PDA

View Full Version : Informatii utile jante si cauciucuriPages : [1] 2

thunder rock
06-06-2008, 10:53 PM
Ceva ce cred ca intereseaza pe toata lumea In speranta ca veti gasi acest post cel putin interesant...spor la citit


JANTELE DE LA A LA Z

Nu de putine ori ne-am lovit cu totii de cateva numere stantate pe jantele noastre fara sa stim ce reprezinta. Le-am trecut cu vederea si am uitat de ele, ca doar masina merge si asa. Jantele, nu "gentile" cum mai spune lumea, au ceva mai multe dimensiuni si parametrii decat un simplu diametru si distanta intre prezoane. La prima vedere totul pare simplu, dar nu e chiar asa.

De obicei, jantele au inscrise pe ele cateva numere care spun totul despre ele, insa degeaba le citim daca nu intelegem ce reprezinta. Majoritatea au inscrise o suita de numere si litere de genul 6Jx15 H2-40 ET45. Pare un mesaj codat, insa e mult mai simplu decat pare. De aceea, le vom lua pe rand si vom explica ce inseamna fiecare mic detaliu si amanunt al jantelor, scris in acest cod sau nu.


Diametrul total

Multa lume stie ca diametrul jantelor se masoara in inci (toli), incepand cu 12" (pe Tico) pana la dimensiuni uriase, "american pimp style” pentru care inca nu exista nici anvelope - 30". Diametrul jantelor este usor de masurat cu o ruleta, trecand prin centrul jantei, masurand dintr-o parte in alta a suprafetei exterioare. Alegerea diametrului unui set de jante depinde numai de dimensiunile inscrise in talon referitoare la acestea sau de gusturi personale. Diametrul jantei il veti gasi totodata inscriptionat pe jante, de obicei fiind primul numar - 15x... , unde 15 este diametrul rotii. Bineinteles ca diametrul unei jante va influenta greutatea, stabilitatea, demarajul sau alti factori ai masinii.


Latimea interioara a jantei

Este urmatorul semn inscriptionat pe janta, dupa diametru - 6Jx15, unde 6 este latimea interioara a jantei, masurata in inci. In general ne dam seama care este diametrul jantei si care este latimea interioara a jantei, cea din urma fiind semnificativ mai mica. Aceasta se masoara intre marginile jantei, acolo unde intra anvelopa. Trebuie sa stim acest parametru al jantei pentru e putea determina diametrul anvelopei pe care o suporta. De exemplu, 7J inseamna 7 inci, mai exact, 170.78 mm, de unde rezulta ca putem folosi o anvelopa in jurul dimensiunii de 170 mm latime. Daca vom avea 9J, o sa putem pune anvelope ce au latimea de 225 mm. Aici mai intra si toleranta pe care o dau marginile jantei, astfel incat putem pune si anvelope putin mai mari, in general cu maximum 2 cm (grosimea marginii este in medie de 9 mm) sau dimensiunea imediat urmatoare. Astfel, pentru performante optime si pentru a respecta specificatiile jantei si cele ale anvelopei, la 7J putem pune anvelope de maximum 175 iar la 9J vom putea pune 235. De cele mai multe ori, nu se respecta aceste proportii, deoarece janta nu arata "incarcata" cu anvelope mai late, insa performanta optima este data de acest numar.


Profilul jantei

Mai sus am folosit drept exemplu "J"-ul care este prezent pe multe jante, insa putina lume stie si ce inseamna. J, JJ, K, JK, B, P sau D sunt litere care apar laolalta cu cifra care arata latimea interioara a jantei, cum ar fi 7J. Literele arata ce fel de profil are janta, mai exact, pe ce suprafata se asaza anvelopa. Majoritatea masinilor din ziua de azi au "J", un profil al jantei des intalnit si universal. Masinile 4x4 au de multe ori jante cu profil "JJ", in timp ce, de exemplu, masinile Jaguar mai vechi au profil "K". Putem spune ca profilul se alege in functie de producator dar si de scopul masinii.


"Cocoasa" jantei

H, H2, FH, CH. EH sau EH2 sunt inscriptionari pe care le putem intalni pe jante. Este vorba de codul specific fiecarei jante, in functie de numarul si aspectul cocoaselor de pe profilul jantei. Acestea sunt denumirile si descrierea pentru fiecare cod ce apare pe jante.


Latimea totala a jantei

Aceasta este latimea reala a jantei, masurata de la un capat la altul a suprafetei de rulare, din exteriorul marginilor (sau peretilor jantei cum se mai numesc). Dimensiunea aceasta nu apare nicaieri inscriptionata pe janta, fiind usor dedusa din latimea interioara a jantei la care se mai adauga in general 8-9 mm x2, adica latimea celor doua margini ale jantei pe care sta anvelopa. Latimea totala a jantei ne ajuta destul de mult in calcularea spatiului pe care il avem pentru a pune o janta fara a atinge diferite elemente ale caroseriei.


Diametrul gaurii centrale

Este vorba de gaura din centrul lateral al jantei, in mijlocul gaurilor pentru prezoane, acoperita de cele mai multe ori de un capacel de plastic. Aceasta dimensiune nu apare inscriptionata pe janta, insa in specificatiile jantei ar trebui sa fie. Ne ajuta sa determinam daca roata se potriveste cu fuzeta masinii, acolo unde este capatul planetarei. De obicei, diametrul acestei gauri centrale este universal, insa cazuri speciale nu permit pozitionarea unei jante uniform pe fuzeta din pricina acestei gauri ce se dovedeste a fi prea mica. in acest caz, se folosesc flansele de distantare. Pentru a evita acest fenomen, e bine de stiut diametrul gaurii interioare. Se masoara in milimetri.


PCD

"Pitch circle diameter" este diametrul cercului imaginar facut de centrul: prezoanelor. Acesta se masoara in milimetri. Cand schimbam jantele este esential si cunoastem acest PCD care reprezinta de fapt distanta intre prezoane.


Distanta intre prezoane

In general, fiecare stie ce distanta intre prezoane are masina lui. Fie ca este 4x100, 5x120 sau 5x100, orice masina are o anumita departare intre prezoane. Daca nu cunoastem exact aceasta dimensiune, putem alege jante gresite pentru masina noastra. Distanta intre prezoane este de obicei stantata si pe janta, sub o forma de genul - 4x100, unde 4 reprezinta numarul de gauri (prezoane) si 100 reprezinta distanta in milimetri intre prezoane. De exemplu, 5x120 este dimensiunea standard pentru BMW, adica - 5 prezoane cu o distanta intre ele de 120 mm. Multa lume stie aceste dimensiuni, insa nu stie cum se masoara exact.
- ia masinile cu 4, 6 sau 8 prezoane – se masoara din centrul imaginar ai celor doua gauri opuse,
- la masinile cu 5 prezoane - se masoara din marginea indepartata a unei gauri pana in centrul celei de-a doua gauri.


Factorul de echilibru - OS

Se mai numeste si "offset", o dimensiune si specificatie foarte importanta si mereu imprimata pe orice janta. Spre deosebire de alti parametri, cum ar fi distanta intre prezoane sau diametrul jantei, factorul de echilibru este mai putin cunoscut si luat in considerare. insa este poate cel mai important in alegerea unui nou set de roti. Factorul de echilibru influenteaza faptul cum arata o roata montata pe masina, cat patrunde in spatiul rotii si daca anvelopa va atinge sau nu elementele caroseriei, contraaripi sau suspensie. Factorul de echilibru se masoara intre linia centrala imaginara ce strabate janta lateral pe mijloc si suprafata de montare a jantei, acolo unde face contactul cu fuzeta. Aceasta distanta se masoara in milimetri si este intotdeauna inscriptionata pe janta, alaturi de "ET" ceea ce inseamna "Einpress Tieffe1”, factor de echilibru in germana.
Nu de putine ori se intampla ca atunci cand franam la viteza mare volanul sa vibreze (ET nepotrivit pentru suspensia masinii), rotile sa atinga in contraaripi sau spoliere, volanul sa mearga foarte greu sau foarte usor si instabil sau suspensia sa reactioneze gresit, toate acestea putand fi cauzate de alegerea unei jante cu un factor de echilibru eronat.


Centrarea unei jante

Jantele au doua feluri de centrare pe fuzeta. Fie centrate de catre gaura centrala (hubcentric), fie de catre prezoane (lugcentric).


Linia centrala

Este linia imaginara pe mijlocul unei jante vazute din profil. Linia centrala este doar un factor de masurare, in functie de care se determina diferite dimensiuni ale jantei.


Gaura valvei

Un orificiu prin care se pune valva de umflare a anvelopei. De obicei, jantele vin impreuna cu un set de valve, specifice jantei. Exista si valve ascunse, ce nu ies in evidenta, pentru a nu strica designul rotii. Pentru acestea, impreuna cu jantele, vine si un ventil special ce permite umflarea anvelopelor.


Diametrul de montare

Este diametrul suprafetei ce intra in contact cu fuzeta, la montaj. Se masoara pe partea interioara a jantei, in milimetri. Este important de stiut acest diametru mentionat in specificatiile jantei pentru a nu avea o fuzeta prea mare sau prea mica, rezultand astfel lipsa stabilitatii si echilibrului. 0 alternativa la aceasta problema este montarea unor flanse adaptoare, solutie pe care fabricantii de jante o combat.


Alti parametri de clasificare

Greutatea jantelor este de cele mai multe ori specificata in manualul de utilizare si intretinere. Sunt jante din mai multe feluri de aliaje, de la cele mai usoare folosite in mediul raliurilor si al competitiilor oficiale, pana la ceie mai grele si mai mari, preferate in general de americanii amatori de "bling-bling".

Jantele in sine pot fi de mai multe feluri, in functie de materiale sau componente. Majoritatea jantelor sunt turnate, monobloc. Adica sunt din aliaje turnate in matrite, dintr-o singura bucata. Exista si jante forjate sau/si din doua sau mai multe bucati. Unele jante sunt facute din mai multe bucati pentru a permite schimbarea spitelor sau a "florii" interioare, lasand numai suprafata de contact cu anvelopa. Tot din mai multe elemente sunt si jantele de tip spinnere.
Finisajul jantelor este si el de mai multe feluri - lucios, mat, in diferite culori, aluminiu polisat, crom, auriu, multicolore sau in culorile aliajului. Mai nou, exista si jante transparente, ce au "floarea" prin care trec prezoanele din plexiglas, sau cu efecte de holograma cu diferite imagini. Scopul acestora este pur estetic.


Acum ca lucrurile sunt ceva mai clare referitor la jante, acele elemente ale masinii care ne pun in contact cu realitatea si cu asfaltul, poate pe viitor o sa reusiti sa alegeti cele mai bune si mai potrivite jante pentru masina voastra.

tzunny
07-06-2008, 12:18 PM
Pentru calculul echivalentelor la cauciucuri si a intelege mai bine tot ce este legat de aceste dimensiuni :

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html

http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html

Val S
16-07-2008, 10:03 PM
Sal,
@thunder rock: toata stima pentru efortul si initiativa de a aduce pe forum informatii utile, dar vezi ca s-au strecurat si erori pe acolo.
Te rog sa accesezi www.carbibles.com, o sa gasesti acolo mult mai multe informatii despre jante, cauciucuri, etc, si pe deasupra, foarte exacte. Apropos, stii ca exista "inset"? si nu doar "offset"?
Si daca o sa cauti pe site-ul Dunlop vei gasi in tabelul cu produsele Dunlop, o rubrica in care se specifica cu ce latime de janta se potriveste fiecare tipodimensiune de anvelopa. Din experienta iti spun ca pe jante 7J merg cauciucuri de 205-215 si nu 175 cum spui tu. Eu am un 307 si are jante de tabla 6,5J x 15 cu cauciucuri de 195. Din fabrica.
Fara suparare, mai verifica te rog informatiile pe care le transmiti.:naughty:

tzunny
19-08-2008, 02:56 PM
Tabel cu latimea admisa a cauciucului in functie de latimea jantei gasiti aici (http://www.pneus-online.co.uk/equivalency-tables-advice.html). Rasfoiti site-ul pentru alte informatii..

tzunny
09-06-2009, 12:01 PM
Tabel cu marimile jantelor/cauciucurilor pentru aproape fiecare marca/model: http://www.alloywheels.com/fitmentguide.asp

kostika
09-06-2009, 02:59 PM
Mersi mult, foarte bun articolul

tzunny
08-08-2009, 09:29 AM
Calculator dimensiune anvelopa : http://www.vanzarianvelope.eu/page.html?id=10

Cum citesc o anvelopa : http://www.vanzarianvelope.eu/page.html?zenid=844f95c24a57eb0b18fa70d3966d2822&id=1

Indici de sarcina si viteza : http://www.vanzarianvelope.eu/page.html?id=2

tzunny
17-08-2009, 08:40 AM
Cum "citim" anvelopa? (http://infolege.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-anvelope)

an_do_89
19-12-2009, 10:27 PM
Un tabel foarte complet pentru dimensiunea jantelor ..... din Franta http://www.tnpf.fr/dimensions/20080326_tabvp.pdf

MihaiYO
22-01-2010, 02:30 PM
Informatii utile despre cum sa citim datele afisate pe o anvelopa precum si un calculator,informativ, ce ne poate spune cum o sa influenteze viteza masinii (cea reala si cea afisata ) o noua dimensiune a rotii gasim in acest link :
http://www.4tuning.ro/auto-6/alte-stiri-auto-55/totul-despre-anvelopele-auto-5107.html?utm_source=Newsletter__Newsletter_4Tunin g.ro&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_4912

Chris_RaMSeY
22-01-2010, 02:46 PM
Excelent articol. Chiar de mare folos

MariusP
22-01-2010, 03:02 PM
Cel mai simplu si usor de urmarit din punct de vedere vizual: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
M-a ajutat sa aleg dimensiunea anvelopelor de iarna, pentru ca pe 205/60/R15 n-am gasit nicicum. Am ales 195/65/R15, diferenta fiind ca la 100 km/h in bord, eu merg defapt cu 101.2 km/h. Rezonabil, si nu prea aveam alte variante.

