutiile de genul "Tu de unde esti sau ce masina ai?"...

c. sa nu posteze inutil replici de 1-2 cuvinte de genul "Cool", "lol" etc; de asemenea sa nu dea un raspuns doar pentru a scrie ceva, ci doar daca au cateva idei coerente si pertinente la subiect

d. daca fac un comentariu la un mesaj postat imediat anterior, sa nu mai foloseasca citarea integrala a acestuia, pentru a nu ingreuna citirea de catre ceilalti utilizatori a textului

e. sa caute cu atentie (folosind functia "search") inainte de a deschide un subiect nou

f. sa nu abuzeze de mesajele PM

g. sa nu posteze comentarii deplasate la adresa altor membrii si sa incerce sa ii ajute pe cei care nu cunosc anumite aspecte, chiar daca unele pot parea foarte "banale" si "simple"

h. sa respecte deciziile moderatorilor si sa nu le comenteze pe forumul public; pentru aceste probleme se va folosi PM (private message)

i. sa incerce sa creeze topicuri cat mai scurte si clare (a se evita topicuri confuze de genul "Am o problema. Cine ma poate ajuta?")

j. in cazul mesajelor postate de catre persoane juridice, sa obtina in prealabil acordul administratiei Peugeot Club Romania

k. sa nu posteze topicuri in care sa explice de ce intentioneaza sa renunte la forumul Peugeot Club Romania; aceasta este o alegere personala, fara relevanta pentru forum.

<b>4. Drepturile si obligatiile moderatorilor</b>

Moderatorii sunt obligati:

- sa aiba o atitudine toleranta fata de utilizatori si sa-i ajute sa-si rezolve problemele fara a antrena vreun tip de disputa cu acestia
- sa inchida/stearga thread-urile doar cand acestea incalca flagrant regulamentul
- sa explice clar si argumentat motivul pentru care a fost inchis un thread, cand este cazul
- sa explice atunci cand este necesar (pe PM) de ce a sters posturile unui user
- sa nu abuzeze de thread-urile lipite sus. (importante)

In acelasi timp, moderatorii au dreptul:

- sa stearga orice post considerat offtopic
- sa curete orice post ce abunda in smilie-uri si sa atentioneze pe PM userul ce nu respecta regulamentul.
- sa stearga orice post ce contine reclame de orice fel (reclama - postarea de link-uri ce nu sunt utile si ontopic, postarea de denumiri de firme ce nu au nici o legatura cu subiectul thread-ului, trimiteri repetate catre o anumita pagina/firma...etc etc)
- sa avertizeze pe PM intotdeauna userii ce incalca regulamentul si sa propuna banarea acestora in cazul in care recidiveaza
- sa propuna banarea userilor ce au un limbaj trivial

<b>5. Drepturile si obligatiile super-moderatorilor</b>

Dintre drepturile de care se bucura super-moderatorii amintim:

- sa atentioneze pe PM userii ce au semnaturi/avatari/limbaj ce nu respecta regulamentul forumului.
- sa baneze fara avertizare userii ce injura
- sa propuna banarea userilor ce incalca repetat regulamentul
- sa propuna noi moderatori pe ariile deficitare si eliminarea moderatorilor ce nu isi duc la indeplinire indatoririle
- sa stearga fara avertizare thread-urile spam. (de genul "Cumpara viagra si.... etc) si sa baneze autorii acestora
Obligatia principala a super-moderatorilor este aceea de a se asigura de buna functionare a intregului forum in general.

<b>6. Responsabilitati</b>

In conformitate cu prevederile termenilor si conditiilor de utilizare ale site-ului www.PeugeotClubRomania.ro, Peugeot Club Romania nu are nici un fel de responsabilitate pentru continutul comentariilor postate de catre membri.