Grofu
16-03-2010, 10:06 AM
Am si eu o nelamurire in privinta DOT-ului.Normal ar fi sa fie gen DOT NYB3 3408 dar am vazut niste anvelope care ma intereseaza pe care scrie DOT NYB3 219R.
Ce inseamna acel R si cand au fost fabricate?

Chris_RaMSeY
16-03-2010, 10:29 AM
Vezi cealalta parte a anvelopei, ar trebui sa scrie data normal. De obicei nu scrie pe ambele parti data, mai sunt diferite coduri

kapp
28-04-2010, 09:16 AM
buna ce ET pot pune pt un 206 4 prezoane r 14?multumesc

Cristi_M.
18-09-2010, 09:18 PM
Va salut! Daca intereseaza pe cineva - posesor de Peugeot 407 - diametrul gaurii centrale la jante este 65,2 mm. Daca vreti sa montati alte tipuri de jante decit cele originale (extraordinar de scumpe la Eurial:blink:) trebuie neaparat folosit inel de centrare - daca gaura noii jante este mai mare - sau marita gaura de catre personal specializat(frezor) - daca este mai mica. Daca veti incerca sa rezolvati problema maririi gaurii prin forte proprii (bormasina,carote,pietre de polizor,etc) riscati sa va mearga masina ca o caruta cu rotile ovale:happy:. Eu ,fiind inginer de meserie,m-am crezut priceput,si era cit pe ce sa stric un set de jante:blush:. Nu faceti ca mine ! Apelati la un specialist! P.S.: Prezoanele pentru jante,altele decit cele originale,sunt normale cu con ,dimensiunea 12x1,25 ,lungime parte filetata 25-30 mm,pentru cheie de 17. Sper ca vor fi de folos aceste informatii vreunui coleg de suferinta intr-ale 407-lui!!:naughty:

paulrtr
09-10-2010, 11:30 AM
Va rog sa ma ajutati cu niste informatii!
Jantele au fost pe un peugeot 406, folosite ca roti de iarna, 6Jx15, distanta intre prezoane 4x108 Anvelopele Michelin Latitude Alpin 195x65x15, DOT 2207

Intrebarea mea este daca jantele de mai sus se potrivesc pe Peugeot 307 din 2003?

Va multumesc!

MariusP
11-10-2010, 12:06 AM
Salutare, Paul. 6J15 de pe 406 au ET de 18. Pentru 307 iti trebuie ET de 27.

Acuma.. nu-s expert, dar daca era invers, adica daca as vrea sa-mi pun eu pe 406 jantele tale de pe 307, mi-as pune distantiere, ca sa scot roata mai spre exterior.
Dar in cazul tau, roata ar iesi in afara caroseriei, si nu stiu daca poti rezolva in vreun fel problema.
Sper sa nu fi zis vreo tampenie :)

Pe ce jante de 406 ai pus ochii? Nu ma pot gandi la prea multe modele de pe 406 care sa arate foarte bine. Mai degraba sunt pentru 307 jante foarte frumoase.

paulrtr
11-10-2010, 12:50 PM
Buna Marius,

Sunt jante de tabla cu tot cu cauciucuri. Vreau sa imi iau un al doilea rand de jante pentru iarna, si am gasit la un coleg pe forum si eram curios daca se potrivesc. Sa nu le cumpar degeaba.

ski74
29-10-2010, 01:14 AM
Stie cineva daca anvelopa 185/60-15 intra fara sa frece la un 206?
Peu da ca si extras janta de aliaj pe 15'' si cred ca dimensiunea este 195/55-15.
Si daca se potriveste fara sa atinga, ce offset tre' sa am la janta pe 15''?
merci de ajutor si/sau lamuriri.

PS anvelopa stock e 175/65-14. Atasez o comparatie gasita pe un "calculator" pe net.
Tire Size Comparison

Specification Sidewall Radius Diameter Circumference Revs/Mile Difference
175/65-14 4.5in 11.5in 23.0in 72.1in 879 0.0%
185/60-15 4.4in 11.9in 23.7in 74.6in 850 3.4%

laurentiuvieriu
29-11-2010, 12:10 PM
Salutare, exact aceeasi dilema o am si eu (ca a lui paulrtr), poate a mai incercat cineva jante pe 15 cu ET 18 pe un 307 sa ne spuna si noua cum stau si daca nu are emotii la hopuri :) sau eventual poate stie cineva un document (site) care sa spuna cat de jos poti merge cu ET-ul la un astfel de model. Multumesc anticipat.

Taz
29-11-2010, 02:41 PM
Poftim : http://www.alloywheels.com/fitment.asp?Make=Peugeot

laurentiuvieriu
30-11-2010, 10:56 AM
Multumec Taz, insa din cate vad pentru 307 e trecuta o plaja a deplasamentului intre 15 si 25, iar jantele originale (ma refer la alea din otel) pe 15 au ET27, pe cand cele pe 16 au ET31. Inclin sa pun la indoiala ce au scris baietii pe site-ul de mai sus. Nu spun ca nu se pot monta, doar ca nu vreau sa am probleme la denivelari, cand mai am si 3 persoane in spate + bagaje in portbagaj. Eu spre exemplu am jante pe 16 cu ET31 si mi se pare ca daca deplasez rotile spre exterior cu 1.5 cm (ET15) depasesc aripa. Poate gresesc, dar am sa fac niste masuratori :). Salutari!

Taz
30-11-2010, 12:57 PM
Alea de tabla sunt altceva...in tabel e vorba de aliaj

laurentiuvieriu
30-11-2010, 03:31 PM
Pai despre din alea de tabla vorbea si Paul...

cosmins
30-11-2010, 06:13 PM
Nu stiu de 307 dar sa va spun ce am patit la 207. am comndat jante mi-au spus ca sunt de 207 dar cu et 18. Am zis ... ma la 207 et-ul este 23, dar poate sunt si cu 17(5 mm nu e chiar mult) si le-am comandat. Cand au venit scria pe ele clar 406, eram cam in dubiu, le-am luat, am vrut sa le montez dar nu au intrat pe gaura centrala. Asa ca le-am returnat.
Dacia de la mama ei avea anvelope 155/x/y. Dupa 1997 au pus anvelope 185//, am si eu una si la grautate pe spate harjaie roata de aripa. Asa ca ... atentie si prudenta cand schimbati rotile.

laurentiuvieriu
01-12-2010, 10:01 AM
Pe mine m-ai convins :P

Cristi_M.
01-12-2010, 11:15 AM
Va salut ! Cele mai bune informatii despre roti, jante , cauciucuri ,eu personal le-am gasit pe CarBibles.com ! Tot ce am citit acolo este scris cu logica si bun-simt ! Vi-l recomand calduros ! Au si calculator pentru ET , pentru diferentele dintre anvelope, este f.f.f. interesant ! Sper sa nu se considere reclama , acela nefiind un site comercial , ci unul de informare ! Bafta !

CGDBZ
01-12-2010, 11:51 AM
Eu am pe masina anvelope 195/65 R15 , care sunt trecute si in CI .Ce jante de tabla trebuie sa iau , am cautat pe net si nu am gasit exact . Scrie undeva pe janta ce dimensiune este ?

laurentiuvieriu
01-12-2010, 09:08 PM
Pai daca e pe 15, atunci ai latime 6, profil J (cel mai des intalnit), prezoane 4 x108 mm, gaura centrala de 65 mm (sau 65.1 mm daca nu ma insel) si ET27. O parte din informatii le gasesti trecute si pe janta (de ex ET-ul). Iti recomand sa respecti ET-ul pentru a evita eventualele neplaceri (surprize).

CGDBZ
01-12-2010, 10:52 PM
Multumesc . Am sa ma uit pe rezerva sa vad ce scrie pe ea dar sa se mai incalzeasca sau macar sa nu mai ploua.

EDIT : Ai avut dreptate , pe rezerva scrie asa 6J15 H2M ET 27 60571 PUG XE

adrian ghiurau
21-01-2011, 06:12 PM
Salutare.Cer si eu de la voi niste sfaturi.Am un set de jante de laguna 2 model silverstone pe 17,si as vrea sa le vopsesc negre si la le pun pe masina cu cauciucuri de vara.Jantele de laguna au et 50,si cele de peugeot ar fi trebuit sa fie 48.Dupa cum am calculat eu pe carbibles roata ar fi mai interior cu 2mm.Un tip de la vulcizare mi-a spus ca intra 1 cm.@ mm nu ar fi o problema dar 1 cm cred ca ar fi.As putea face niste inele distantiere.Dar dupa voi,ar da bine pe masina acest model de jante?Dupa mine nu le-as pune asa gri.Negre cred ca ar mai merge.....Astept raspunsurile voastre.

CGDBZ
21-01-2011, 08:41 PM
Diferenta este foarte mica si nu cred sa fie o problema . De exemplu tatal meu are pe Logan jante cu ET 50 (pe fata) si ET 43 (pe spate) .

Cristi_M.
21-01-2011, 10:41 PM
Salut ! Adrian 24 , incearca si baga-le pe masina si vezi daca se invarte roata ! E cel mai bun mod de a le incerca ! Vezi sa nu frece etrierul de frana de janta pe fata . Daca freaca iti trebuie distantiere de minim 5 mm ! Eu asa am pus pe fata ! Pe spate nu sunt probleme ca discurile de frana sunt mai mici ! Jantele mele , al doilea rand , sunt de Volvo si am pus anvelopele de iarna pe ele si merg foarte bine !
P. S. : NU LE VOPSI ! Arata bine si asa ! Daca tii neaparat , fa-le "powder coating" ! E mai rezistent tipul asta de acoperire si arata super , mai ales negru mat ! Bafta !

adrian ghiurau
21-01-2011, 11:47 PM
Asa gri parca nu le-as pune.Negre am mai schimba un pic designu masinii.Eu am vrut sa le vopsesc si astea care le am pe masina pe interior pe negru.

bobovis
22-01-2011, 12:28 AM
Am un set de jante de laguna 2 model silverstone pe 17,si as vrea sa le vopsesc negre si la le pun pe masina cu cauciucuri de vara.Jantele de laguna au et 50,si cele de peugeot ar fi trebuit sa fie 48.

Prinderea este aceeasi, 5X108?:unsure:

adrian ghiurau
22-01-2011, 12:45 PM
Da este aceeasi,chiar a chestia asta m-am uitat prima data.

ah1n1
23-05-2011, 05:27 PM
Va salut.Am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns:credeti ca jantele acestea: http://www.peugeotclubromania.ro/forum/threads/29109-Vand-jante-aliaj-15-quot s-ar potrivi pe un 206?Vor fi necesare distantierele?Multumesc!

katy
23-05-2011, 11:39 PM
Iti trebuie distantiere si in plus cauciucurile indicate sunt 195/55/15.

ah1n1
25-05-2011, 04:01 PM
La cauciucuri nu ma gandeam.ma intereseaza doar jantele.Oricum merci mult

katy
25-05-2011, 08:12 PM
Intre ET 15-25 iti merge, dar cel mai indicat fiind ET 22-23 sa nu iti prinda la incarcatura.

Costi G
20-08-2011, 08:32 PM
Intrebare: am gasit la o vulcanizare 4 jante (tabla) de Ford pe care vreau sa le cumpar pentru iarna. Problema este ca se nimeresc la prezoane dar nu si la gaura din centru, unde va trebui sa mai ia un strungar cam 0,5 mm. Pretul este de 50 lei/buc. Merita? Intreb pentru ca nu am idee cam cat costa jantele second hand.

standardul987
21-08-2011, 02:57 PM
Se merita 50 de ron,este un pret chiar bun,sunt pe 15 sau pe 16?Daca auzi ceva de un set de jante de tabla pe 16 sa-mi zici si mie,ca ma tot bate un coleg cu un 307 la cap sa-i gasesc.