Chiar daca din momentul postarii, proprietatea asupra tuturor mesajelor revine Peugeot Club Romania, dreptul moral de autor si responsabilitatea continutului apartin in totalitate celor care au postat respectivele mesaje. Desi incercam sa monitorizam cat mai bine continutul mesajelor publicate, Peugeot Club Romania nu poate fi tras la raspundere pentru oricare din regulile incalcate de membrii acestui forum, cu atat mai mult cu cat caracterul "real time" al postarilor face posibila oricand incalcarea accidentala a legii.

<b>Daca considerati ca ati fost lezat de mesajele postate in Forum</b>

In cazul in care o persoana considera ca i-a fost incalcat dreptul de autor sau ca i-au fost cauzate prejudicii prin postarea de mesaje pe forumul Peugeot Club Romania, noi nu putem dezvalui datele personale ale autorului mesajului, comunicarea acestor date catre terti nefiind permisa in lipsa acordului expres al persoanei vizate, in conformitate cu dispozitiile art. 5(1) al legii 677/2001.
Daca va considerati nedreptatit in orice mod datorita unui mesaj de pe forum, puteti proceda la sesizarea justitiei sau a altui organ abilitat de lege. Noi ne vom conforma si vom raspunde solicitarilor venite din partea unei astfel de autoritati publice, atata timp cat ele corespund rigorilor legale, urmand sa facem cunoscute datele autorului acestuia catre autoritatea competenta si sa ne conformam dispozitiilor acesteia, daca este cazul.

<b>7. Colaborari</b>

In cazul in care considerati ca ati putea fi un bun moderator, puteti trimite oricand o propunere la suport(at)peugeotclubromania(dot)ro. Asteptam maxima seriozitate din partea voastra, deoarece munca de moderator nu este asa de simpla cum pare.

<b>8. Prevederi finale</b>

Acest regulament intra in vigoare de astazi 03.12.2009 si poate fi modificat fara instiintari prealabile atunci cand situatiile noi o impun. Este bine sa verificati aceasta pagina periodic.
Toti userii (indiferent de rang, vechime...etc) sunt rugati sa faca modificarile necesare in propriul profil pentru a intra in legalitate! Nu ne puneti in postura de a edita noi pentru ca nu o sa va placa.
See more
See less

106 - Tutorial reconditionare motoras pas cu pas

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
  94BRD
  Vizitator

 • 94BRD
  replied
  Foarte util tutorialul. Poate mai reusesti sa faci si altele.
  Multumesc!

  Leave a comment:

 • steelbreath
  Vizitator

 • steelbreath
  replied
  foarte folositor tutorialul , ai fost cat se poate de explicit . ms

  Leave a comment:

 • Apocalips
  Vizitator

 • Apocalips
  replied
  Am incercat si eu reconditionarea acestui motoras dar din pacate am avut ca defect exact lamelele...
  Si am esuat cu reparatia

  Ca reparatie in urma esecului vreau sa pun un buton ON/OFF pentru acele lamele (pentru ca le-am facut varza si caut o solutie pana fac rost de un motoras bun). Am un golf 3 si din cate am dedus eu cand motorasul este la un capat turatiile sunt 1100 (deci intervine socul electronic care citeste semnalul dat de lamele) iar cand este la celalalt capat turatiile sunt la 900 (socul electronic fiind anulat)... corect?

  Daca da, presupunand ca socul intervine doar la pornire si nu in timpul mersului nu m-ar deranja daca as actiona un buton la pornire pe care sa-l opresc dupa 30secunde 1 minut.

  Pare logic ce zic?

  Leave a comment:

 • razvvan
  Vizitator

 • razvvan
  replied
  Multumim de instructaj,nu vreau sa-mi aduc aminte cat m-am chinuit pe ghicite sa demontez motorasul,fara a avea habar cum se face ,rezultatul a fost unul dezastruos,reusind sa indoi lamelele de contact,reusind sa le fac acordeon.,nu cred ca voi mai reusi sa le indrept,dar in fine,am cumparat alt motoras.Data viitoare o voi face conform celor scrise de mai sus,inca o data multumesc .

  Leave a comment:

 • Ramboma
  Vizitator

 • Ramboma
  replied
  CONTINUARE...Imi cer scuze dar nu pot pune decat 30 poze intr-un post


  REASAMBLAREA actuatorului:

  - ungeti cu vaselina neutra filetul interior al rotii melcate si filetul corespunzator al tijei de actionare;
  - Infiletati la maxim tija de actionare in corpul rotii melcate;
  - Introduceti piesa de protectie la desfiletare al angrenajului secundar(roata melcata – tija actionare). Atentie!!! Doua dintre cele 3 cleme sunt identice iar a treia este mai ingusta! Privind corpul rotii melcate si piesa de protectie la desfiletare si pozitionati piesa in asa fel incat dimensiunile orificiilor pentru cleme din corpul rotii melcate sa se potriveasca cu dimensiunea clemelor de pe piesa de prindere.Click image for larger version

Name:	poza_32.jpg
Views:	1
Size:	19.7 KB
ID:	943764
  - Pozitionati saiba de tensionare in interiorul capacului inferior al actuatorului;
  Click image for larger version

Name:	poza_33.jpg
Views:	1
Size:	26.4 KB
ID:	943765
  - Introduceti capatul liber al tijei de actionare prin capacul inferior al actuatorului;
  Click image for larger version

Name:	poza_34.jpg
Views:	2
Size:	28.8 KB
ID:	943766Click image for larger version

Name:	poza_35.jpg
Views:	1
Size:	20.2 KB
ID:	943767
  - Introduceti burduful de cauciuc si fixati-l in gulerul cu care este prevazut capacul inferior(asa incat sa acopere capatul liber al tijei de actionare);Click image for larger version

Name:	poza_36.jpg
Views:	2
Size:	27.4 KB
ID:	943768
  - Apasand cu degetele pe burduful de protectie, infiletati varful de actionare pe tija de actionare. NU UITATI sa deformati gulerul acestuia dupa forma celor 4 canale ale tijei pentru a asigura protectia anti-desfiletare; Click image for larger version

Name:	poza_37.jpg
Views:	1
Size:	22.7 KB
ID:	943769
  - Prindeti capatul burdufului flexibil de gulerul varfului de actionare; Click image for larger version

Name:	poza_37b.jpg
Views:	1
Size:	20.8 KB
ID:	943770
  - Introduceti axul motorului de c.c. in “priza” surubului melcat si echipati capatul opus al surubului melcat cu lagarul aferent.Click image for larger version

Name:	poza_38.jpg
Views:	1
Size:	20.0 KB
ID:	943771
  - Introduceti ansamblul motor-surub melcat-lagar in carcasa inferioara a actuatorului, apasand ferm pe corpul motorului si pe lagar pentru o pozitionare corecta.Click image for larger version

Name:	poza_39.jpg
Views:	1
Size:	28.2 KB
ID:	943772
  - Pozitionati rondela de otel in locasul aferent de pe capacul superior al actuatorului; Click image for larger version

Name:	poza_40.jpg
Views:	1
Size:	21.6 KB
ID:	943773
  - Pozitionati garnitura de etansare pe marginea capacului inferior;Click image for larger version

Name:	poza_41.jpg
Views:	1
Size:	26.4 KB
ID:	943774
  - Introduceti cu grija “cuiul” de pe capacul superior INTRE lamelele de contact din tija de actionare, apoi apasati incet capacul superior avand grija sa apasati pe garnitura de etansare pentru ca aceasta sa ia forma conturului capacului inferior;
  - Continuati sa apasati pana la autoblocarea clemelor de prindere.


  MENTIUNI:
  Cursa maxima a varfului de actionare este de 8 mm.