Cristi_M.
21-08-2011, 04:06 PM
Va salut ! Dl. Costi G , daca in momentul asta nu este prea tarziu si le-ati luat deja , verificati-le pe masina de echilibrat roti , sa nu fie strambe in zona gaurilor prezoanelor ! Daca nu bat si nu sunt strambe si ruginite , pretul e foarte bun ! O sa va mai coste in jur de 100 de lei prelucratul gaurii centrale ( poate chiar mai putin ! ) ! Succes !

Costi G
21-08-2011, 07:50 PM
Am sa cumpar jantele luni. Multumesc pentru sfaturi. Sunt pe 15, mi-ar fi convenit si mie sa fie pe 16 pentru ca nu as mai fi cumparat 2 cauciucuri. Din cate am auzit cele pe 16 sunt destul de greu de gasit.

flesh
13-09-2011, 01:06 PM
Am si eu o intrebare prosteasca dar mai bine sa aflu acum raspuns decat sa imi para rau dupa.
Trebuie sa cumpar niste jante pe 16 pt o masina si apare urmatoarea dilema. E ok daca 2 cauciucuri sunt 205/60/16 si 2 sunt 205/55/16?
Ar mai fi o varianta care nu imi prea surade sa iau jantele cu toate cauciucurile 205/60/16 dar nu ar fi perechi in sensul ca 3 sunt o marca si unul alta marca.

adrian ghiurau
13-09-2011, 11:22 PM
Depinde de masina.Depinde de marimea originala a anvelopelor masinii.Acea diferenta sa nu dea erori la ABS ESP.Sau viteza eronata pe kilometraj.

flesh
14-09-2011, 10:30 AM
masina pe care se vor monta este un passat b6 care momentan e incaltat cu anvelope 235/45/17

Ar fi posibil sa dea eroare ABS-ul?
De mentionat ca acum vreo 2 ai ma avut si pe peugeotul 407 anvelope cu balonaj diferit ( pe fata 225/50/17 si pe spate 225/45/17) si nu a fost nicio problema.

Costi G
14-09-2011, 08:36 PM
Un posesor de 307 imi poate spune ce scrie pe certificatul de inmatriculare la dimensiunea anvelopelor ? La mine scrie 205/55 R16 91V si 205/50 R17 89W. Si cum am luat jante pe 15, tare-mi e ca le-am luat degeaba. Deocamdata nu le pot pune la masina pentru ca inca nu am modificat gaura centrala. Este posibil sa atinga in etrier?

flesh
15-09-2011, 11:16 AM
masina pe care se vor monta este un passat b6 care momentan e incaltat cu anvelope 235/45/17

Ar fi posibil sa dea eroare ABS-ul?
De mentionat ca acum vreo 2 ai ma avut si pe peugeotul 407 anvelope cu balonaj diferit ( pe fata 225/50/17 si pe spate 225/45/17) si nu a fost nicio problema.

Nu stie nimeni? Pana maine dimineata trebuie sa iau o decizie si sper sa nu o dau in bara.

daniel_lucian
15-09-2011, 05:20 PM
@flesh

Foloseste acest calculator pt a vedea diferentele intre cele 2 dimensiun: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Daca masina nu este quattro, atunci poti rula linistit chiar daca dimensiunile cauciucurilor sunt diferite. Eu am mers cateva luni cu 215/45/17 pe fata si 235/45/17 pe spate pe jante cu aceeasi latime si nu a fost nici o problema.


@Costi G

Iti intra cele de 15'' fara probleme. Daca ai fi avut motorul de 136CP, care are discurile de frana mai mari atunci nu ti-ar fi intrat.

Costi G
15-09-2011, 09:34 PM
Asa m-am gandit si eu cand le-am luat dar, din pacate, nu se potrivesc. Am incercat azi dimineata. Asa ca le-am lasat de unde le-am luat si sper sa gasesc pe 16 sau 17. De fapt si pe eticheta de pe stalpul din stanga fata scrie tot 16 si 17 si habar n-am de ce nu m-oi fi uitat prima data acolo.

username
10-10-2011, 12:56 PM
Salut! Am si eu intrebare..Pentru iarna, am 2 anvelope 215/55/17 noi si as vrea sa iau inca 2 bucati..Partea proasta e ca nu gasesc 2 bucati pe dimensiunile astea si mi s-a spus ca le pot pune pe fata pe cele 215/55/17 si pot pune pe spate 225/50/17 pentru ca ar fi acelasi balon...Ma poate lumina cineva?

bobovis
10-10-2011, 04:36 PM
Compara-le aici (http://www.rimsntires.com/specs.jsp) si vezi daca diametrul exterior este acelasi.

username
10-10-2011, 08:07 PM
Mersi Bobo..E o diferenta de 10mm..Adica ar fi cu 10mm mai jos partea din spate..Nu prea stiu ce sa fac..

CristianG
10-10-2011, 08:53 PM
Daca nu ma insel, toate masinile sunt putin mai ridicate de fund deci cred ca ai fi ok.

predrag80
11-10-2011, 09:56 AM
Buna tuturor. Am gasit sa cumpar 4 jante de tabla pentru Peugeot, de fapt originale Peugeot, in stare foarte buna, care sunt 5,5J x 14, 4 x 108 insa ET 18. Presupun ca merg pe Peugeot 406. Insa, credeti ca ar merge si pe Peugeot 206 din semnatura? Imi trebuie pentru cauciucurile de iarna cu dimensiunea 175/65 R14. Credeti ca intra pe masina?

Am incercat. Intra.

username
12-10-2011, 09:17 PM
Pana la urma am luat 225/50/17..Voi avea 215/55/17 pe fata si 225/50/17 pe spate.Am se le montez vineri si sper sa fie bine..Am gasit niste dunlop-uri cu dot 3308, la 125ron/buc.

Frosty
21-10-2011, 12:44 PM
Salut! Am si eu o nelamurire. Vreau sa iau pentru cauciucurile de iarna niste jante sa nu mai tot schimb cauciucurile de 2 ori pe an. Dilema este urmatoate. Jantele actuale 6 J 16 CH4-27. Ce am gasit sunt cu latimea de 6,5 si 7 si ET 25. Se pot monta fara probleme sau exista riscul sa nu se potriveasca? Anvelopele sunt 195/55/R16.

valifilioreanu
02-11-2011, 09:41 AM
Ma ajutati si pe mine cu un sfat? Am cumparat un set de jante de tabla pt rotile de iarna, eu pe masina (407 SW) avand roti aliaj.Am inlocuit jantele cu totul dar nu si prezoanele.Cei de la vulcanizare mi-au zis ca nu e recomandat sa merg cu astea pt roti de aliaj pt ca nu strang pana la capat. Ce dimensiune de prezoane sa caut?
Stiu ca sunt 12X125mm dar la lungime?Cat de lungi ar trebui sa fie? Multumesc

johnyyy1983
02-11-2011, 10:18 AM
au dreptate cele pt jantele de aliaj sunt con si nu strang pana la capat..

Cristi_M.
02-11-2011, 02:55 PM
Va salut ! Dl. Vali , la jante de tabla sunt bune prezoane cu con , cu dimensiunile de M12 X 1,25 si cu lungime parte filetata intre 35 si 45 mm ! Bafta !

predrag80
04-11-2011, 09:52 AM
@valifiloreanu: Iti trebuie si prezoane pentru jante de tabla. Da de ce te complici? Du-te la reprezentanta si ia-ti de acolo prezone pentru jante de tabla. Sunt in jur de 3,5 RON bucata cu tot cu TVA. Eu am cumparat tot de la ei. La magazine de piese imi cereau si 10 lei/bucata.

Taz
08-11-2011, 05:53 PM
Mie mi-au cerut mai demult rahatii 10 ron pe bucata! Si nu pe alea pentru aliaj...

username
08-11-2011, 07:02 PM
Vali, nu stiu daca ti-ai luat prezoanele..Daca nu le-ai luat, gasesti la Ausburg cu 3-4 ron/buc. .. Am luat eu mai demult.

207GF
08-11-2011, 07:07 PM
Eu pentru janta de aliaj, am dat 13lei/buc de prezon, si luat de pe net asta vara. Asa ceva68330

predrag80
10-11-2011, 06:23 PM
Eu pe prezoanele mele am dat de fapt 7 RON insa trebuia sa faca comanda in Franta pentru ca se desfac cu cheia de 19 si nu de 17 cum sunt majoritatea celor noi. Pe prezoane pentru jantele de aliaj am dat 20 RON bucata (la un magazin de piese pentru ca la reprezentanta Peugeot mi-au spus ca jantele Cyclone nu sunt originale si prin urmare nici prezoanele pe 19 nu sunt originale), tot comanda speciala si tot pe 19. Prezoanele pe 17 pentru tabla erau 3,5 ron TVA inclus si erau pe stoc in Timisoara.

valifilioreanu
11-11-2011, 03:57 PM
Am gasit intre timp prezoane. Cumnata-miu are un 406 pe care are jante aliaj cu prezoane de tabla si i-am cumparat eu un set de prezoane pt aliaj (50 ron) si am facut schimb. Peste tot pe unde am intrebat era de la 6.5 ron in sus pe bucata.

bboby_74
23-11-2011, 06:16 PM
Salut!Am si eu o intrebare,Jante aliaj cu dim 6,5 j x15h2 .et 42 merg la un peugeot 307 sw?

daniel_lucian
24-11-2011, 05:05 PM
Nu merg. Au ET'ul prea mare.

MariusP
22-12-2011, 04:36 PM
Intrebare: daca ai cumparat o masina si pe carte ar trecute doar dimensiuni de 17" si de 18" pentru cauciucuri, cand te duci la rar pentru autentificare nu poti cere sa-ti treaca si dimensiunile de cauciucuri pentru 16 sau chiar 15? De ce acte ar fi nevoie ca sa poti face asta? A facut cineva asta?

katy
22-12-2011, 07:16 PM
Iti trebuie o foaie de la reprezentanta cum ca pe modelul respectiv se pot pune alte dimensiuni decat cele trecute in carte si o sa te coste cam 60 de lei iar daca nu ai foaia respectiva o sa-ti supuna masina unor teste iar costul sare de 700 ron.

MariusP
22-12-2011, 08:37 PM
Ok. Mersi frumos. Oricum, ambele variante sunt mai ieftine decat o dauna totala neplatita din cauza anvelopelor sau un proces pentru ca RCA nu despagubeste pe cineva lovit de tine.

katy
22-12-2011, 08:44 PM
Asa e! Daca te duci fara foaia aia trebuie sa ai anvelopele montate pe masina.

drbebeko
10-01-2012, 10:31 AM
Intrebare: jantele de tabla pe 16 de la 207 sunt identice cu cele de 307 / 308 / 206 / 407 ? Cu ce alte marci se potriveste Citroen / Ford ?

Basti77
10-01-2012, 07:00 PM
307, 308 si 206 merg, la 407 parca sunt pe 5 prezoane. Cred ca si cele de Citro c3 si c4 merg, distanta dintre prezoane este aceeasi si parca si la butuc au identic. La Ford distanta dintre prezoane este tot de 108, cele cu 4, Focus, Fiesta, dar diametrul de la butuc parca difera.

nick_style
29-01-2012, 10:00 AM
Am si eu nevoie de putin ajutor pt. a afla ce dinemsiuni au aceste jante.
In poza unde sunt toate 4 stiu decat ca sunt pe 15 iar in prima poza au dimensiunile astea 6j15ch5- 29.
Am nevoie pt 307

CGDBZ
29-01-2012, 10:34 AM
Asta scrie pe janta originala de pe masina mea : 6J15 H2M ET 27 60571 PUG XE

Taz
29-01-2012, 12:40 PM
Cele din prima poza ca si caracteristici se potrivesc pt 307, al doilea model din pacate nu este original Peugeot,deci numai daca intrebi propietarul ce caracteristici are..

nick_style
30-01-2012, 09:23 PM
Merci,din pacate cele din prima poza nu mai sunt iar celelalte au fost pe un 405 si nu sunt sigur daca se potrivesc,nu as vrea sa le iau si sa stau cu ele in casa.
Am inteles ca la 405 jantele ar avea et15.

Taz
30-01-2012, 09:36 PM
Da, la 405 ar fi et intre 15 si 20, deci ar trebui sa se potriveasca si pe 307 fara probleme.

nick_style
31-01-2012, 08:18 AM
Deci sa inteleg ca nu e absolut nici o problema daca put jante cu et15 in loc de 27?
Nu ar trebui sa iese mai in afara?
Nu as vrea sa am nevoie de distantiere.

katy
31-01-2012, 07:55 PM
Ies mai in exterior decat cele cu et27 atata tot.

nick_style
31-01-2012, 11:25 PM
Tot ce vreau e sa nu am nevoie de distantiere.

Taz
01-02-2012, 05:33 PM
Din moment ce stau mai in exterior decat cele standard,e clar ca nu e nevoie de distantiere :)

nick_style
01-02-2012, 05:40 PM
Oare stau bine alea din a doua poza pe un 307?
:)

katy
03-02-2012, 12:17 PM
Cauta pe google, poate poate gasesti o poza.

daniel_lucian
04-02-2012, 04:33 PM
Sunt prea mici pt 307. Mai bine table decat aliaje de 15'' pe 307.

adrian ghiurau
06-02-2012, 09:29 PM
Cine imi da niste informatii despre jantele ART.Am gasit noi pe 18 la 1750 ron setul.Merita sau nu sunt de nici o treaba?

daniel_lucian
07-02-2012, 01:29 PM
Pretul e prea mic pt un set de jante de 18'' noi ca sa fie de calitate. Probabil sunt 7.5J latime si grele ca naiba. Pune un link sa le vedem si noi.

adrian ghiurau
07-02-2012, 07:07 PM
Astea le-am gasit la acest pret.

Jante (http://www.pieseauto.ro/jante-aliaj-16/jante-auto-de-la-850-ron-set-promote-4x100-4x98-85495846.html)

daniel_lucian
08-02-2012, 10:49 AM
Nu am gasit nici macar un website pt ART wheels. Nu stiu ce sa zic, eu nu as avea incredere sa le cumpar.

sadcozma
08-02-2012, 11:18 AM
Adi, dai un ban dar .. sti ca nu il mai ai. ART ? ART sunt pe "golane".
Si eu am avut ART pe Solenza :) N-as putea sa iti dau prea multe detalii ca si pe aia am vandut`o relativ repede dupa ce i-am luat jantele. Au fost jante pe 14" si au costat.. 900 de ron sau ceva de genu - cumparate din magazin. La prima vedere erau ok, noi, na, ce poti sa ii ceri, aratau bine, nu am avut timp sa imi dau seama de cum rezista, dar iti dai seama ca atat dai atat fac.
Mai strange inca pe atat si ia ceva serios :) Sau poate gasesti ceva SH calumea (cu toate ca eu am cautat mult timp pentru 407 jante si nu am gasit nimic, asa ca mi-am luat msw`urile alea - 17" ~3000 RON ). Te mai costa inca vreo 6-7 bulioane : indreptare, roluire, reconditionare, vopsea la un SH sa le faci ca noi.

drbebeko
09-02-2012, 01:31 PM
Am indoit o janta de tabla si acum caut o inlocuitoare. Janta originala are dimensiunile 6jX16, ET27 ( pentru 207 ). Am gasit o janta cu dimensiunile 6,5jX16 ET31 ( pentru 307 ). Sunt compatibile dimensiunile ?

bobovis
09-02-2012, 08:29 PM
E mai lata cea de 307.

drbebeko
10-02-2012, 09:29 AM
Stiu ca e mai lata, dar chiar conteaza 4 mm ? Adica se simte ceva in timpul mersului ?

adrian ghiurau
10-02-2012, 10:17 AM
Iti dai seama ca daca pui aceeasi dimensiune de anvelope pe ambele,pe cea cu 6,5 j talonul va fi mult mai mic din cauza ca anvelopa va fi mai strech.Si de aici pot aparea erori la ABS,sau daca le pui pe fata,poti chiar sa distrugi cutia.

drbebeko
10-02-2012, 10:50 AM
Am inteles. Chiar am sa ma uit daca rezerva ( care acum este pe fata ) are aceleasi dimensiuni cu restul jantelor. Janta de tabla indoita, chiar daca am indreptat-o cu un ciocan, am preferat sa o tin ca si rezerva.

daniel_lucian
10-02-2012, 03:17 PM
Eu zic ca poti folosi janta de 307 fara probleme. Foloseste site'ul asta si ai sa vezi: http://www.willtheyfit.com/

nick_style
22-02-2012, 08:46 AM
Se potrivesc jante de 16 cu j7,5 si et35 la 307?

daniel_lucian
22-02-2012, 09:03 AM
Trebuiesc probate pe masina. S-ar putea sa iti atinga in amortizor sau in contraaripa cand virezi maxim. Eu zic ca nu merg asa, dar cu un distantier de minim 5 mm intra lejer.

nick_style
22-02-2012, 10:05 AM
Faza e ca nu as vrea sa-mi mai bat capul si cu distantiere,mai bine mai caut ceva care se potrivesc perfect :)
Merci de respuns.

katy
22-02-2012, 09:53 PM
Cel mai bine, distantiere doar daca nu prea circuli cu masina.

daniel_lucian
22-02-2012, 11:06 PM
Pai e treaba au distantierele cu cat mergi cu masina?

Sindrom_CHR
23-02-2012, 01:26 PM
Are ceva daca pun pe fata 195/50R15 si pe spate 205/50R15 la 206.

Are cineva o poza cu anvelope de 195/50R15 la un 206 din fata. Sa vad cum arata?

nick_style
23-02-2012, 03:06 PM
Pai astea sunt dimensiunile standard pt.206 din cate stiu 195/50R15.

dinoradu
23-02-2012, 03:16 PM
La mine (206, 1.1) sunt trecute doar pe 13" si pe 14".

katy
23-02-2012, 03:46 PM
Asa sunt si la mine trecute dar singura dimensiune care ti-o omologheaza pe 15" este de 195/55/15 nu 195/50/15.

nick_style
23-02-2012, 04:21 PM
Eu ma refeream la cei care au trecut in certificat si de 15:)
La majoritatea pe 206 am vazut 195/50 de asta am crezut ca e dimensiunea standard.

Sindrom_CHR
23-02-2012, 04:22 PM
N-am treaba cu omologatu, vreau doar sa stiu daca are ceva diferenta dintre anvelope fata spate. Daca afecteaza in vreun fel masina. Pe fata as vrea sa fie cele de 195 si pe spate 205.

daniel_lucian
23-02-2012, 05:02 PM
Nu afecteaza cu nimic, doar daca aveai 4x4 nu puteai sa pui cauciucuri sau jante de dimensiuni diferite. Daca pui 195 fata si 205 spate sa pui pe spate ceva cu talon mai mic decat pe fata pt ca altfel va arata ca un mic tractoras :)) Eu aveam 215/45 pe fata si 235/45 pe spate si nu vreau sa-mi aduc aminte cum arata :))

207GF
23-02-2012, 06:34 PM
Asa este... pentru ca talonul masinii este procent din latimea anvelopei, talonul anvelopei de pe spate era cu 9mm mai inalt ca pe fata. Aproape 1cm este destul de inestetic intradevar.

ovidaxen
17-04-2012, 12:48 AM
Salut!
Am o nelamurire la un set de jante Sirocco,15"
Ce dimensiuni de cauciucuri sa le pun?(pe jante mai scrie j6 ch4)
Se pot pune fara distantiere si alte cele?(a propos,am modelul 1.1i,daca asta conteaza)
Astept parerile voastre.Multumesc.

Taz
17-04-2012, 10:43 AM
Se potrivesc fara dinstantiere.Daca vrei un aspect un pic mai placut eu zic sa pui 195/50. Daca vrei un comfort un pic mai mare , pune 195/55,dar mie unul nu imi place cum arata cu dimensiunea asta.

Axel7
18-04-2012, 02:21 AM
Eu am 185/55/15 si isi pastreaza acelasi diametru' ca si originalele 175/65/14, doar ca sunt cu 10 mm mai late. Ti le recomand pe astea, pentru ca 195/55 or sa fie mai mari si in diametru si in latime si o sa simti la demaraj, mai ales ca ai motorul cel mai mic.

ovidaxen
18-04-2012, 07:15 PM
Multumesc pentru sfaturi!
De indata ce voi avea un excedent financiar, voi "incalta" leutul.
Numai bine!

ciupe78
13-05-2012, 11:56 PM
Am si eu o nedumerire,varog sa-mi spuneti daca se potrivesc jante aliaj pe15 cu 7j si et36 bineinteles 4x108.A facut cineva vre-o proba reala cu jenti de aceaste dimensiuni ?

ciupe78
13-05-2012, 11:59 PM
Scuze am uitat sa specific ca vreau sa le pun pe leut 206

nick_style
23-05-2012, 08:15 AM
Azi urmeaza sa cumpar niste jante pe 16 de aliaj dar nu am prezoane.Am gasit pe net doua tipuri de prezoane si nu stiu exact care imi trebuie.Pun poza cu o janta si cele doua tipuri de prezoane sa ma lamuriti si pe mine:)
As parca as zice ca alea cu saiba se potrivesc.

bobovis
23-05-2012, 09:19 AM
Da, cele drepte, cu saiba, sunt pentru jantele de aliaj.

nick_style
23-05-2012, 09:35 AM
Ms,pt. raspuns.

gryph
19-09-2012, 01:50 PM
Un calculator bun pe care l-a mai prezentat un coleg de forum pentru cei ce vor sa vada diferentele de dimensiune dintre jante si cauciucuri originale vs janta + cauciuc aftermarket.
Poti afla cu cat ar iesi in afara cauciucul daca e cazul , daca jantele si cauciucurile sunt compatibile cu aripile si suspensia si diferentele la inregistratea vitezei.
http://www.rimsntires.com/specs.jsp.
Eu l-am folosit sa vad daca jantele care as vrea sa le iau in primavara se potrivesc de la
16" et 31 6.5" latime cu cauciuc 205/55/16 la
17" et 22 7.5" latime cu cauciuc 205/50/17
Pe configuratia asta ar trebui sa fie ok totul si sa iasa in afara cu 9 mm ceea ce ar fi acceptabil si nu ar iesi in afara aripii.

Axel7
19-09-2012, 05:44 PM
Site-ul acesta il foloseam si eu, dar acum nu mi se mai incarca decat o parte.

gryph
20-09-2012, 10:15 AM
Posibil sa fie o problema de browser sau jre, mie imi merge.

Alex Berbec
26-10-2012, 11:28 AM
la 107 , ce jante de aliaj as putea pune pe 14"

Alex Berbec
04-11-2012, 04:47 PM
la 107 , ce jante de aliaj as putea pune pe 14"

nobody?

daniel_lucian
04-11-2012, 05:51 PM
Unele de 14''? :unsure:

Alex Berbec
04-11-2012, 10:34 PM
normal ca de 14 , da ce modele merg pe 107

bobovis
04-11-2012, 10:40 PM
Pt cele de 14" ai nevoie de orice janta cu prindere 4X108, ET 39.

Jantele originale le gasesti aici (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/threads/14278-Modele-jante-originale-Peugeot).

bluemg
04-11-2012, 11:25 PM
Salutare!
Am si eu nevoie de cateva sfaturi.
Vreau sa cumpar pentru 307-le din semnatura jante keskin kt4 16" :

- fata: ET35, J7,5;
- spate: ET25, J9;

Intrebari:
1. Pot monta pe fata ET35?
2. Pot pune pe ele anvelope 205/55/16 /merge anvelopa 205 pe J9?

Multumesc!

daniel_lucian
05-11-2012, 09:12 AM
1. Pe fata s-ar putea sa intre, dar mai bine verifici. Jantele de aliaj originale au ET31, dar sunt mai inguste, 6.5J fata de 7.5J. Eu inclin sa cred ca nu or sa intre fara distantier. Pe spate sigur nu iti intra 9J cu ET25. Foloseste calculatorul asta www.willtheyfit.com.

2. Cam asa arata 205/55/R16. Oribil, dupa parerea mea...parca sunt cauciucuri de Jeep. Coboara talonul la 45 si or sa arate bine.

http://i387.photobucket.com/albums/oo311/daniel_lucian/9_205_55_R16_595.jpg
http://i387.photobucket.com/albums/oo311/daniel_lucian/9_205_55_R16_MICHELIN_595.jpg

bluemg
05-11-2012, 05:02 PM
Multumesc mult pentru raspuns si sfaturi! :)

Alex Berbec
06-11-2012, 09:53 PM
Pt cele de 14" ai nevoie de orice janta cu prindere 4X108, ET 39.

Jantele originale le gasesti aici (http://www.peugeotclubromania.ro/forum/threads/14278-Modele-jante-originale-Peugeot).

Merci frumos!

quaddelta
07-11-2012, 08:54 PM
Salut!

Daca in talon am anvelope cu indicele 91H (210km/h) as putea totusi sa pun anvelope de iarna 91T (180km/h). Sunt convins ca din punct de vedere functional nu as avea probleme la viteze de 120km/h dar legal, se poate intampla ceva?

GGG
07-11-2012, 09:18 PM
Legal, nu s-ar numii decat exces de zel, sa zicem ca nu gasesti dimensiunea ta, cu indicele corect, ce faci, te apuci sa cauti sa iti iei cauciucuri la comanda de pe fel si fel de site-uri ? Incearca totusi sa cauti un indice mai mare. Ma gandesc ca daca tot sunt acei indici sunt trecuti cu un scop, adica la rularea cu 160kmph (exemplu), e un pic mai mare riscul sa faca explozie un T, decat un ZR, si ar trebui sa aibe si un pic compozitii diferite, chiar daca sunt aceeasi marca, aceeasi dimensiune.

http://www.ionservice.ro/userfiles/image/indici&sarcina_anvelope.jpg

quaddelta
07-11-2012, 09:32 PM
Cred ca e exact inversul excesului de zel daca pui T in loc de H :)
Problema e ca cele cu indice de viteza conform talonului (H, 210km/h) sunt mai scumpe cu ~ 30% decat cele T care se mai si gasesc peste tot. Iti risti talonul daca faci "donwgrade-ul" asta de la H la T?