  ATENTIE! Actuatorul montat dar fara capacul-fata prins in cleme va va permite manipularea lamelelor de contact FARA A MAI REDEMONTA NIMIC. Click image for larger version

Name:	poza_31.jpg
Views:	1
Size:	35.3 KB
ID:	943775

  Pentru a alimenta actuatorul aveti nevoie de o sursa de tensiune continua de 5 – 6,5 V(o sursa de tensiune de 5-6,5 V c.c.)
  Schimbarea sensului de rotatie o obtineti inversand polaritatea tensiunii de alimentare.
  Pentru verificarea contactului de relanti recomand un multimetru sau, pentru cine nu poseda un astfel de aparat de masura recomand iinserierea contactului de relanti cu un led care la randul sau a fost inseriat cu un rezistor de aprox. 470 ohm – pentru a fi alimentat de la aceeasi sursa de alimentare ca si motorul de c.c. al actuatorului. Detalii in poza de mai jos.
  Click image for larger version

Name:	info_electric.jpg
Views:	1
Size:	23.7 KB
ID:	943776

  In final…stiu ca realizarea operatiunilor prezentate de mine nu e la indemana oricui… ca se putea descrie/explica/realiza mai bine iar nu incape indoiala…Sper ca acest ghid sa foloseasca cuiva…poate doar ca si ghid de dezasamblare a actuatorului daca nu si de reparare a acestuia…
  Daca merita macar INCERCAREA de a repara un actuator regulator de relanti las la latitudinea dvs. sa hotarati…Ca fapt divers, un actuator de relanti nou are pretul de aproximativ 400 RON.

  Acelor dintre dvs. care doresc sa incerce sa execute o asemenea reparatie le urez spor la treaba si le stau la dispozitie(in limita timpului disponibil) cu explicatii si detalii suplimentare….celor care au indoieli in ceea ce priveste reusita operatiunilor descrise…le recomand sa isi achizitioneze actuatoare de relanti NOI.

  Cei care au critici, comentarii, sugestii, intrebari ii rog sa foloseasca Mesageria Privata.

  Numai bine.

  Leave a comment:

 • Ramboma
  Vizitator

 • Ramboma
  started a topic 106 - Tutorial reconditionare motoras pas cu pas

  106 - Tutorial reconditionare motoras pas cu pas

  Iata un tutorial pentru reconditionarea actuatorului(motorasului) regulator de relanti. Precizez de la bun inceput ca in acest tutorial sunt descrise reparatii care necesita finete, indemanare, rabdare si perseverenta. In functie de defectul pe care il prezinta actuatorul in discutie, gradul de complexitate al operatiunilor de remediere variaza de la “mic” pana la “mediu”.

  NU IMI ASUM NICI UN FEL DE RASPUNDERE in cazul esecului operatiunilor de reparare a actuatorului, deoarece reusita acestor reparatii depinde in mare parte de indemanarea si rabdarea depanatorului! Deci, in functie de indemanarea pe care o posedati(sau nu), dvs. veti alege sa incercati(sau NU) sa reparati acest actuator.

  Exista sanse mari sa nu reusiti reparatia(in functie de defect)!!! De aceea, va recomand ca incercarea dvs. de a repara sa fie ultimul lucru inainte de a cumpara un actuator NOU!

  Voi descrie cu lux de amanunte fiecare pas al demontarii/repararii acestui ansamblu tocmai pentru a simplifica pe cat posibil modul de lucru.

  Acestea fiind zise…va prezint actuatorul-regulator de relanti, marca BOSCH, care face parte din sistemul de injectie monopunct BOSCH MonoMotronic MA 1.7. Acest sistem de injectie echipeaza mai multe autoturisme Dacia, Peugeot,etc

  Click image for larger version

Name:	poza_1.jpg
Views:	1
Size:	55.8 KB
ID:	957474

  Codul de produs(bosch) al acestui actuator este 0 132 008 600. Acesta este montat in vecinatatea corpului comun clapeta-injector al sistemului de injectie.