Cristi_M.
07-11-2012, 10:35 PM
Colegu', chiar crezi ca organu' se uita cu lupa la caucioace sa vada indici de viteza si alte grozavii? Se verifica "muntele cu fulg de nea" - semnul "iernii vrajbei noastre", parafrazand o vestita ecranizare - si gata, altul la rand, ca "e" masini multe si politisti putini :)! Si, de curiozitate, IARNA, unde vrei sa mergi cu viteze de peste 120-150 de km/h?

quaddelta
07-11-2012, 10:40 PM
Multumesc pentru incurajari. Sper ca organul sa se limiteze la verificat "fulgu'" si in cel mai rau caz latimea si diametrul rotii. Poate ca diferenta intre H si T ii va parea la fel de neimportanta ca si mie.

GGG
07-11-2012, 11:53 PM
Nu stie sa citeasca decat dimensiunea, nu cred ca sta cu lista dupa el, sa vada daca sunt indicii acolo, dar nimic nu ma mai uimeste in ziua de azi. Oricum, chestia e cunoscuta, atata timp cat masina nu sare in ochi (tuninguri extreme), nici nu se uita la tine.

lowe
29-11-2012, 02:08 PM
Ca tot suntem la subiectul info utile, care este dimensiunea prezoanelor pentru jante de tabla la Pug 308? Citisem ceva de genu 12x1.25 mm, se confirma? multumesc.

Bestiuta307
08-01-2013, 07:16 PM
Salut,stiti cumva daca intra cauciuri de dimensiunea 225/45 17 pe jantele model challanger 17" ?

daniel_lucian
08-01-2013, 08:37 PM
Iti ating la viraj maxim pe fata.

Bestiuta307
19-01-2013, 08:21 AM
Salut,vreau sa pun marimea 225/45 17 deoarece sunt mai ieftine decat 205/50 17 si pentru ca arata mai bine avand balonul mai mic si fiind mai late sunt si mai stabile...pe unele siteuri am gasit ca intra fara sa frece 225/45...nu stiu ce sa fac..se apropie primavara si inca nu m-am hotarat ce cauciucuri imi cumpar..varianta 215/45 ar fi buna dar avand raza circumferintei mai mica pierd la viteza reala a masinii...astept ceva sfaturi

daniel_lucian
19-01-2013, 12:13 PM
225/45 pe o janta de 6,5J e prea lat. Nu vei castiga nimic la stabilitate, ba mai mult vei pierde. Peretii cauciucului vor sta \ / in loc sa stea | | sau / \. Eu am 215/45 pe jante de 7.5J si ET15 (deci 16mm mai iesite in afara decat ale tale) si imi atinge usor in carenaj la viraj maxim. 215/45 fata de 205/50 iti da o eroare de 1.84% la vitozometru, ceea ce e in limita acceptata.

Bestiuta307
20-01-2013, 11:44 PM
Atunci o sa merg pe 205/50 ....multumesc pentru raspunsuri.Am vazut ieri un 307 incaltat cu jante challanger si 205/50 17 si mi-a placut...deci o sa merg si eu pe aceste dimensiuni.salut

kdyalex
26-01-2013, 08:50 PM
Am si eu o intrebarea s ar potrivi niste jante pe 206 17" 6.5j 31et? Am vazut ca modelul Cotya care a fost pe 206 are caracteristicile 6.5x17" - 31, ref 9606.XZ)

Bestiuta307
09-03-2013, 11:48 PM
Salut,am achizitionat azi un set de continentaluri premium contact 2 205/50 r 17 la 560lei bucata si le-am montat pe jantele challenger.inca nu le-am montat pe masina dar peste doua saptamani o fac,abia astept pentru ca arata foarte bine si ii multumesc lui Daniel Lucian pentru sfatul oferit(225/45 17 sigur nu intrau pe jante si ar fi fost si prea late pentru 307)

crbl
10-03-2013, 10:53 PM
Salut tuturor. Am si eu o intrebare, ce reprezinta mai exact "4-31" din insiruirea din dreapta la jante?: 6,50 J17 CH 4-31 (dimensiune luata de pe service box pentru masina mea, 307 T6 2.0 benzina).

Este cumva ceea ce permite ca dimensiuni din punct de vedere ET?

Multumesc,
Vali.

kdyalex
10-03-2013, 11:02 PM
CH este ET dar nu stiu ce reprezinta acel 4 probabil limita min si max. Si a le mele sunt la fel CH 4-31 si sunt et 31.

crbl
10-03-2013, 11:10 PM
CH am impresia ca este altceva, cel putin asa inteleg eu din acest site : http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html

Dar da, asta ma intereseaza, pot sa iau orice janta atata timp cat ET-ul se incadreaza intre 4 si 31 si restul dimensiunilor sunt aceleasi? Cu asta nu sunt eu convins in totalitate. Daca iau o janta cu exact aceleasi masuri ca cele postate de mine mai sus, mai exista riscul sa nu se potriveasca gaura axului central?

Multumesc.

Cristi_M.
10-03-2013, 11:34 PM
4 este numarul gaurilor de prindere a jantei! CH este "combination hump" si reprezinta profilul de pe mantaua exterioara a jantei, adica nervura aia care impiedica anvelopa sa iasa de pe janta! Tot din "Carbibles" citire - sa traiasca nenea Chris - autorul - sa traiasca, sa mai scrie :)! La mine scrie 7 J 17 CH 5 48 = latimea 7 inch, profil janta in "J", 17 inch marimea jantei, CH e mai sus, 5 numarul de gauri de prindere si 48 este ET-ul!

crbl
10-03-2013, 11:47 PM
Ok. Acum am inteles. Deci, ET-ul meu curent este de 31 de fapt.

1. Cat de mult as putea sa deviez din aceasta cifra? Sau numai cu proba s-o fac in cazul in care deviez?
2. Gaura mare din mijlocul jantei, trebuie sa fie exact ca cea de acum? Daca e mai mica, am inteles ca se poate modifica? Daca este mai mare, are rost sa mai iau acele jante? Sau nu are nici o treaba?

Asa este Cristi, sa traiasca cei care au documentat asa bine acest forum, afli multe lucruri.

Astept raspunsuri si la intrebarile de mai sus.

Multumesc mult.

kdyalex
10-03-2013, 11:53 PM
1.Poti pune orice et pana la 31 acuma depinde si de dimensiunea jantelor.Cu cat e mai mic cu atat v a iesi roata in afara tine si de estetic aicea.
2.Daca e exact e perfect ca se centreaza, daca e mai mica se poate face si daca e mai mare ori o lasi asa ori poti pune inele de centrare.

Cristi_M.
10-03-2013, 11:56 PM
Ca om patit, in legatura cu jantele, cel mai bine iei o janta, pui anvelopa pe ea si incerci sa vezi daca se prinde bine si daca nu atinge pe undeva! Gaura centrala poate fi in 3 situatii: 1) mai mica, se duc jantele la un strungar sau frezor si se aduc la diametrul potrivit ( asta am facut eu); 2) mai mare, se pun niste inele din plastic dur, se gasesc pe net la firmele care vand jante sau la vulcanizarile mai rasarite; 3) este identica cu cea veche, in care caz se bea o bere si te feliciti ca ai luat jante bune :)!
Acuma parerile sunt impartite, unii zic ca este "imperios necesar" ca janta sa se potriveasca perfect pe gulerul gaurii centrale iar altii, printre care ma numar si eu, considera ca roata se tine 99 % in prezoane si gaura centrala este doar pentru ghidaj! Depinde din ce categorie vrei sa faci parte :)!

crbl
11-03-2013, 08:50 AM
Ok, multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Dozer
11-03-2013, 05:46 PM
Pai daca tot ati citit pe biblia masinilor, de ce nu ati citit pana la capat? :)

http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.htmlCentre spigot sizeThis is a tricky one. There are two types of axle/wheel design: hub-centric and lug-centric.
For hub-centric designs, the wheel is centred using the spigot before the wheel nuts or lug bolts are tightened. In this design the spigot normally sticks out from the axle of the car which is why it can be used to centre the wheel beforehand. With aftermarket alloy wheels, the spigot hole is often larger than the spigot on the car which is why you need a spigot-locating or hub-centric ring. This is a plastic or metal doughnut that matches the outside diameter of the wheel's spigot hole and the inside diameter of the axle spigot, and is used to ensure a snug fit between the two whilst centring the wheel.
For lug-centric designs, the wheel is centred during the process of tightening the lug nuts, often because the axle spigot does not stick out (either at all, or far enough) to be any use in centring the wheel.


Informatii suplimentare:

http://tires.about.com/od/understanding_wheels/a/hub-centric-vs-lug-centric-wheels.htm

The lugnuts hold the wheel firmly to the mounting plate, but it is the wheel-to-axle connection that actually holds the weight of the car. This is quite an important distinction, as the lugnuts are designed to handle lateral forces that push the wheel away from the mounting plate. The forces that the hub and center bore connection are designed to withstand – the weight of the car forcing downward and impacts forcing upward – are at right angles to the forces that the lugnuts are designed for.


Este o parere gresita ca roata sta`n suruburi. A monta roata pe masina nu e vorba numai sa`ti stea acolo frumos. E vorba si ce forte actioneaza asupra rotii in timpul rularii.

Cristi_M.
11-03-2013, 06:54 PM
Adica buza aia groasa de 1 mm, care intra cam 10 mm in interiorul jantei, tine toata greutatea masinii (bine, 1/4 din greutatea masinii)? Si in textul din Carbibles dat drept exemplu, nu scrie nimic de greutatea care se sprijina in suruburi, ci numai ca buza aia - "spigot" - este folosita la centrarea rotii! In celalalt text scrie despre "lugnuts" care sunt piulite, nu prezoane, si alea sunt "alta mancare de peste" :)! Am si scris mai sus ca sunt doua curente de opinie! Eu am distantiere de 5 mm pe fata si "spigot"-ul aproape ca nu atinge janta - cu toate astea nu am avut niciun fel de probleme timp de 3 ani, de cand am masina! Si distantierele le folosesc numai pe fata, pentru ca "saraciile" de jante AM ating monstruozitatile de etriere pentru discuri de 330 mm! :)

Dozer
11-03-2013, 07:45 PM
Este adevarat ca textul de pe carbibles nu este complet. De aceea am si adus completari.

Pana la urma fie ca vorbim de suruburi sau de piulite, tot aia e, pentru ca roata/greutatea masinii s-ar sprijini tot numai in niste "chestii" filetate subtiri cat un deget. Acea buza, mica intr-adevar, ajuta in preluarea fortelor de forfecare la nivelul suruburilor de datorita fortelor verticale ce actioneaza asupra rotii.

Probabil nu e cel mai bun exemplu din viata reala, dar e primul ce imi vine in minte... incearca sa tii in mana un televizor mare si greu.. apoi sprijina-l doar putin pe un colt de picior/genunchi si ai sa observi cata greutate poti prelua doar sustinand un colt :).

Tot asamblul hub-suruburi ajuta la fixarea rotii corect si sanatos de masina.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

crbl
11-03-2013, 11:57 PM
Cumva mi-a scapat partea asta, acum este destul de clar. Cata inginerie in niste "simple" roti... Sunt atat de multe lucruri care conteaza...

Multumesc tuturor de ajutor.

CGDBZ
12-03-2013, 12:25 AM
Si la Dacia 13xx cum este caci nu este nici o "buza" ? Roata sta doar in prezoane si sunt doar trei. In magazine se gasesc inele de centrare (se folosesc pentru jantele care au gaura centrala mai mare) care sunt de PLASTIC. Daca greutatea masinii s-ar sprijini in acele inele nu credeti ca le-ar face dintr-un material mai solid ?

Dozer
12-03-2013, 07:51 AM
@CGDBZ: Ai dreptate. Dacia 1300 nu avea. Defapt... nici Ford T nu avea :lol:

Se gasesc si de metal :). In plus, fara a face referire strict la inelele de plastic... dar ia ne ducem catre vesnica discutie(sau mai bine zis vesnicul argument)... "da se gaseste xxxx produs de cumparat"?

Faptul ca tu gasesti un produs de cumparat, faptul ca se si potriveste pe masina ta, nu il face si testat si bun pentru masina ta.

In mod normal, ar trebui sa ai un certificat de la producator ca acea janta este buna pentru masina ta(sau un certificat de la institute precum TUV/Dekra care sa fi testat janta).