  Pentru demontarea acestuia:

  - se va demonta capacul carcasei filtrului de aer;
  - se va scoate filtrul de aer;
  - se va demonta cutia filtrului de aer de pe corpul-clapeta;
  - se va misca(cu mana) tija de actionare a clapetei de amestec si se va desprinde nuca de prindere cu care este echipat cablul de acceleratie;
  - se va scoate cablul de acceleratie din suportul sau prin ridicarea garniturii de cauciuc pe care calca saiba ansamblului de reglaj si tragerea cablului;
  Ultimele doua operatiuni sunt necesare pentru a facilita accesul ulterior la unul dintre suruburile de fixare ale actuatorului.

  - se va deconecta mufa electrica a actuatorului(vezi poza);

  Pentru demontarea actuatorului va este necesar un set de chei TORX/set de capete de surubelnita TORX. In pozele de mai jos sunt indicate suruburile de prindele ale actuatorului(3 la numar).

  Click image for larger version

Name:	poza_2.jpg
Views:	1
Size:	52.7 KB
ID:	957475Click image for larger version

Name:	poza_3.jpg
Views:	1
Size:	49.2 KB
ID:	957476

  Dupa desfacerea actuatorului si curatarea superficiala a acestuia(carpa/pensula) vom trece la demontarea lui.

  Urmarind conturul exterior al actuatorului veti observa niste cleme. Indepartati-le cu grija pe fiecare in parte deplasand usor cele doua parti ale carcasei in zonele respective. In acest fel, clemele nu vor sari la loc. Aveti grija si nu le fortati! Materialul este casant si riscati sa se rupa aceste cleme. Dupa desfacerea clemelor, trageti usor in sensuri opuse cele doua semi-cochilii ale carcasei.

  Ansamblul desfacut arata ca in poza: Click image for larger version

Name:	poza_4.jpg
Views:	1
Size:	38.2 KB
ID:	957477, unde sunt identificate principalele componente.


  Se inlatura garnitura de etansare a semi-cochiliilor si apoi se demonteaza ansamblul motor de c.c. – surub melcat prin departarea(cu grija) a celor doua cleme care prind motorul de c.c. de carcasa si apoi tragand usor si din partea opusa clemelor de fixare, pentru eliberarea lagarului. Click image for larger version

Name:	poza_5.jpg
Views:	1
Size:	36.8 KB
ID:	957478

  Dupa demontarea ansamblului, se scoate lagarul de pe axul surubului melcat si se trage usor de surubul melcat pentru a-l separa de axul motorului de c.c.
  Atat lagarul cat si surubul melcat NU necesita forta mare de tragere. Manevrati usor pentru a nu deteriora.


  Click image for larger version

Name:	poza_6.jpg
Views:	1
Size:	22.9 KB
ID:	957479Click image for larger version

Name:	poza_7.jpg
Views:	1
Size:	19.9 KB
ID:	957480Click image for larger version

Name:	poza_8.jpg
Views:	1
Size:	20.6 KB
ID:	957481

  Acum ne vom concentra atentia catre angrenajul “secundar”.
  Click image for larger version

Name:	poza_9.jpg
Views:	2
Size:	28.8 KB
ID:	957482
  Pentru a-l demonta de pe carcasa actuatorului trebuie sa tragem usor, spre exteriorul carcasei, burduful negru de cauciuc care mascheaza imbinarea tijei angrenajului secunda cu varful(piesa care apasa efectiv pe piesa de actionare a clapetei de aer) acestui mecanism. Click image for larger version

Name:	poza_10.jpg
Views:	1
Size:	26.1 KB
ID:	957483

  Astfel vom avea acces la imbinarea celor doua piese. Imbinarea este pe baza de filet cu santuri de blocare(acelasi principiu ca piulitele care prind planetarele de fuzete). Santurile de blocare sunt 4 la numar.
  Click image for larger version

Name:	poza_11.jpg
Views:	1
Size:	28.6 KB
ID:	957484
  Se va deforma cu grija fiecare tesitura a gulerului varfului de actionare folosind o tija ascutita. Dupa deformare, se va desfileta(cu miscari relativ ferme) varful de actionare folosind MANA(eventual invelind varful intr-o carpa). Atentie!!! Folosind clesti riscati sa indoiti/rupeti gulerul sa corpul acestui varf de actionare!