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

maximux
28-03-2013, 07:23 PM
ntele sirocco 6.0x15" - 28 de 206 merg pe un 307 break?multumesc

daniel_lucian
29-03-2013, 08:14 AM
Daca nu ai motorul de 2.0 de 136 CP, merg. Daca ai motorul asta nu iti vor intra de discurile de frana.

adrian ghiurau
29-03-2013, 11:19 AM
Si la Dacia 13xx cum este caci nu este nici o "buza" ?
Nu am eu degete la membrele superioare cate jante de Dacia am indoit si rupt eu din prezoane, si montate pe masina, remorca sau alte utilaje. In concluzie si acel guler conteaza mult in rezistenta jantei deoarece preia mult din fortele care sunt exercitate asupra jantei.

kamikazealex
06-04-2013, 10:58 AM
salutare, am un 307 din 2004 cu jantele originale: 205 55 R16, si am zis sa ii schimb putin aspectul si am luat o pereche de jante spitate 225 45 R17. totul bine si frumos, le-am pus pe masina si mi se pare ca se vad mult mai in interior fata de jantele originale cu totate ca sunt mai late. aveti o explicatie pt. asta?

Axel7
06-04-2013, 11:11 AM
Da, au ET-ul (offset-ul) mai mare si stau mai aproape de elementele suspensiei, iar ca sa corectezi asta, ai nevoie de distantiere. Nu ating pe nicaieri la viraj maxim?

Bestiuta307
06-04-2013, 09:59 PM
Nu iti ating la viraj maxim?si eu ma gandeam la dimensiunile tale dar am ales in cele din urma 205/50 17 la sfaturile colegilor de pe forum.pune o poza pentru ca sunt curios cum arata,ms

georgem
08-04-2013, 09:41 AM
Am pe 407 jante de tabla cu cauciuri 205x60x16, 5x108 cu et 44....am primit o oferta de jante de aluminiu alessio sport tot de 16 dar cu et 42....credeti ca se potrivesc? Pot sa le cumpar fara probleme? De asemenea jantele au cauciucuri de 215x65x16....s ar potrivi?

kamikazealex
08-04-2013, 10:33 AM
o sa pun si poze, ele atung cred ca in aparatorile de noroi la viraj maxim, pai si distantierele de unde le pot cumpara ca nu am gasit pt gaurile mele?

daniel_lucian
08-04-2013, 10:33 AM
De potrivit, se potrivesc....dar ce faci cu cauciucurile alea de tractoras? O sa arate cel putin oribil.

kamikazealex
08-04-2013, 10:42 AM
80544
80545

daniel_lucian
08-04-2013, 11:23 AM
Nu se vad pozele, Alex.

Cristi_M.
08-04-2013, 12:32 PM
Nu mai atasati pozele in text! Dispar dupa 15-30 de minute!

daniel_lucian
08-04-2013, 12:45 PM
Cele de pe fata par ok. Cele de pe spate par ca ar avea nevoie de distantiere.

Daca te intereseaza, am eu unele de 15mm.

Bestiuta307
11-04-2013, 04:19 PM
Salut,dupa aproape 3 saptamani de cand am pus cauciucurile noi de vara a inceput de cateva zile sa se miste volanul la 130km/h ca si atunci cand sunt rotile dezechilibrate...aveti vreo explicatie de ce s-au dezechilibrat(mentionez ca le-am echilibrat acum 5 saptamani, nu am luat gropi,cauciucurile sunt noi si jantele nu sunt strambe...)saptamana viitoare le echilibrez din nou macar pe cele din
fata..

bighi89
11-04-2013, 05:13 PM
Singura explicatie ar fi ca s-a asezat cauciucul pe janta.
Se recomanda ca dupa 2-3 saptamani dupa ce a mers cateva sute de km sa mai faci o echilibrare.
Motiv pentru care eu mi-am luat alt set de jante. Le echilibrez temeinic si dupa nu mai am treaba pana cand o fi sa schimb cauciurile, asta teoretic.

cezzzarica
12-04-2013, 10:56 AM
Credeti ca fac vreo prostie daca pun 185/55R15 pe o jante cu 7J ? As merge pe 185 in defavoarea 195 chiar daca sunt mai scumpe pentru ca am observat ca la 195 trage mai greu masina si parca si consumul este mai mare, plus ca pierd mult la demaraj, la stabilitate nu ma mai dau in vant ca oricum e moale suspensia si nu am de gand s-o mai schimb.

daniel_lucian
12-04-2013, 12:02 PM
Eu cred ca faci o prostie ca vinzi jantele de 17 si ramai la suspensia stock :)))

Axel7
12-04-2013, 03:39 PM
185 pe 7J sunt cam inguste, sincer.

cezzzarica
12-04-2013, 04:26 PM
as ramane eu la cele de 16 cu 9j pe spate dar drumurile ma omoara. da de asta sunt intr-o mare dilema, dar au ceva cauciucurile astea daca stau un pic intinse?

cred ca nu ar fi ok ca nu au lateralele la fel de tari precum cele runflat.

Axel7
12-04-2013, 05:59 PM
185 pe 7J pt 15" sunt la limita inferioara, deci se potrivesc, iar pt 9J pt 16", latime minima e de 235 sau, ce putin, asa am gasit eu. Anvelopa va sta intinsa, dar la limita sigurantei si banuiesc vor fi un pic mai rigide decat daca ai pune 195 pe 15"/7J.

cezzzarica
12-04-2013, 06:41 PM
Cele pe 16 nu le mai folosesc deocamdata, au anvelope pe ele 215/40R16.

La cele pe 15 cu 7J o sa iau 185/55 sau 195/50, acum sa vad zilele astea, 195 sunt mai ieftine decat 185.

Bestiuta307
13-04-2013, 09:07 AM
mersi de explicatie,intradevar e logica.m-am mai documentat si eu intre timp si intradevar cauciucul are nevoie de cateva sute de kilometri pentru a se aseza corespunzator dupa care se necesita o reechilibrare.merg azi sa le echilibrez din nou si va spun impresiile dupa.salut

Bestiuta307
23-04-2013, 12:35 PM
Salut,am reechilibrat rotile si direct am testato pana in 160km/h totul e ok ..acum sa vedem cat tin...inainte sa echilibreze prima roata l-am rugat pe baiat sa puna roata sus pe aparat asa cum ii fara sa de-a jos plumbii vechi si intradevar era dezechilibrata serios cu 30 de grame sau ce sunt alea pe interior si 15 pe exterior...sunt curios cati kilometrii se pastreaza de acum

CGDBZ
23-04-2013, 12:54 PM
Cica se recomanda echilibrarea rotilor la 10.000km dar la drumurile noastre nu cred sa tina atat.

bighi89
23-04-2013, 01:59 PM
Depinde cat de tare dai in gropi. Oricum de vibrat de la o reechilibrare nu prea se duc decat daca dai in ceva foarte serios. Eu n-am avut probleme doar cu echilibrare. In sensul ca de la 150 in sus simteam ceva in volan.
De obicei dupa ce le echilibrezi se recomanda ca la cateva sute de km 1-2 saptamani sa o mai faci inca o data pentru ca "cica se aseaza cauciucul pe janta".

Cristi_M.
23-04-2013, 06:53 PM
Salut! Asta se recomanda cand pui cauciucuri noi pe jante! De fapt, cel mai bine e sa nu le echilibrezi imediat cum le montezi, asa cum recomanda la vulcanizare (sa "mananca" si gura lor ceva mai mult :)) si asa cum fac toti - inclusiv eu :), si sa astepti 100-200 de km! Va mai supun atentiei un "fapt": jantele se ovalizeaza sau deformeaza!!! Am patit-o eu cu ale mele Quasar de 17'! A trebuit sa ma duc la o vulcanizare meseriasa, unde un adevarat meserias mi le-a indreptat! E greu, riscant si dureaza! E mai greu la aliaj decat la tabla - la alea se roluiesc pe o masinarie speciala si gata!
Asa ca nu dati vina imediat pe echilibrare defectuoasa, verificati si jantele daca sunt in parametri!

Bestiuta307
28-04-2013, 11:50 AM
Din pacate nu am stiut te tteaba asta si cand am montat cauciucurile noi le-am si echilibrat(aruncat banii pe fereastra).ma bucur ca acum e totul ok dupa reechilibrare si sper sa tina cat mai mult...referitor la jante am citit un articol in care scria ca nu se merita sa se indrepte jantele la cea mai mica deformare pentru ca cel putin la noi in tara este aproape imposibil sa se si pastreze perfecte o perioada lunga...

bighi89
28-04-2013, 01:59 PM
Salut! Asta se recomanda cand pui cauciucuri noi pe jante! De fapt, cel mai bine e sa nu le echilibrezi imediat cum le montezi, asa cum recomanda la vulcanizare (sa "mananca" si gura lor ceva mai mult :)) si asa cum fac toti - inclusiv eu :), si sa astepti 100-200 de km! Va mai supun atentiei un "fapt": jantele se ovalizeaza sau deformeaza!!! Am patit-o eu cu ale mele Quasar de 17'! A trebuit sa ma duc la o vulcanizare meseriasa, unde un adevarat meserias mi le-a indreptat! E greu, riscant si dureaza! E mai greu la aliaj decat la tabla - la alea se roluiesc pe o masinarie speciala si gata!
Asa ca nu dati vina imediat pe echilibrare defectuoasa, verificati si jantele daca sunt in parametri!
@cristi mie mi-au recomandat aia unde am echilibrat ultima oara sa imi indrepte jantele ca sunt strambe, nu contest asta, au vreo 10 ani din ce spune sindrom, sau mai mult. De indreptat le puneau pe o masinarie si dupa o "rotire" vedea pe unde sunt problemel si "impingea" din interior sa fie cat mai drepte, vazusem operatiunea la cineva pe un civic. Nu stiu cat de ok e. Daca asta inseamna roluit ........
Lasand subiectul de o parte ca ma depaseste, am echilibrat jantele,mai greu ca nu incap plumbii si ii agata etrierul, si nu mai bat, ma rog 150km/h mi se pare rezonabil.

Cristi_M.
28-04-2013, 02:09 PM
Indreptatul, cum il descrii tu este pentru jante de aliaj si asa mi-a facut jantele mie la o vulcanizare meseriasa in comuna Catelu! La cele de tabla se face "roluire"! Pana acum sunt singurele metode nedistructive de indreptare a jantelor, cel putin asa stiu eu!

cezzzarica
28-04-2013, 07:19 PM
Salutare, mi-am schimbat cauciucurile, am luat nokian de vara. Mi le-au montat, am mers cu ele 800 km si m-am dus inapoi ca tremura volanul de la 120. Le-au reechilibrat iar acum vibreaza de la 100 km/h si se intensifica pana ajunge la 130. O sa ma duc sa le echilibrez din nou tot de unde le-am luat. Dupa montaj cu echilibrare si mers 800 km cu ele cand m-am dus la echilibrat le-a pus inapoi pe aparat si erau diferente de 10-15 grame la roata.

Cristi_M.
28-04-2013, 09:02 PM
Anvelopele au din fabrica niste puncte pe ele - la Pirelli sunt galbene si rosii! Feriti-va de cele rosii ca de dra....cu :)! Acolo cauciucul are deformari din fabricatie care foarte greu se scot prin echilibrare! In mod normal alea sunt rebuturi, dar la noi se vinde orice :)! Punctul galben indica zona cu greutate mica si este indicat sa se monteze in dreptul valvei, pentru compensare! Nu la toate vulcanizarile stiu chestiile astea sau nici nu-i intereseaza, doar rapiditatea montajului conteaza!
La fel, echilibrarea se face de catre cineva cu mana si rabdare, si bineinteles cu scule ca lumea, ca sa nu ajungeti cu cate 180 de grame de PB pe roata, ca mine! Eu scriu chestiile astea din experienta si din ce am citit pe Car Bibles!

207GF
28-04-2013, 09:37 PM
Asa este, echilibrarea rotilor se face de catre o persoane care stie ce face, dar cel mai important cu aparatura verificata si in parametrii. Am avut probleme cu echilibrarea rotilor anul trecut cand am luat cateva gropi, mers la cea mai apropiata vulcanizare unde mi-a descentrat si restul rotilor in loc sa rezolve problema. Mi-a umplut rotile de plumb si la cea de pe fata dreapta care "si-a luat-o" imi zice ...citez: la asta nu am ce sa-i fac mai mult, ramasese cu 5g diferenta pe o latura dupa masinaria lui. Asa ca la o saptamana am refacut echilibrarea la un service Seat, dupa ce s-a crucit ala la cat plumb aveam pe roti mi le-a scos impecabil fara probleme pana in prezent. Vedeti ca sunt masini de echilibrat conectate la monitoare, alea cred eu ca sunt cele mai calibrate, cu rezultate foarte bune.

cezzzarica
29-04-2013, 02:22 PM
Eu am fost la best-tires, de acolo am luat anvelopele si aveau masina de echilibrat cu monitor. cand m-am reintors la ei au pus rotile pe masina de echilibrat cu plumbii de la prima echilibrare si ieseau 10-15 grame diferenta. O sa ma mai duc o data sa le refaca. Nu ii las pana nu mi le scoate perfect.