  Dupa desfiletare Click image for larger version

Name:	poza_12.jpg
Views:	2
Size:	27.4 KB
ID:	957485se va putea scoate angrenajul secundar din carcasa actuatorului. Click image for larger version

Name:	poza_13.jpg
Views:	1
Size:	29.9 KB
ID:	957486
  Atentie mare sa nu se piarda saiba(arc lamelar) care asigura contra-tensiune angrenajului secundar. Pastrati-o cu grija.

  Angrenajul secundar Click image for larger version

Name:	poza_14.jpg
Views:	1
Size:	18.1 KB
ID:	957487 este format dintr-o tija al carui capat (cel opus filetului pentru varful de actionare) se infileteaza(filet “invers” – adica in sens trigonometric) in corpul rotii melcate. Deasemenea, aceasta tija contine si lamelele ce alcatuiesc contactul de relanti. Voi reveni cu detalii despre acest contact la momentul potrivit.

  Angrenajul in discutie este dotat cu un sistem ce previne desfiletarea completa a tijei din corpul rotii melcate, sistem pe care va trebui sa il desfacem. Este un pas care necesita destul de multa rabdare, atentie si perseverenta. Acest sistem consta intr-o piesa de plastic care se prinde de interiorul corpului rotii melcate.

  Click image for larger version

Name:	poza_15.jpg
Views:	1
Size:	27.9 KB
ID:	957488Click image for larger version

Name:	poza_16.jpg
Views:	1
Size:	36.9 KB
ID:	957489
  Pentru a putea fi desfacuta piesa, trebuie departate cu grija, pe rand cele 3 cleme de fixare care trec prin corpul rotii melcate. Departati si impingeti USOR, pe rand, toate cele 3 cleme iar in timpul departarii fiecarei cleme impingeti concomitent, usor cu o tija de plastic pe muchia clemei. Pe partea opusa clemelor, exista un sant pe care il puteti folosi la deplasarea treptata a piesei folosind o tija ascutita din fier, pe masura ce desfaceti clemele.

  Clemele vor sari la loc de cateva ori! Numai cu rabdare, calm si perseverenta veti reusi sa le defaceti INTREGI(fara a le rupe). Dupa ce ati reusit sa deplasati piesa spre exteriorul corpului rotii melcate Click image for larger version

Name:	poza_17.jpg
Views:	1
Size:	23.6 KB
ID:	957490 veti putea desfileta complet tija. Click image for larger version

Name:	poza_18.jpg
Views:	1
Size:	20.2 KB
ID:	957491

  Avand in vedere ca, daca totul a mers bine, ati reusit demontarea completa a actuatorului, este timpul sa faceti un mic inventar al pieselor rezultate.
  Click image for larger version

Name:	poza_19.jpg
Views:	1
Size:	41.5 KB
ID:	957492
  Verificati existenta tuturor pieselor rezultate(vezi poza) si pastrati-le cu grija.
  Recomand spalarea tuturor pieselor de PLASTIC(incluzand cele doua parti ale carcasei) in apa calda si detergent. EXCEPTIE fac rondela de otel, saiba de tensionare si motorul de c.c.!!!

  Se va trece acum la incercarea remedierii principalelor defecte care apar la actuatorul regulator de relanti, si anume:

  1. Uzura profilului surubului melcat(tocirea locala a danturii acestuia);
  2. Oxidarea punctelor de contact electric ale lamelelor ce alcatuiesc CONTACTUL DE RELANTI.


  UZURA PROFILULUI SURUBULUI MELCAT.