207GF
29-04-2013, 04:55 PM
Daca te duci tot la ei si re si reechilibrezi pe aceeasi masina care da eroare, o sa le scoata mereu cu probleme. Mergi la altii de incredere.

cezzzarica
29-04-2013, 10:23 PM
Exista asa ceva? Exista vreun loc in Bucuresti unde sa poata echilibra niste roti? Am fost la nu stiu cati care se bat cu pumnii in piept ca ei fac si dreg si nu-i nimic de capul lor.

daniel_lucian
30-04-2013, 10:00 AM
Autosoft Dudesti.

daniel_lucian
30-04-2013, 09:41 PM
Anvelopele au din fabrica niste puncte pe ele - la Pirelli sunt galbene si rosii! Feriti-va de cele rosii ca de dra....cu :)! Acolo cauciucul are deformari din fabricatie care foarte greu se scot prin echilibrare! In mod normal alea sunt rebuturi, dar la noi se vinde orice :)! Punctul galben indica zona cu greutate mica si este indicat sa se monteze in dreptul valvei, pentru compensare!

Ai dreptate doar in privinta punctelor galbene. Cele rosii nu indica in nici un caz ca sunt rebuturi, sunt folosite tot pentru montare si echilibrare.

Cristi_M.
30-04-2013, 10:08 PM
Da, ai dreptate, punctul rosu e legat de vibratii, armonice, etc...podu' de la Tacoma, ala care a intrat in rezonanta si a vibrat pana s-a prabusit (Carbibles citire). Daca-s ambele puncte prezente, se ignora galbenul si ala rosu se monteaza in dreptul semnului de pe janta! Da, jantele au niste semne - uitati-va aici: http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg2.html.
Scuze pentru postul anterior, acuma nu cred ca a aruncat cineva vreo anvelopa cu punct rosu pe ea :)! Sau daca e R17, sa scrie unde a aruncat-o :)!

andugene
21-05-2013, 01:54 PM
O intrebare pt cei cu 407:in CI ce dimensiuni alternative de anvelope pe 17 mai aveti(in afara de 215/55/17)?

GGG
21-05-2013, 02:17 PM
Atat.

205/60/16
215/55/17
235/45/18
235/40/19

andugene
21-05-2013, 02:27 PM
Dar acceptate si care pot fi trecute in CI printr-o vizita la RAR?

GGG
21-05-2013, 02:33 PM
Tot ce am scris s-a montat pe 407 2004-2010. Eu mi-am luat de la Eurial o "adresa catre RAR" prin care se atesta compatibilitatea dintre orice dimensiune scrisa mai sus cu 407-le. Te duci cu hartia si cu programare facuta la RAR pentru "modificare CIV", achiti taxa de identificare CIV si modificare CIV (vreo 170 toata distractia), stai la rand pana vine un inginer RAR care pleaca cu actele, dupa te trimite sa platesti si apoi acasa. Asta e tot.

andugene
21-05-2013, 02:59 PM
Merci de raspuns.Un amic cu un polo si-a luat niste jante pe 14 de tabla cu anvelope de iarna 175/65/14.Dimensiunea originala esta 165/70/14.Mai avea trecut in carte 185/60/14.S-a dus la RAR sa si le treaca in CI,dar s-a uitat in nu stiu ce tabel inginerul de acolo si nu a gasit dimensiunea 175/65/14,echivalenta practic cu 165/70/14.
De asta intrebam,la 407,care are trecut in carte 215/55 la dimensiunea 17,se pot trece acolo si alte dimensiuni de anvelope tot pe 17.Asta in ideea de a fi in legalitate.

GGG
21-05-2013, 05:27 PM
Practic nu se trec jantele in carte, ci anvelopele. Iar daca producatorul a spus ca pt diametrul de 17" vin doar unele...doar acele unele se pun. Teoretic, pentru iarna mergeau si pe 65 talon si erau mai in regula decat 60-urile dar nah, asta-i producatorul. Eu nu am vazut sa ai in carte mai mult de un tip de anvelopa pentru acelasi diametru de janta.

bounty
21-05-2013, 09:03 PM
Am si eu o curiozitate. Pt un 207 cu 185/65/R15, se pot pune fara modificari aferente 195/55/R16 de tabla ? cum am vazut azi la un 1007 sport.

GGG
21-05-2013, 09:30 PM
Teoretic da, practic trebuie sa ai grija cu ET-ul. Diametrul rotii e echivalent in limitele acceptate.

andugene
22-05-2013, 10:24 AM
Practic nu se trec jantele in carte, ci anvelopele. Iar daca producatorul a spus ca pt diametrul de 17" vin doar unele...doar acele unele se pun. Teoretic, pentru iarna mergeau si pe 65 talon si erau mai in regula decat 60-urile dar nah, asta-i producatorul. Eu nu am vazut sa ai in carte mai mult de un tip de anvelopa pentru acelasi diametru de janta.

Pai de anvelope era vorba.Exista cazuri in care sunt trecute 2 dimensiuni la acelasi diametru al jantei.La vechiul meu 406 aveam 195/65/15 si 205/60/15.Inca un exemplu a fost cel cu Polo de care am spus.

GGG
22-05-2013, 11:40 AM
Si 206-le are doua dimensiuni pentru 14", 175 si 185. Cred totusi ca RAR-ul in loc sa pastreze ce e de actualitate, a pastrat tot, adica: pe modelul 206 din 98, s-a pus 175, pe cel din 2006 s-a pus 185. Ideea e ca ar trebui (la nivel global) sa se poata trece in carte, ori dimensiune atata timp cat se incadreaza in +/- 3% eroare, fata de ce vine din fabrica.

bounty
22-05-2013, 06:24 PM
Teoretic da, practic trebuie sa ai grija cu ET-ul. Diametrul rotii e echivalent in limitele acceptate.
Stiu ca e inacceptabil, dar nu stiu ce inseamna ET.

GGG
23-05-2013, 03:26 PM
Se ia latimea jantei, exemplu 7J (unde un "J" este un inch), se ia planul butucului jantei (zona de contact dintre butucul jantei si fuzeta masinii).
Acum, distanta dintre acest plan si jumatatea imaginara a rotii, se numeste ET. Exemple:

Pentru o janta cu ET 0, fata de fuzeta, janta intra spre amortizor la egala distanta fata de cat iese spre aripa.
Pentru un ET negativ, janta iese spre aripa, pozitiv, intra sub masina.

O janta o alegi astfel incat sa ai un raport placut intre cat sa iasa afara. Daca iese/intra prea mult, atinge ori in aripa ori in amortizor. Daca ai o janta si nu se pupa cu masina, se pun distantiere. Orice janta cu ET negativ excesiv, ies prea mult fata de fabrica, pot afecta direct rulmentii si mecanica. Deoarece compunerea fortelor nu mai cade unde trebuie, dar deja o dam in diverse. Ideea e ca prea mult sau prea putin, nu e bine, sau e doar de show :P

ET sau offset, acelasi lucru.

http://i64.photobucket.com/albums/h196/swiftdrift/wheel_offset101new.jpg

Dozer
23-05-2013, 04:30 PM
Toate bune si frumoase, doar ca J nu este un inch, ci se refera la forma interioara a jantei. Poate fi J, JJ,K, JK... si mai vreo cateva pe care nu le mai stiu.

GGG
23-05-2013, 07:02 PM
aaa...da, scuze... vroiam sa ma refer la acei "7" ca sunt inchi :)

bounty
23-05-2013, 11:03 PM
Multumesc pt detalii baieti :)

katy
12-06-2013, 04:37 PM
Salutare, mi-ar intra pe 206 niste jante pe 17" x 8.25J ET35 fata si 17" x 9.75J ET25 spate cu anvelope 205/40/17 ?

Robert Coca
12-06-2013, 06:24 PM
Fara distantiere nicio sansa. Iar ca sa poti sa bagi 9.75 pe spate ar cam trebui sa ajungi la un ET cu minus. Deci asta inseamna minim distantiere de 30mm,

cezzzarica
12-06-2013, 07:16 PM
La cele pe 16 cu 9J am pus flanse ca sa ajung la ET0. Trebuiesc si aripile umflate, altfel ating la gropi.

katy
12-06-2013, 08:46 PM
N-ar fi problema, dar pe fata de cat imi trebuiesc distantiere ? Fiind atat de lata, ingreunez ceva pe la directie ? O sa am probleme mari ? Gasisem ceva Rotiform cu prindere 4x108.

Radu219
13-06-2013, 12:34 AM
Daca pui 205/40 pe toate jantele, fiind diferenta destul de mare de latime, pe spate va fi mai mult stretch si anvelopele vor parea mai mici decat pe fata. Poti incerca ceva cu 195 pentru fata (vezi Logan KYS, mi se pare ca are aceeasi configuratie la jante) sau 215 pe spate.

Iti poti desena pe foaie o schita ca sa vezi exact cu cat difera fata de jantele pe care le ai si care stii sigur cum vin.

@cezzzarica Iti atingea cu ET30 sau dc ai vrut ET 0?

daniel_lucian
13-06-2013, 08:48 AM
Salutare, mi-ar intra pe 206 niste jante pe 17" x 8.25J ET35 fata si 17" x 9.75J ET25 spate cu anvelope 205/40/17 ?

Marimile astea cu .25 si .75 suna mai degraba a XXR decat Roti's. Esti sigur ca sunt Rotiform'uri si nu replici? In 4x108 gasisem doar 17x8 Rotiform NUE.

205/40 vin bine pe 8.25, dar pe 9.75 or sa fie prea stretch. Nu ca ar fi ceva rau, dar pentru o masina de zi cu zi e prea mult, o sa strici buzele foarte repede. Plus ca trebuie sa gasesti o vulcanizare care sa reuseasca sa iti puna 205/40 pe 9.75J. Nu am acces de la munca dar uita-te pe www.tyrestretch.com sa vezi cum arata un 205/40 pe 9.5 sau 10.

Foloseste calculatorul asta ca sa vezi cat iti ies in afara jantele in functie de latime si offset: http://www.willtheyfit.com/

cezzzarica
13-06-2013, 02:11 PM
Da mie imi atingeau cu et30, de fapt nici 7j nu intra cu et30, trebuie et25.

cezzzarica
18-06-2013, 02:43 AM
Ce parere aveti de 185/55 pe 8J si 195/50 pe 9J ?

Florin34
14-09-2013, 11:35 AM
salut,

Va rog sa ma ajutati cu citeva sfaturi

am un 307 combi din 2007 1.6HDI de 109cai , pe el am jante de tabla, cred ca cele venite din fabrica, de 16 cu ET 31

am o ocazie de a cumpara niste jante de aliaj peugeot dar problema e ca dupa forma par a fi de 406 modelul HOGGAR, pe ele scrie(stantat) asa "61/2Jx16CH4-20" "7775-6" pe fata linga ventil "JU"
se potrivesc pe a mea?
se poate monta fara distantiere si alte adaptari?
ce fel de prezoane trebuie?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Florin

Florin34
14-09-2013, 07:47 PM
scuze pt post dublu dar nu mai pot edita postul anterior,

atasat e poza cu modelul de janta

intrucit maine trebuie sa ii dau un raspuns daca la cumpar sau nu , va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la intrebarile de mai sus.

Multumesc

Axel7
15-09-2013, 02:48 AM
Salut, mi-ar placea sa te ajut, dar nu as vrea sa spun vreo prostie. Din cate inteleg eu, jantele pe care vrei sa le cumperi au ET 20. Asta inseamna ca rotile iti vor iesi in exterior cu 11 mm, fata de cele originale, tinand cont ca vei folosi aceleasi cauciucuri. Pot sa spun ca e o limita acceptabila, suspensia masinii avand de suferit un pic, dar stabilitatea va fi mai buna, iar anvelopele nu cred ca iti vor atinge in aripi. Poti efectua niste masuratori sa vezi daca ai suficient spatiu.

Cristi_M.
15-09-2013, 07:54 AM
Conform pozei din postul 211, de mai sus, daca jantele noi au ET-ul 20 inseamna ca intra in interior cu 11 mm fata de cele cu ET-ul 31! S-ar putea sa atinga ansamblul rotii, mai ales pe fata! Jantele noi arata bine, dar si rau :), plus ca nu au nici gaura centrala pentru echilibrat! Din poza nu se vede ce fel de prezoane trebuie, drepte (cu saiba) sau normale cu con! Cel mai bine incearca o janta pe masina, daca ai posibilitatea! Bafta!

Florin34
15-09-2013, 11:20 AM
Va multumesc pentru raspuns, o sa incerc sa vad daca le lasa pina maine sa pot sa pun un cauciuc pe janta si sa vad cum sta pe masina. Din pacate prezoane pt ele nu am asa ca nu stiu de care trebuie, cu saiba sau conice.
Cauciucurile deja le am sunt, 205 55 16 si nu veau sa le schimb deorece sunt cumparate in 2012 noiFlorin

Axel7
15-09-2013, 12:19 PM
Cristi_M, de fapt e cum am spus eu in postul anterior. Janta va iesi in exterior cu 11 mm. Poti sa verifici pe orice site, inainte sa induci omul in eroare..
Si da, cel mai bine ar fi cu proba pe masina. Iar in ceea ce priveste prezoanele, da, vor trebui unele noi, cu saiba, din cate se vede.