  Datorita functionarii indelungate a actuatorului in acelasi sablon de conditii(relanti la rece/relanti la cald), uzura mecanica a angrenajului primar va fi localizata asupra unei zone anume a “danturii” piesei melcate. Aceasta uzura duce intr-un final la griparea partiala sau totala a angrenajului principal atragand dupa sine toate efectele conexe: blocarea tijei de actionare, deteriorarea “prizei” piesei melcate(imbinarea acesteia cu motorul de c.c.) deci aparitia jocurilor, etc.

  In primul rand se va inspecta vizual starea “danturii” piesei melcate. Daca aceasta piesa prezinta uzura considerabila(aproximativ 2/3 din suprafata danturii este uzata) actuatorul nu mai poate fi reconditionat!!!

  Daca insa uzura este usoara, se va incerca reconditionarea suprafetei uzate:

  - localizarea zonei uzate; In cazul “materialului didactic”(actuatorul propriu) zona uzata se poate vedea in poza
  Click image for larger version

Name:	poza_20.jpg
Views:	1
Size:	23.6 KB
ID:	957493iar uzura a fost estimata ca fiind medie. Uzura era prezenta prin tocirea relativ usoara a suprafetei a doua “spire” din profilul piesei melcate. Defectul se manifesta prin griparea partiala a angrenajului primar, adica zona tocita a profilului “agata”.

  - remedierea defectului. Folosind unelte “de o deosebita precizie” (unghiera pentru inlaturarea materialului tocit si smirghel fin 320 pentru netezirea zonei si refacerea profilului) defectul a fost inlaturat cu succes. Click image for larger version

Name:	poza_21.JPG
Views:	1
Size:	15.9 KB
ID:	957494

  Metodele de refacere a profilului piesei melcate pot fi nenumarate. In functie de localizarea si forma uzurii, las la latitudinea fiecaruia dintre dvs. gasirea unei metode de reparatie specifica defectului.

  OXIDAREA PUNCTELOR DE CONTACT ELECTRIC ALE LAMELELOR CE ALCATUIESC CONTACTUL DE RELANTI.

  Acest defect este la fel de frecvent ca si defectele mecanice insa din pacate este mult mai greu de remediat. Dificultatea remedierii nu o constituie operatiunea de remediere in sine ci operatiunile de demontare ce o preced si cele de reglaj/pozitionare ce o succed. Implica rabdare, finete si multa migala Voi incerca sa descriu cat mai detaliat reparatia, pentru acei dintre dvs. dornici sa incerce remedierea acestui defect.

  Asa cum am mentionat mai devreme, tija de actionare(parte a mecanismului secundar) contine doua LAMELE elastice care alcatuiesc contactul de relanti. Acest contact furnizeaza calculatorului de injectie BOSCH informatii despre pozitia implicit cursa efectuata de tija de actionare, deci de deschiderea clapetei de aer in regimul de mers in gol al motorului.


  Pozitionarea acestor doua lamele o puteti observa in poza urmatoare: Click image for larger version

Name:	poza_22.jpg
Views:	1
Size:	31.1 KB
ID:	957495

  Capetele superioare ale acestor doua lamele sunt echipate cu cate o “pastila” de contactClick image for larger version

Name:	poza_23.jpg
Views:	1
Size:	18.9 KB
ID:	957496 care asigura contactul electric cu cei doi pini de contact din mufa situata pe carcasa actuatorului prin intermediul unor trasee de contact practicate pe “cuiul” care este corp comun cu carcasa superioara a actuatorului si care culiseaza in interiorul tijei de actionare.
  Click image for larger version

Name:	poza_24.jpg
Views:	1
Size:	38.1 KB
ID:	957497Click image for larger version

Name:	poza_25.jpg
Views:	1
Size:	31.6 KB
ID:	957498
  Atunci cand tija de actionare este RETRASA complet, varful “cuiului” apasa pe o portiune a unei lamele presand-o peste cealalta lamela, astfel realizandu-se contactul electric prin care ECU injectie BOSCH este informat ca actuatorul a atins CAPATUL DE CURSA.

  Acele portiuni de contact se afla in interiorul tijei de actionare nefiind vizibile. Aceste portiuni de lamela sunt echipate si ele cu niste “pastile” de contact, pastile care oxideaza, fiind necesara EXTRAGEREA LAMELELOR DE CONTACT din profilul interior al tijei de actionare pentru a se putea curata.

  Cu o penseta, se prinde usor corpul lamelei(de cat mai de la mijlocul lungimii ei posibil, pentru a nu se modifica profilul lamelei) se trage usor de lamela transversal, catre centrul tijei si se trage incet in sus. Aceeasi procedura se aplica pentru ambele lamele. Click image for larger version

Name:	poza_26.jpg
Views:	1
Size:	23.7 KB
ID:	957499Click image for larger version

Name:	poza_27.jpg
Views:	1
Size:	21.6 KB
ID:	957500

  Inspectati vizual capetele inferioare ale lamelelor.Click image for larger version

Name:	poza_28.jpg
Views:	1
Size:	26.3 KB
ID:	957501 Veti observa pe exteriorul acestora niste urme. Acele urme “tradeaza” atat prezenta cat si pozitia pastilelor de contact inferioare(adica pastilele propriu-zise ale contactului de relanti)

  Observati in poza ca pastila de pe lamela din partea stanga este vizibila pe cand pe lamela din partea dreapta se vede doar o urma. Pastila lamelei din partea dreapta se afla pe cealalta fata a lamelei.

  Acest lucru da indicatii pretioase asupra ORDINII DE REMONTARE a lamelelor in interiorul tijei de actionare:
  - prima va fi montata lamela din DREAPTA(vezi poza de mai sus);
  - a doua se va monta lamela din STANGA(vezi poza de mai sus).

  Pozitia fiecarei lamele in interiorul tijei de actionare NU prezinta relevanta. FOARTE IMPORTANTA este insa ordinea de montare a lamelelor deci POZITIILE LOR RELATIVE una fata de cealalta!!!

  Dupa scoaterea lamelelor se vor curata cu ajutorul unei radiere(gume de sters) atat pastilele de contact superioare(cele care culiseaza pe cui) cat si cele inferioare(cele care fac contactul de capat de cursa) insistandu-se pe cele din urma.
  Click image for larger version

Name:	poza_29.jpg
Views:	1
Size:	19.6 KB
ID:	957502Click image for larger version

Name:	poza_30.jpg
Views:	1
Size:	30.7 KB
ID:	957503
  Dupa curatare, lamelele se remonteaza in tija de actionare in ordinea specificata mai sus, asigurandu-ne ca lamela din STANGA are capatul inferior indoit in sus(in asa fel incat unghiul facut de aceasta cu partea superioara(lunga) a lamelei sa fie mai mic de 90 grade). Acest lucru asigura discontinuitatea contactului electric atunci cand cuiul nu apasa pe lamela(adica atunci cand tija de actionare NU este la capat de cursa).

  Eh….aceasta operatiune este cea mai dificila. Putin probabil sa reusiti sa pozitionati lamelele bine din prima incercare… nu o sa spun cat timp mi-a luat mie pana le-am nimerit ca sa nu va descurajez…
  In orice caz, este o operatiune de tatonare care implica:
  - montarea lamelelor;
  - asamblarea angrenajului secundar si a celui primar;
  - verificarea pe pinii aferenti mufei actuatorului STAREA contactului de relanti(trebuie sa fie DESCHIS atunci cand tija de actionare NU este complet retrasa!)
  - alimentarea motorului de c.c pentru a aduce tija la capatul cursei
  - verificarea starii contactului de relanti cu tija la capat de cursa(contactul in acest caz trebuie sa fie INCHIS.

  Orice punct care nu e conform descrierii de mai sus va va obliga la redemontarea lamelelor de contact, “modelarea” formelor acestora si repetarea ciclului de verificare.
Working...
X