Dozer
15-09-2013, 06:53 PM
Refenindu-ne strict la ET-uri pozitive, un ET mai mare, baga roata spre interior interior, in timp ce un ET mai mic, scoate roata spre exterior(se poate vedea si in poza lui @GGG cat si in poza de mai jos). Atentia ca, linia rosie din poza de mai jos, sau linia neagra din poza lui @GGG reprezinta mijlocul jantei luat drept referinta in calcularea ET-ului si nu punctul de contact cu hub-ul rotii. Punctul de contact ramanand acelasi, urcand ET-ul, roata intra in interior, in timp ce cu un ET mai mic, iese in exterior.

http://wheelsupport.com/wp-content/uploads/tech-offset-image2.jpg
http://wheelsupport.com/wp-content/uploads/tech-offset-image2.jpg

Shorty
05-10-2013, 01:06 PM
buna...am si eu o intrebare scurta..se potrivesc jantele de tabla de 207 pe 307 ?

allyn89
07-10-2013, 02:24 PM
Am si eu o intrebare,
Se pot pune anvelope mai late pe un 307 care este din fabrica cu 205/50/r17?

Dozer
07-10-2013, 03:32 PM
Depinde ce te intereseaza... si da si nu :).

Legal, nu, legal sunt doar dimensiunile trecute in CIV.
Pe jantele originale Challanger.. nu prea, deoarece sunt inguste(6.5J). Cum banui ca nu faci raliuri cu masina sa te intereseze diferenta de aderenta dintre un 205 si un 225 de exemplu... banui ca o vrei pentru look...iar pentru un look frumos, iti trebuie o janta mai lata.
Pe jante aftermarket, atat timp cat specificatiile(J/ET) sunt ok pentru ce look vrei tu la 307... se poate.

skimmere
02-11-2013, 04:38 PM
Dupa ceva cautari pentru 307 am gasit urmatoarea:http://www.wheelfitment.eu/car/Peugeot/307%20(2001%20-%202009)/
Iar legat de jante,ar fi asa marimea pentru fiecare auto(in mare parte):
4×98
Alfa: 145/146
Fiat: Barchetta / Bravo / Brava / Doblo / Idea / Multipla / Panda / Punto / Stilo / Stilo Multiwagon
4×100
BMW: Mini
Chevrolet-Daewoo: Kalos / Lanos / Nubira
Citroen: C1
Daihatsu: Cuore / Gran Move / Sirion / YRV
Fiat: Grande Punto
Honda: Civic / Jazz / Logo
Hyundai: Accent / Atos, Atos-Prime / Getz
Kia: Picanto / Rio / Sephia / Shuma
Mazda: 323 / Demio / MX-5
Mitsubishi: Carisma / Colt / Lancer
Nissan: Almera / Kubistar / Micra
Peugeot: 107
Renault: Clio / Kangoo / Laguna / Megane / Scenic / Modus
Rover: 200(25) / 400(45)
Seat: Arosa / Ibiza / Cordoba / Inca
Skoda: Felicia
Subaru: Justy G3X
Suzuki: Alto / Baleno / Ignis / Liana / Swift / Wagon R+
Toyota: Aygo / Corolla / MR2 / Starlet / Yaris
Vauxhall: Agila / Astra / Calibra / Corsa / Meriva / Tigra / Vectra
VW: Caddy / Golf II-III / Polo / Lupo
4×108 / et35-43
Ford: Escort / Fiesta / Mondeo / Focus / Fusion / KA
Mazda: 121 / 2
4×108 / et15
Citroen: Berlingo / Saxo / Xantia/ Xsara
Peugeot: 106 / 306 / 405 / 406
4×108 / et25
Citroen: C2 / C3 / C4 / C5 / C6
Peugeot: 1007/206 / 307
4×114.3
Chevrolet-Daewoo: Evanda / Lacetti / Matiz / Tacuma
Honda: Accord / Civic (5dr)
Hyundai: Lantra / Elantra / Coupe / Sonata
Kia: Carens / Cerato / Clarus / Magentis
Mitsubishi: Carisma / Galant / Lancer / Spacestar
Nissan: Almera / Primera
Rover: 600
Smart: Forfour
Volvo: S40/V40
5×98
Alfa: 147/156 / GT / GTV
Citroen: C8 / Evasion / Jumpy
Fiat: Ulysee
Peugeot: 806 / 807/ Expert
5×100
Audi: A2 / A3 / TT
Chrysler: Neon / PT Cruiser
Rover: 75
Seat: Ibiza / Cordoba / Leon
Skoda: Fabia / Octavia
Subaru: Forester / Impreza (et48)
Toyota: Avensis / Celica / Prius
VW: Beetle / Fox / Golf III-IV / Passat / Polo
5×108
Alfa:166
Ford: C-max / Focus / Mondeo / Transit Connect
Jaguar: S type / X type
Peugeot: 407/ 605 / 607
Renault: Espace / Laguna / Scenic RX4
Volvo: C70 / S40 / S50 / S60 / S70 / V70 / S80 / S90 / V90 / XC90
5×110
Alfa: 159
Opel: Astra / Calibra / Corsa / Meriva / Vectra / Zafira
Saab: 900 / 9-3 / 9-5
5×112
Audi: A3 / A4 / A6 / A8
Chrysler: Crossfire
Ford: Galaxy
Mercedes: All passenger cars
Seat: Alhambra / Altea / Leon
Skoda: Octavia / Superb
VW: T4 / Caddy / Golf V / Passat / Pheaton / Sharan / Touran
5×114.3
Daewoo: Leganza
Honda: Accord / Civic / CRV / FRV / HRV / Prelude / Shuttle / Stream
Hyundai: Coupe / Santa Fe / Sonata / Trajet / Tucson
Kia: Carnival / Opirus / Sportage
Landrover: Freeloader
Lexus: All
Mazda: 3 / 323 V6 / 5 / 6 / 626 / MPV / MX-5 / MX-6 / Premacy / RX-8 / Tribute
Misubishi: Grandis / Lancer / EVO V/VI/VII/VIII / Outlander / Pinin
Nissan: Almero Tino / Maxima / Primera / Murano / X-Trail / Skyline
Suzuki: Grand Vitara JT
Toyota: Avensis / Camry / Corrola Verso / MR- / Picnic / Rav 4 / Supra
5×118
Citroen: Jumper
Fiat: Ducato
Nissan: Primastar
Vauxhall: Vivaro
Peugeot: Boxer
Renault: Traffic
5×120
BMW: All
Range Rover: 95>
VW: Touareg / T5
5×127
Jeep: Grand Cherokee
5×130
Citroen: Jumper
Fiat: Ducato
Mercedes: Sprinter
Vauxhall: Movano
Peugeot: Boxer
Porsche: 911 / Boxer / Cayenne
Renault: Master
VW: LT / Touareg
5×139.7
Daihatsu: Fourtrak
Kia: Sorento
Suzuki: Vitara / Grand Vitara XL-7
5×150
Toyota: Landcruiser Amazon (100)
5×160
Ford: Transit
5×165.1
Landrover
6×114.3
Nissan: Pathfinder
6×139.7
Chevrolet: Tahoe
Daewoo: Korando / Musso
Ford: Maverick / Ranger
Hyundai: Terracan
Isuzu: Trooper
Mazda: B2000 / B2500
Mitsubishi: L200 / Shogun
Nissan: Patrol / Patrol GR / D22 pick up / Terrano
Vauxhall: Frontera / Monterey
Toyota: 4-Runner / Hilux / Landcruiser
VW: Taro

bounty
07-11-2013, 03:14 PM
S-a rezolvat, postul asta se poate sterge.

bounceone
24-12-2013, 02:02 PM
Salutare!
Stie cineva daca pot sa pun niste jante 7J Ch4-20R16 in loc de 6,5J Ch4-20 fara sa modific nimic si sa am aceleasi performante la masina. Si ce anvelope recomandati pe cele de 7J. Acum am 195/60R16.
Multumesc!

katy
25-12-2013, 09:52 PM
Peugeot: 1007 / 206 / 307
4×114.3

Total pe langa, 206 are 4x108.

Express
26-12-2013, 02:39 AM
E scris corect, 206 si 307 sunt la 4x108 et 25...uita-te cu atentie

Sent from my HTC One S using Tapatalk 2

diabolick_superior
07-01-2014, 08:57 PM
Am găsit niste jante pe 16 , de aliaj , cu cauciucuri de vara in stare perfecta ,nerulate in tata cu 500 lei in iasi , si foarte foarte frumoase.Problema e ca nu stiu daca se potrivesc pe 307.Stiu doar ca sunt pe 16 , 4x108 ,si cu cauciucuri 16/55/205.Am nevoie de distantiere? Am avut mai demult jante pe 17 cu prindere dubla oz dar nu tin minte nimic despre ele.

Sent from my Windows Phone 8X by HTC using Tapatalk

daniel_lucian
08-01-2014, 09:06 AM
Afla care e ET'ul sau offset'ul ca sa vezi daca se potrivesc fara distantiere. La fel si alezajul central ca sa vezi daca iti trebuie inele de centrare sau nu.

cata7june
22-01-2014, 11:07 AM
Buna ziua.Am nevoie de niste informatii,deoarece nu ma pricep prea bine la subiectul asta.
Doresc sa achizitionez un set de jante de pe net,model Equinoxe cu dimensiunea 4x108 6,5jx16 ET31.Vreau sa le montez pe un 307 facelift,acum avand jante de tabla de 15" 195/65/R15.
Intrebarea este daca se potrivesc fara vreo alta modificare,ce dimensiune de anvelopa imi trebuie (205/55/R16 e maxim trecut pe cartea de la R.A.R),si daca prezoanele de la jantele de tabla se potrivesc la jantele Equinoxe,iar daca nu,ce fel de prezoane sa cumpar.
Multumesc.

kdyalex
22-01-2014, 11:19 AM
Jantele se potrivesc. Daca zici ca in talon ai trecuta dimensiunea atuncea cauciucuri dinalea pui(205/55) prezoanele in schimb eu sunt de parere ca nu se potrivesc. Alti in schimb folosesc si prezoanele cu con. Dupa mine conu nu prea calca bine pe drept. Asta in cazul in care ai prezoane cu con. La jantele originale iti trebuie prezoane cu saiba costa 8lei buc sau 50-70lei setul la dezmembrari.

SEL
14-02-2014, 06:16 PM
Salut,

Stie careva daca este asa o mare problema daca pun pe un 307 T6 roti originale de 17 echipate cu anvelope 205/45r17 în loc de dimensiunea normala de 205/50r17? Am gasit niste roti originale de 208 GTI (modelul nou de 2012) echipate cu dimensiunea aceasta. Ms.

daniel_lucian
14-02-2014, 07:16 PM
Nu-i nici o problema, doar o eroare de -3.2% la kilometraj.

SEL
14-02-2014, 07:41 PM
Cat inseamna asta in km/h?

207GF
14-02-2014, 08:10 PM
Cand vitezometrul iti va indica 90km/h vei merge defapt real cu 87.10km/h. Si eu merg cu o diferenta intre ce indica in bord si viteza reala, de vreo 3 ani incoace si nu am nici o problema.

Sorinel_307
25-02-2014, 01:31 PM
Salutare.Am si eu o intrebare:trebuie sa imi iau cauciucuri de vara si as vrea sa stiu daca este vreo problema daca le iau pe dimensiunea 205.60.15?am jantele de vara pe 15 si au fost echipate cu 195.65.15 si as vrea un pik mai late.Si-a pus cineva pe 307 asa?ies prea mult in exterior ?este vreo problema daca pun asa? Multumesc.

Dozer
25-02-2014, 02:47 PM
De ce sa iasa in exterior? Doar le pui pe aceleasi jante, deci ai acelasi ET. Am avut eu o perioada 205/60/15, pe jantele originale de tabla. Nu au fost probleme, dar nu as putea recomanda, pentru simplu fapt ca nu sunt motive pro pentru aceasta schimbare.

In acelasi timp sa nu pierzi din vedere ca nu este o dimensiune standard pentru 307, asadar la un eventual control poti avea probleme.

diabolick_superior
25-02-2014, 08:51 PM
Dar este vreo diferenta intre cele ce vin din fabrica cu jante de 16 si cele cu jante de 15?La mine cele pe 16 ating carenajul din plastic când virez total.Sau e o alta explicatie?

Sent from my Windows Phone 8X by HTC.

Dozer
26-02-2014, 10:47 AM
Ai jantele originale de 307 pe 16"? Ce anvelope ai pe ele? Modificari suspensie?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

cata7june
14-03-2014, 04:44 PM
Salut.Imi puteti spune daca la jantele din tabla de 15" merg montate anvelope cu dimensiunea de 205/55/r16 (e a doua dimensiune trecuta pe talon,in afara de 195/65/r15).Exista o diferenta considerabila intre cele doua dimensiuni ca aspect,ca utilizare (intreb ca nu stiu mai deloc aceste lucruri).Imi dau seama ca ar fii putin mai late si mai mici ca inaltime cele de 205,daca nu gresesc,de asta intreb daca merg montate pe jantele de tabla,pana as face rost de fonduri pentru a cumpara jante originale sau AM din aluminiu pe 16".